Krydrede øyebønner med gulrot

– Øye-hva-for-noe sa du?

Øyebønner. Bønnene som har fått navnet sitt adoptert av et av verdens største grupper på 2000-tallet: på engelsk heter de black eyed peas.

Øyebønner er ikke blant de vanligste i Tyrkia, men de er heller ikke uvanlige og jeg kjøpte en halvkilo da jeg kom over de på markedet for et par uker siden. Tyrkerne bruker de egentlig på samme måte som de bruker hvite bønner: med en enkel eddikdressing og litt persille eller i tomatsaus. Eller, for de mer eksperimentelle hjemmekokkene, til å gjøre en salat mer mettende.

Det var likevel ikke det jeg følte for da jeg hadde satt noen av bønnene i vann. Jeg hadde noen gulrøtter i kjøleskapet, og hadde gått og tenkt på blandingen av spisskummen, paprikapulver og salt jeg av og til bruker en stund. Kanskje var dette anledningen til å ta den frem igjen? Dette var definitivt anledningen til å dra den frem igjen.

Øyebønner med gulrot (1 of 2)

For spisskummen og paprikapulver passer utmerket til sødmen fra gulrøttene. Og med litt frisk persille blir det hele både friskt, mettende og – ikke minst – utrolig godt! Selv om jeg har brukt øyebønner går det fint an å bruke andre typer bønner. Tyrkerne bruker som nevnt øyebønner og hvite bønner, typisk cannelinibønner, om hverandre. Borlottibønner passer også fint.

Denne retten er herlig som lunsj med litt yoghurt (eller ikke, om du spiser vegansk), og kanskje noen ruccolablader med en skvis sitron og noen glugger olivenolje, til. Mer trengs ikke. Og hvorfor ikke til middag også? Skal du ha kjøtt til middag passer denne godt til kylling; jeg serverte den til sitronkylling med za’atar. Gir 2-3 porsjoner som siderett, 1-2 som lunsj.

Ingredienser

 • 100 g tørkede øyebønner eller andre bønner eller 1 x 400 g boks kokte bønner, skylt og avrent
 • 5 ss olivenolje
 • 1 liten løk, finhakket
 • 2 gulrøtter, i små terninger (ca. 150 g)
 • 3 hvitløksfedd, finhakket
 • 1 ts hel spisskummen, lett knust i en morter eller 1 ts malt spisskummen
 • 1 ts paprikapulver
 • 1/2 ts røkt paprika eller isot biber eller en klype chiliflak
 • 1 dl grovhakket bladpersille
 • yoghurt, til servering (helst gresk eller tyrkisk type)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Om du bruker tørkede bønner, sett i godt med vann i noen timer, gjerne over natten. Bytt vann, kok opp og la putre på lav varme til bønnene er myke men fremdeles holder formen, 30-45 minutter eller lenger. Renn av og sett til side.
 2. Fres løk og gulrøtter i olivenolje i en tykkbunnet stekepanne på medium/lav varme til løken er blank og gulrøttene begynner å bli myke, 10-12 minutter. Rør om jevnlig.
 3. Ha i hvitløksfedd og fres videre under omrøring i ett minutt. Ha i spisskummen, paprikapulver og røkt paprika og fres videre i 30 sekunder under omrøring. Ha i bønner og fres videre til bønnene er varme og det hele er godt blandet sammen, ca. 5 minutter. Rør forsiktig så ikke bønnene knuses. Bland inn bladpersille og trekk av varmen.
 4. Server varm eller lun med yoghurt ved siden av.

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken), Instagram (@vidiberg) og Snapchat (vidiberg).

SaveSaveSaveSaveSaveSave

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *