Fylte paprika med ris, kjøttdeig og fetaost

Spør du en tyrker om hvilken mat han er mest glad i, eller mest stolt av, kommer fylte grønnsaker ganske sikkert høyt på lista. For dette er Kjærlighetsmat med stor K. Mor, og eventuelle jenter i familien, står gjerne på kjøkkenet hele dagen for å lage disse små smaksbombene i forskjellige varianter – fylt ikke bare med ris, krydder, urter og kjøtt, men også med en hel masse kjærlighet og omtanke. For disse rettene er folk stolt av å sette på bordet. Hvor de forsvinner i løpet av få minutter.

Det finnes nesten ikke den grønnsak som ikke kan fylles: paprika (tyrkerne har til og med en egen type som brukes til nettopp dette, litt mindre og med mye tynnere vegger enn paprikaene vi er vant til i Norge), squash, aubergine, tomat, løk – ja, som det så ofte er er det bare fantasien som setter grenser.

Fyllet kan være både med og uten kjøtt. Men ikke på den måten nordmenn gjerne tenker med eller uten kjøtt. For kjøttet er der mest som en smakssetter; mengden er ganske liten og risen fremdeles hovedingrediensen. Det gjør at det hele fremdeles blir ganske lett kost; med mye kjøtt blir det hele lett kompakt og litt tungt.

Jeg skal ikke skryte på meg altfor mange autentitetspoeng med denne varianten, selv om tyrkiske oppskrifter er inspirasjon. Men at det er godt, det lover jeg!

Fylte paprika med ris, ost og kjøttdeig (2 of 3)

Jeg bruker røde spisspaprika i stedet for de små grønne som tyrkerne bruker. Jeg foretrekker både smaken og fargen på disse paprikaene, selv om selve fyllingen er litt mer utfordrende siden den må foregå sideveis i stedet for ovenfra og ned. Det går sikkert fint an å bruke vanlig paprika også (bare skjær av toppen som et lokk), men den vil trenge vesentlig lenger steketid. Jeg har også fetaost i fyllet. Det tilfører en dybde og rikhet i smaken som jeg liker veldig godt.

Jeg damper til slutt det hele med tomatsaus og i ovn – det tradisjonelle er i en stor stekepanne med lokk over en stekeplate. Men nå har det seg sånn at mange av disse rettene som skal stekes i stor panne på lav varme over lang tid gjerne har røtter fra lenge før tiden med stekeovner i hjemmet. Så jeg ser det som en naturlig moderne oppgradering å bruke den i stedet for; det gjør det hele mye lettere. Og mens krafta eller vannet som regel tømmes ut, er tomatsausen utrolig god til å ha oppå fyllet, og gjør det hele fantastisk saftig.

Denne varianten er ganske mild og lett, hvor kjøttet fungerer som smakssetter heller enn hovedingrediens. Jeg synes det er noe av poenget med den, men vil du ha en kraftigere variant går det fint an å øke både mengden krydder, urter og fetaost. Vil du ha en mektigere variant, ha i mer kjøttdeig og reduser mengden ris (se tips nedenfor). Gir åtte fylte paprika.

Ingredienser

 • 150 g basmatiris
 • 4-5 ss olivenolje
 • 2 store løk, finhakket
 • 2 ts tørket mynte
 • 2 ts tørket oregano
 • 2 ts tørket timian
 • 5 ss (ca. 25 g) finhakkede friske urter (jeg bruker ca. 2/3 bladpersille og 1/3 dill), pluss mer til garnityr
 • 200 g kjøttdeig
 • 125 g fetaost (naturell – ikke på glass), smuldret
 • 1 ss tomatpure
 • 2 store (ca. 400 g) tomater, skrelt og grovhakket eller en 400 g boks hakket tomat
 • 1 laurbærblad
 • 5 dl grønnsakskraft eller vann
 • 8 romanopaprika (spisspaprika)
 • evt. yoghurt, til servering
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Ha basmatiris og godt med lettsaltet vann i en kasserolle med lokk. Kok opp, skru ned varmen til lav og kok i fem minutter. Renn av i godt med kaldt vann så kokeprosessen stopper. La stå i silen så vannet renner av.
 2. Fres løkene i godt med olivenolje på medium varme til løken er blank og myk men ikke brunet, 8-10 minutter. Ta ut litt over halvparten av løken og oljen – den skal brukes til tomatsausen.
 3. Bland det som er igjen i pannen av løk og olje (altså litt under halvparten) med mynte, oregano og timian og fres videre i ett minutt til.
 4. Bland ris, løk- og krydderblanding, kjøttdeig, 1/2 ts salt og litt pepper godt sammen. Vend forsiktig inn fetaosten.
 5. Sett stekeovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 6. Varm opp resten av løken fra punkt 2 og bland med tomatpure, hakkede tomater og laurbærblad. Fres til tomaten for det meste har løst seg opp, 5-10 minutter. Ha i kraft eller vann. Kok opp og smak til med salt og pepper.
 7. Lag et snitt i paprikaen fra festet og ca. 3/4 nedover. Ta ut innmaten så godt du kan; en teskje og en liten kniv er fine hjelpemiddel. Det gjør ikke noe om det sprekker litt her og der, men prøv å minimere skadene så mye som mulig.
 8. Fordel fyllet i paprikaene – de skal være nesten fulle, men husk at risen fremdeles vil ese litt ut. Finn frem en form som passer paprikaene akkurat; det er bedre om de overlapper litt enn at det er mye plass imellom. Hell i tomatsausen og legg paprikaene i. Væsken skal gå ca. 1,5 cm oppover kanten, er det vesentlig mindre spe på med litt mer kraft eller vann. Væsken skal ligge rundt og ikke i paprikaene.
 9. Dekk formen med et tett lokk eller aluminiumsfolie. Vær litt nøye; det hele skal dampes så det er viktig at væsken ikke slipper ut. Sett i ovnen og la stå til både fyll og paprika er myke og gode, rundt en times tid eller lenger.
 10. Server paprikaene varme (men ikke rett fra stekeovnen) eller ved romtemperatur, med tomatsausen over og gjerne med litt friske urter over og yoghurt til.

Tips

 • For en mektigere variant, doble mengden kjøttdeig til 400 g og reduser mengden ris til ca. 120 g.

Små feil i ingredienslisten ble korrigert 9. august 2016.

SaveSave

SaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSave

 

Lyst på mer?

Kjøp boka mi «Hummus & granateple» — årets mest omtalte kokebok i 2018.

Med over 80 av mine beste oppskrifter og en grundig introduksjon til mat fra Tyrkia og Midtøsten, er boka full av spennende retter og historier.

Les mer eller kjøp boka her. Du finner den også i bokhandelen.


3 Comments

 • Hei igjen😀Har du prøvd disse som vegetar. Tenkte å kanskje bruke de som tilbehør, tror du det er ok å bare sløyfe kjøttedigen og bruke kun ris ?

  • Hei Natasha,
   Jeg har ikke prøvd de som vegetar. I så fall ville jeg brukt grønne linser i stedet for kjøttdeig. Kjøttdeigen brukes rå. Håper det hjelper!
   Vidar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *