Fylte paprika med ris, ost og kjøttdeig [oppskrift] Et kjøkken i Istanbul

Alle elsker fylte grønnsaker. I Tyrkia og Midtøsten er det vanligst å fylle dem med en blanding av ris og kjøttdeig. Denne varianten av fylt paprika med ris og kjøttdeig er utradisjonell, men uimotståelig god!

Spør du en tyrker om hvilken mat han er mest glad i, eller mest stolt av, kommer fylte grønnsaker ganske sikkert høyt på lista. For dette er Kjærlighetsmat med stor K.

Mor, og eventuelle jenter i familien, står gjerne på kjøkkenet hele dagen for å lage disse små smaksbombene i forskjellige varianter – fylt ikke bare med ris, krydder, urter og kjøtt, men også med en hel masse kjærlighet og omtanke. For disse rettene er folk stolt av å sette på bordet. Hvorfra de forsvinner i løpet av få minutter.

Fylte grønnsaker i alle varianter

Det finnes nesten ikke den grønnsak som ikke kan fylles: paprika (tyrkerne har til og med en egen type som brukes til nettopp dette, litt mindre og med mye tynnere vegger enn paprikaene vi er vant til i Norge), squash, aubergine, tomat, løk… Ja, for å ty til en klisjé, er det virkelig bare fantasien som setter grenser.

Fyllet kan være både med og uten kjøtt. Men ikke på den måten nordmenn gjerne tenker med eller uten kjøtt.

Kjøtt som smaksetter – ikke hovedingrediens

Kjøttet er der mest som en smakssetter. Mengden er ganske liten og risen fremdeles hovedingrediensen. Det gjør at det hele fremdeles blir ganske lett kost. Med mye kjøtt blir det hele mer kompakt og tungt.

Jeg skal ikke skryte på meg altfor mange autentitetspoeng med denne varianten, selv om tyrkiske oppskrifter er inspirasjon. Men at det er godt, det lover jeg!

Fylte paprika med ris, ost og kjøttdeig [oppskrift] Et kjøkken i Istanbul

Fylt paprika med ris og kjøttdeig

Mengde: 8 fylte paprika

Enkel oppskrift på fylt paprika med ris, kjøttdeig og fetaost.

Ingredienser

 • 150 g basmatiris
 • 4-5 ss olivenolje
 • 2 store løk, finhakket
 • 2 ts tørket mynte
 • 2 ts tørket oregano
 • 2 ts tørket timian
 • 5 ss (ca. 25 g) finhakkede friske urter (jeg bruker ca. 2/3 bladpersille og 1/3 dill), pluss mer til garnityr
 • 200 g kjøttdeig
 • 125 g fetaost (naturell – ikke på glass), smuldret
 • 1 ss tomatpure
 • 400 g (2 store) tomater, flådd og grovhakket (evt. hermetisert tomat)
 • 1 laurbærblad
 • 5 dl grønnsakskraft eller vann
 • 8 røde spisspaprika
 • evt. yoghurt, til servering
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Ha basmatiris og godt med lettsaltet vann i en kasserolle med lokk. Kok opp, skru ned varmen til lav og kok i fem minutter. Renn av i godt med kaldt vann så kokeprosessen stopper. La stå i silen så vannet renner av.
 2. Fres løkene i godt med olivenolje på medium varme til løken er blank og myk men ikke brunet, 8-10 minutter. Ta ut litt over halvparten av løken og oljen – den skal brukes til tomatsausen.
 3. Bland det som er igjen i pannen av løk og olje (altså litt under halvparten) med mynte, oregano og timian og fres videre i ett minutt til.
 4. Bland ris, løk- og krydderblanding, friske urter, kjøttdeig, 1/2 ts salt og litt pepper godt sammen. Vend forsiktig inn fetaosten.
 5. Sett stekeovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 6. Varm opp resten av løken fra punkt 2 og bland med tomatpure, hakkede tomater og laurbærblad. Fres til tomaten for det meste har løst seg opp, 5-10 minutter. Ha i kraft eller vann. Kok opp og smak til med salt og pepper.
 7. Lag et snitt i paprikaen fra festet og ca. 3/4 nedover. Ta ut innmaten så godt du kan; en teskje og en liten kniv er fine hjelpemiddel. Det gjør ikke noe om det sprekker litt her og der, men prøv å minimere skadene så mye som mulig.
 8. Fordel fyllet i paprikaene – de skal være nesten fulle, men husk at risen fremdeles vil ese litt ut. Finn frem en form som passer paprikaene akkurat; det er bedre om de overlapper litt enn at det er mye plass imellom. Hell i tomatsausen og legg paprikaene i. Væsken skal gå ca. 1,5 cm oppover kanten, er det vesentlig mindre spe på med litt mer kraft eller vann. Væsken skal ligge rundt og ikke i paprikaene.
 9. Dekk formen med et tett lokk eller aluminiumsfolie. Vær litt nøye; det hele skal dampes så det er viktig at væsken ikke slipper ut. Sett i ovnen og la stå til både fyll og paprika er myke og gode, rundt en times tid eller lenger.
 10. Server paprikaene varme (men ikke rett fra stekeovnen) eller ved romtemperatur, med tomatsausen over og gjerne med litt friske urter over og yoghurt til.

Tips

For en mektigere variant, doble mengden kjøttdeig til 400 g og reduser mengden ris til ca. 120 g.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

7 kommentarer

 1. Hei igjen?Har du prøvd disse som vegetar. Tenkte å kanskje bruke de som tilbehør, tror du det er ok å bare sløyfe kjøttedigen og bruke kun ris ?

  1. Hei Natasha,
   Jeg har ikke prøvd de som vegetar. I så fall ville jeg brukt grønne linser i stedet for kjøttdeig. Kjøttdeigen brukes rå. Håper det hjelper!
   Vidar

 2. Hei Vidar, Hvor ble det av de 5 ss med hakkede, friske urter? Skal de i sausen eller fyllet?

  1. Nå må jeg bare gamble her hjemme, men kan jeg bytte ut basmati med enten jasminris eller bulgur?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Lyst på noe annet?

Skip to Recipe
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
To gratis e-hefter fra Vidar Bergum: Hummus og 5 grunnoppskrifter

Få unike oppskrifter fra Istanbul!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Hva har du lyst på?