Fargerikt og knallgodt grilltilbehør på under 5 minutter

Av

Grillmat. Jeg kan nesten ikke komme på noe som ikke blir bedre av å være litt brent i kantene. Og av litt røyksmak. Men mest av alt: den sosiale settingen. Et grillmåltid samler folk som få, selv når gradestokken betviler at å sette fyr på grillen er innafor det fornuftige. En blir jo glad bare ved tanken av det!

Vi er så heldige å ha en takterrasse og griller ofte om dagen. Og da gjør vi det alltid på den tyrkiske måten: med en rekke småretter, meze, mens en venter på at kullet skal bli varmt og klart og en kan gyve løs på grillspydene, kjøttet eller fisken eller hva en nå legger på grillen. Selvfølgelig med et glass eller tre med rakı, den tyrkiske anisbaserte spriten som går fra klar til hvit når den blandes ut med litt kaldt vann som også nytes i Hellas (under navnet ouzo) og i Midt-Østen (der heter det arak). Og det smaker altså perfekt til meze.

Det kommer vel knapt som noen overraskelse at jeg elsker denne måten å spise mat på. Meze er en fantastisk appetittvekker, samtalestarter og samlingspunkt. Jeg kan ikke tenke meg så mange andre situasjoner hvor folk er så avslappet og komfortabel som når bordet er fylt med masse deilige småretter og rakıglassene er fulle. Praten sitter løst, man kan småsmake på litt mat uten at noen haster seg og man passer på at alle har fulle glass.

Å servere fire-fem meze trenger ikke å ta lenger tid enn å lage tradisjonelt grilltilbehør som potetsalat, coleslaw, ris eller vanlig salat. Om du, som meg, foretrekker at ting er hjemmelaget kan det fort hende det til og med går raskere!

For eksempel: En typisk norsk salat til grillmat inneholder gjerne salatblader av et eller annet slag, tomat, paprika, agurk, mais, løk og en eller annen form for dressing. Med de samme ingrediensene, og uten for mye ekstra i metode, kan du lage minst fire meze: tomat- og agurksalat, ruccolasalat, løksalat og maissalsa, for eksempel. Det tar ikke særlig mye lengre tid (jeg har prøvd). Bedre er det og: hver ingrediens får skinne og du får en ny smak for hver munnfull. Jeg liker å bruke tid på kjøkkenet og lager gjerne en kombinasjon av raske og mer tidkrevende meze når jeg kan, men jeg har også lagd 4-5 meze og marinert to typer kjøtt på den tiden det tok å fyre opp og få kullet varmt, altså en knapp time. Det er på ingen måte vanskelig!

I løpet av de to neste ukene kommer jeg derfor til å fokusere på nettopp dette: småretter som passer til grillmat – og som kan lages på veldig kort tid. For du kan lage så utrolig mye godt til grillmaten uten at det trengs mye av verken tid, ingredienser eller redskaper. I tittelen sier jeg fem minutter; noen går til og med raskere enn det. For eksempel den første i serien: honningmelon og fetaost. Alt du trenger å gjøre er å skjære opp to ingredienser og legge dem på et fat. Og helle i litt god drikke til, gjerne rakı (eller ouzo eller arak).

Denne artikkelen vil bli oppdatert fortløpende underveis med lenker til oppskriftene. Kombiner som du vil, det er ikke så nøye om alt passer sammen eller ikke – alt skal ikke spises i samme munnfull uansett. Del gjerne med venner som liker grillmat, kanskje finner dere en ny favoritt i sommer?

Grilltilbehør på fem minutter

  1. Honningmelon og fetaost
  2. Spicy tomatdipp
  3. Paprika med geitost og kapers
  4. Pan con tomate (Ristet loff med tomat og olivenolje)
  5. Løksalat med sumak
  6. Tomat- og agurksalat
  7. Tahinidipp
  8. Hvit bønnesalat med tomat
  9. Mais med fetaost og harissa

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken), Instagram (@vidar.bergum).

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.