NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Hvit bønnesalat med tomat

Hvit bønnesalat med tomat

Det er ikke mange år siden den eneste assosiasjonen jeg hadde til bønner var Heinz’ hvite bønner i tomatsaus. Og, tilsynelatende i motsetning til omtrent absolutt alle andre, hatet jeg den. Da jeg bodde i England bestilte jeg alltid engelsk frokost uten disse bønnene, gjerne med det resultat at tallerkenen kom med ekstra egg, bacon eller pølse i stedet om man nå befant seg på et sjenerøst bed & breakfast på den engelske landsbygda. Om det da fremdeles kan kalles engelsk frokost får de lærde strides om, men jeg synes i alle fall det hele ble bedre sånn.

Jeg spiser fremdeles ikke hvite bønner i tomatsaus fra boks, Heinz eller ei. Men bønner, det spiser jeg etterhvert en del av. Til og med i tomatsaus. (Men da hjemmelagd etter denne oppskriften.) For bønner er fantastisk gode og versatile, ikke minst om du koker de selv. Og skal du ha middag på 5 minutter er det lite som slår en boks med bønner eller kikerter. Da skal det ikke så mye til før du har noe fantastisk godt foran deg!

Hvit bønnesalat med tomat (3 of 3)

Og bønner kan være både hovedrett og siderett, om man nå først skal skille på de to. Like mye som de kan være en proteinrik del av et hovedmåltid er de fantastisk gode som salater, som kan fungere som en av flere småretter eller som alternativ til for eksempel ris eller potetsalat til grillmaten.

Inspirasjonen til denne varianten har jeg hentet fra den tyrkiske retten piyaz, en bønnesalat med løk, persille og sumak som tradisjonelt serveres til grillede köfte, tyrkiske kjøttboller. Den er utrolig frisk og god – og ikke minst veldig enkel å lage. Tomat, bladpersille og løk gjør det hele sommerlig og gir festlige farger, mens sitron og sumak tilfører en fin syrlig smak. Intet mindre enn perfekt til grillmat! Og bruker du bønner fra boks (de som ligger i en form for lake, ikke de i tomatsaus…) er det hele gjort på få minutter. Gir 3-4 porsjoner, avhengig av hva annet som serveres.

Innlegget er del av serien Fargerikt og knallgodt grilltilbehør på under 5 minutter – alle innleggene finner du på samlesiden.

Ingredienser

  • 2×400 g bokser hvite bønner, skylt og avrent, eller ca. 500 g ferdigkokte hvite bønner
  • 1 stor eller 2 litt mindre solmodne tomater, i 1 cm terninger
  • 1/2 rødløk, skrelt, delt i fire på langs og finsnittet på tvers
  • 1 dl finhakket bladpersille, det meste av stilken skjært bort (en liten bunt)
  • 1 sitron, saften
  • 2 ts sumak (kan sløyfes)
  • 3 ss extra virgin olivenolje
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  1. Bland alle ingrediensene forsiktig, men godt sammen. Server umiddelbart.

Tips

  • For å koke bønnene selv, sett 200 g tørre bønner i godt med vann over natten. Skift vann, kok opp og la putre til bønnene er myke helt gjennom, men ikke lenger enn at de fremdeles er faste i formen. Trekk av varmen. Ha i godt med salt og la stå med lokket på til bønnene er kommet til romtemperatur. Renn av. Bønnene kan fint kokes dagen i forveien og oppbevares i tett beholder i kjøleskap. Eventuelt overskudd kan fryses.

SaveSave

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM