Sprø ovnsbakte potetbåter med alioli

Supertrikset som alltid gir sprø ovnsbakte potetbåter.

Så falt det seg altså sånn at når jeg for en gangs skyld skulle la mezerettene vike for en mer spanskinspirert tapasoppskrift falt det sammen med den offisielle tapasdagen. Jeg pleier ikke å gjøre noe ut av sånne dager som åpenbart er skapt av en eller annens markedsføringsbehov, men siden jeg nå likevel hadde planlagt denne posten i dag tenker jeg at det er en like god dag til å dele mine triks for å få sprøe potetbåter, med alioli selvsagt, på som noen annen. Om det nå er flere enn meg som har lyst på gode tapas.

Det kommer nok ikke som noen overraskelse at jeg er glad i tapas. Konseptet likner jo ganske mye på meze: mange småretter på deling. Men samtidig likner det ikke på meze i det hele tatt. Der meze er en storslått begynnelse på et stort måltid, er tapas en liten matbit til drinken med venner i en bar før en drar hver til sitt for lunsj eller middag.

Og der meze alltid følges av en eller annen form for hovedrett er tapas i dag for mange blitt et måltid i seg selv. Det er etterhvert blitt helt innafor å spise bare tapas til middag, enten i samme bar eller, aller helst, i en serie forskjellige tapasbarer i løpet av samme kveld. Mitt beste tapasminne var nettopp en sånn kveld, i San Sebastian, med min gode venn Mor. Ett glass vin hver og to tapas på deling. I hver bar. Vi er fremdeles ikke helt enige om hvor mange barer vi var innom den kvelden, men at den var episk, det er det ingen tvil om!

Potetbåter med alioli (4 of 4)

Tapas er gjennomgående litt mer substansielle enn meze: her er det som regel mer av både protein og fett. For eksempel har jeg aldri sett chips servert som meze. Men på de fleste tapasbarer er den en selvfølgelighet. Helst med tomatsausen bravas og en god alioli, selvfølgelig (eller aïoli, om du vil, avhengig av hvor i Spania du plukket opp navnet). Det enkle er ofte det beste.

Nøkkelen til sprø potetbåter ligger i å få ut litt av fuktigheten av potetene

Og nøkkelen til gode potetbåter eller hvordan en nå velger å forme de, er at de blir sprø. Ingen vil ha slapp potet. Det finnes forskjellige triks for å oppnå akkurat dette, men foruten å velge riktig type potet ligger nøkkelen i å få ut litt av fuktigheten av potetene. Og det er jo ganske logisk: sannsynligheten for at noe blir sprøtt er jo større om det stekes enn om de dampes i sin egen væske. Salt setter i gang en prosess som gjør at potetene skiller ut væske, så jeg gjør dette ved å legge potetbåtene i godt saltet vann i en halvtimes tid før jeg skyller og tørker de godt. Da får jeg sprø potetbåter hver gang! Disse tør jeg faktisk love at forsvinner nesten før de kommer på bordet. Gir en stor skål potetbåter, nok til 3-4 personer, og en god skål alioli, antakelig dobbelt så my som du trenger; overskuddet holder seg et par dager i tett beholder i kjøleskapet.

Sprø ovnsbakte potetbåter med alioli

Ingredienser

Potetbåter

 • 1 kg poteter som egner seg til steking, i like store båter
 • vann
 • 1 dl olivenolje
 • salt

Alioli

 • 2 hvitløksfedd, skrelt og most i en morter med litt salt
 • 1 ss sitronsaft
 • 2 eggeplommer
 • 100 ml olivenolje
 • 100 ml solsikkeolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Skjær poteten i like store båter og ha i en bolle. Dekk med godt saltet vann (jeg har i 2 gode ts). La stå i minst 15 minutter, gjerne en halvtime. Skyll potetene og tørk godt.
 2. Sett ovnen på 250 grader, varmluft.
 3. Ha potetene i en langpanne og bland med godt med olivenolje. Sett i varm ovn og stek i 10 minutter. Skru ned temperaturen til 220 grader og fortsett å steke til potetene har fått litt brunfarge og er møre i midten. Ha over på kjøkken papir eller bakepapir så potetene får renne av seg litt av fettet. Dryss med flaksalt. Ikke la de stå i panna de ble stekt i; da trekker oljen inn i potetene og det hele blir fett og udelikat.
 4. Lag alioli mens potetene er i ovnen. Visp sammen hvitløsfedd, sitronsaft og eggeplommer. Tilsett deretter olje mens du visper, først dryppvis (jeg bruker gjerne et par minutter på de første par spiseskjeene), deretter raskere og raskere. Det er enklest om en har en hjelper til å helle i olje, eventuelt bruke en bolle som er festet godt til underlaget så den ikke trenger å holdes igjen. Når all oljen er inkorporert, smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft. Topp gjerne med et dryss røkt paprika, om du har.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

 

Lyst på mer?

Kjøp boka mi «Hummus & granateple» — årets mest omtalte kokebok i 2018.

Med over 80 av mine beste oppskrifter og en grundig introduksjon til mat fra Tyrkia og Midtøsten, er boka full av spennende retter og historier.

Les mer eller kjøp boka her. Du finner den også i bokhandelen.


1 Comment

 • Denne metoden bruker jeg ofte, for ovnsstekte poteter er (potensielt) utrolig godt. Det jeg har erfart er at jeg må/bør bruke mer salt og gjerne la potetene ligge en times tid i vannet for å få ønsket effekt. Jeg har brukt litt ulike typer poteter, uten at jeg har katalogført resultatene, men altså, mer salt, lenger liggetid, da funker det for meg. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *