Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Grillmat. Jeg kan nesten ikke komme på noe som ikke blir bedre av å være litt brent i kantene. Og av litt røyksmak. Men mest av alt: den sosiale settingen. Et grillmåltid samler folk som få, selv når gradestokken betviler at å sette fyr på grillen er innafor det fornuftige. En blir jo glad bare ved tanken av det!

Vi er så heldige å ha en takterrasse og griller ofte om dagen. Og da gjør vi det alltid på den tyrkiske måten: med en rekke småretter, meze, mens en venter på at kullet skal bli varmt og klart og en kan gyve løs på grillspydene, kjøttet eller fisken eller hva en nå legger på grillen. Selvfølgelig med et glass eller tre med rakı, den tyrkiske anisbaserte spriten som går fra klar til hvit når den blandes ut med litt kaldt vann som også nytes i Hellas (under navnet ouzo) og i Midt-Østen (der heter det arak). Og det smaker altså perfekt til meze.

Det kommer vel knapt som noen overraskelse at jeg elsker denne måten å spise mat på. Meze er en fantastisk appetittvekker, samtalestarter og samlingspunkt. Jeg kan ikke tenke meg så mange andre situasjoner hvor folk er så avslappet og komfortabel som når bordet er fylt med masse deilige småretter og rakıglassene er fulle. Praten sitter løst, man kan småsmake på litt mat uten at noen haster seg og man passer på at alle har fulle glass.

Å servere fire-fem meze trenger ikke å ta lenger tid enn å lage tradisjonelt grilltilbehør som potetsalat, coleslaw, ris eller vanlig salat. Om du, som meg, foretrekker at ting er hjemmelaget kan det fort hende det til og med går raskere!

For eksempel: En typisk norsk salat til grillmat inneholder gjerne salatblader av et eller annet slag, tomat, paprika, agurk, mais, løk og en eller annen form for dressing. Med de samme ingrediensene, og uten for mye ekstra i metode, kan du lage minst fire meze: tomat- og agurksalat, ruccolasalat, løksalat og maissalsa, for eksempel. Det tar ikke særlig mye lengre tid (jeg har prøvd). Bedre er det og: hver ingrediens får skinne og du får en ny smak for hver munnfull. Jeg liker å bruke tid på kjøkkenet og lager gjerne en kombinasjon av raske og mer tidkrevende meze når jeg kan, men jeg har også lagd 4-5 meze og marinert to typer kjøtt på den tiden det tok å fyre opp og få kullet varmt, altså en knapp time. Det er på ingen måte vanskelig!

I løpet av de to neste ukene kommer jeg derfor til å fokusere på nettopp dette: småretter som passer til grillmat – og som kan lages på veldig kort tid. For du kan lage så utrolig mye godt til grillmaten uten at det trengs mye av verken tid, ingredienser eller redskaper. I tittelen sier jeg fem minutter; noen går til og med raskere enn det. For eksempel den første i serien: honningmelon og fetaost. Alt du trenger å gjøre er å skjære opp to ingredienser og legge dem på et fat. Og helle i litt god drikke til, gjerne rakı (eller ouzo eller arak).

Denne artikkelen vil bli oppdatert fortløpende underveis med lenker til oppskriftene. Kombiner som du vil, det er ikke så nøye om alt passer sammen eller ikke – alt skal ikke spises i samme munnfull uansett. Del gjerne med venner som liker grillmat, kanskje finner dere en ny favoritt i sommer?

Grilltilbehør på fem minutter

  1. Honningmelon og fetaost
  2. Spicy tomatdipp
  3. Paprika med geitost og kapers
  4. Pan con tomate (Ristet loff med tomat og olivenolje)
  5. Løksalat med sumak
  6. Tomat- og agurksalat
  7. Tahinidipp
  8. Hvit bønnesalat med tomat
  9. Mais med fetaost og harissa

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken), Instagram (@vidar.bergum).

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden

Få unike oppskrifter i innboksen

Få unike oppskrifter & historier fra Istanbul

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?