Annonse Norli (Hvorfor?)

Grillmat. Jeg kan nesten ikke komme på noe som ikke blir bedre av å være litt brent i kantene. Og av litt røyksmak. Men mest av alt: den sosiale settingen. Et grillmåltid samler folk som få, selv når gradestokken betviler at å sette fyr på grillen er innafor det fornuftige. En blir jo glad bare ved tanken av det!

Vi er så heldige å ha en takterrasse og griller ofte om dagen. Og da gjør vi det alltid på den tyrkiske måten: med en rekke småretter, meze, mens en venter på at kullet skal bli varmt og klart og en kan gyve løs på grillspydene, kjøttet eller fisken eller hva en nå legger på grillen. Selvfølgelig med et glass eller tre med rakı, den tyrkiske anisbaserte spriten som går fra klar til hvit når den blandes ut med litt kaldt vann som også nytes i Hellas (under navnet ouzo) og i Midt-Østen (der heter det arak). Og det smaker altså perfekt til meze.

Det kommer vel knapt som noen overraskelse at jeg elsker denne måten å spise mat på. Meze er en fantastisk appetittvekker, samtalestarter og samlingspunkt. Jeg kan ikke tenke meg så mange andre situasjoner hvor folk er så avslappet og komfortabel som når bordet er fylt med masse deilige småretter og rakıglassene er fulle. Praten sitter løst, man kan småsmake på litt mat uten at noen haster seg og man passer på at alle har fulle glass.

Å servere fire-fem meze trenger ikke å ta lenger tid enn å lage tradisjonelt grilltilbehør som potetsalat, coleslaw, ris eller vanlig salat. Om du, som meg, foretrekker at ting er hjemmelaget kan det fort hende det til og med går raskere!

For eksempel: En typisk norsk salat til grillmat inneholder gjerne salatblader av et eller annet slag, tomat, paprika, agurk, mais, løk og en eller annen form for dressing. Med de samme ingrediensene, og uten for mye ekstra i metode, kan du lage minst fire meze: tomat- og agurksalat, ruccolasalat, løksalat og maissalsa, for eksempel. Det tar ikke særlig mye lengre tid (jeg har prøvd). Bedre er det og: hver ingrediens får skinne og du får en ny smak for hver munnfull. Jeg liker å bruke tid på kjøkkenet og lager gjerne en kombinasjon av raske og mer tidkrevende meze når jeg kan, men jeg har også lagd 4-5 meze og marinert to typer kjøtt på den tiden det tok å fyre opp og få kullet varmt, altså en knapp time. Det er på ingen måte vanskelig!

I løpet av de to neste ukene kommer jeg derfor til å fokusere på nettopp dette: småretter som passer til grillmat – og som kan lages på veldig kort tid. For du kan lage så utrolig mye godt til grillmaten uten at det trengs mye av verken tid, ingredienser eller redskaper. I tittelen sier jeg fem minutter; noen går til og med raskere enn det. For eksempel den første i serien: honningmelon og fetaost. Alt du trenger å gjøre er å skjære opp to ingredienser og legge dem på et fat. Og helle i litt god drikke til, gjerne rakı (eller ouzo eller arak).

Denne artikkelen vil bli oppdatert fortløpende underveis med lenker til oppskriftene. Kombiner som du vil, det er ikke så nøye om alt passer sammen eller ikke – alt skal ikke spises i samme munnfull uansett. Del gjerne med venner som liker grillmat, kanskje finner dere en ny favoritt i sommer?

Grilltilbehør på fem minutter

 1. Honningmelon og fetaost
 2. Spicy tomatdipp
 3. Paprika med geitost og kapers
 4. Pan con tomate (Ristet loff med tomat og olivenolje)
 5. Løksalat med sumak
 6. Tomat- og agurksalat
 7. Tahinidipp
 8. Hvit bønnesalat med tomat
 9. Mais med fetaost og harissa

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken), Instagram (@vidar.bergum).

Få gratis utdrag fra min siste bok!

Vil du ha tre eksklusive oppskrifter fra min nyeste kokebok?

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 1.5.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

  Hummus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul. Foto: Bahar Kitapcı.
  Sprø ovnsstekte potetbåter – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Velkommen tilbake!

Vidar Bergum leser kokebok

Som jevnlig leser tror jeg du kan ha stor glede av mitt populære nyhetsbrev, med masse inspirasjon fra Istanbul hver uke.

Få mine populære Postkort fra Istanbul

Som velkomstgave vil du også motta et gratis e-hefte!

Ved å trykke «Få nyhetsbrev!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring. Du kan når som helst melde deg av igjen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med ditt gratis e-hefte og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til blogginnlegget
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum smilende portrettfoto

Heisann! Vidar her.

Vil du ha et gratis e-hefte med utdrag og tre eksklusive oppskrifter fra min siste bok?

Nei takk
Vidar Bergum leser kokebok
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum smilende portrettfoto

Ditt gratis e-hefte er på vei!

Finner du det ikke? Sjekke mappene for reklame, oppdateringer eller søppelpost.

 

Om litt vil du også få mer informasjon om nyhetsbrevene du vil motta. Gleder meg til å holde kontakten med deg!

Lukk og gå tilbake til blogginnlegget
Vidar Bergum leser kokebok
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum 🇳🇴

Vidar Bergum 🇳🇴

Enkel og fargerik mat med en historie.

På norsk!

Hva har du lyst på?