Kokebokanbefaling: The New Book of Middle Eastern Food av Claudia Roden

Av

Claudia Roden er ingen ordinær kokebokforfatter. Bøkene hennes er like mye en reise i matkultur, geografi og historie som det er autentiske, lokale oppskrifter for hjemmekokken. Født i Egypt av jødiske foreldre med bakgrunn fra både Syria og Tyrkia vokste Roden opp som rikmannsdatter i et svært kosmopolitisk Kairo. Hjemme snakket de fransk og italiensk, og som 15-åring ble hun sendt til Paris for å gå på kostskole før turen gikk videre til London for kunststudier.

I 1956 kom Suezkrisen og Rodens familie, som jøder, måtte flykte fra alt de hadde. De kom til Claudia og hennes brødre i London; store deler av omgangskretsen og andre slektninger kom også. Der man tidligere hadde kokker til å lage mat, og familieoppskrifter ble voktet som statshemmeligheter, ble maten hjemmefra det folk samlet seg rundt. Folk delte oppskrifter på all maten de savnet, og Claudia Roden skrev ned og systematiserte det hele. Alt for sin egen del. Hun hadde blitt svært så opptatt av kulturen siden hun flyttet til Paris og et ukentlig måltid av ful medames, en egyptisk husmannskostrett av favabønner, med andre egyptere fikk henne til å innse hvor viktig matkulturen var for følelsen av hjemme.

Ful medames (1 of 1)
Ful medames etter oppskrift fra Claudia Roden

Roden oppdaget raskt at det ikke fantes stort av nedskrevne kilder på maten de hadde spist. British Library hadde noen bøker – alle fra 1300-tallet. Roden begynte å dra til venterommet på ambassader, til teppebutikker og andre steder hvor innvandrere fra Midt-Østen måtte oppholdt seg. Hun spurte dem om favorittmaten deres. Oppskriftene. Hvor foreldrene, besteforeldrene kom fra. Hva de lagde. De personlige historiene knyttet til maten. Så dro hun hjem og lagde rettene selv.

Det hele resulterte til slutt i boken The Book of Middle Eastern Food, utgitt i 1968 med et opplag på 3.000. Boken spredde seg raskt med jungeltelegraften, og allerede i 1970 kom en oppdatert utgave som fikk tittelen The New Book of Middle Eastern Food. Den har siden blitt oppdatert et par ganger til, senest i 2000, og anses i dag som det mest definitive verket på mat og matkultur fra Midt-Østen. Boken er kreditert med blant annet å spre retten hummus bi tahina, i vår del av verden best kjent som bare hummus, til den vestlige verden. Utallige restauranter har brukt Rodens oppskrifter til å inkorporere mat fra Midt-Østen på menyen – og Marks & Spencer skal ha tatt utgangspunkt i Rodens oppskrifter da de lagde ferdigvarianter av klassikere fra Midt-Østen som fylte vinblader og hummus til salg i sine matbutikker.

The New Book of Middle Eastern Food (2 of 3)

Boka er av typen kokebøker hvor historiefortellingen og oppskriftene driver det hele fremover – bortsett fra tre seksjoner med en liten håndfull fargebilder er hele boka på 500 sider full av tekst: historie, historier, matkultur og oppskrifter. For gjennom mat kan en se mye historie, særlig folkevandringer: mange retter dukker nemlig opp mange forskjellige steder. Da ligger det gjerne en politisk årsak bak som gjorde at enkelte folkegrupper ble dratt opp fra ett sted og måtte bosette seg et annet – og selvfølgelig tok de mattradisjonene sine med seg. Og når hun snakker om Midt-Østen bruker Roden en veldig bred tolkning: her finner du også mye historie og mange oppskrifter fra nord-Afrika og Tyrkia.

Det er også en bok som får flekker både her og der; det er nemlig utrolig mye fristende å prøve seg på. Boken dekker alt fra småretter, salater, supper, kjøtt, fisk, vegetar og korn til desserter, bakst, pickles, syltetøy og drikker. Det skal sies at selv om de fleste oppskriftene blir utrolig gode er det ikke alltid hennes versjon som er den beste utgaven av hver enkelt rett. Men de er et fantastisk utgangspunkt for å lære mer om og utforske denne enormt rike matkulturen som har røtter fra flere tusen år tilbake i tid; og mange av rettene har knapt endret seg på hundrevis av år. Også finner du alle klassikerne her, blant annet den tunisiske chilipuréen harissa.

The New Book of Middle Eastern Food (1 of 3)

Kilder

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.