Sitronkylling med za'atar (1 of 3)

Sitronkylling med za’atar

Za’atar. Du trenger bare å lukte på den en gang for å forstå hvorfor denne friske krydderblandingen er så populær i Midt-Østen. Aromatisk, frisk, med egenart – uten å være for dominerende. Akkurat derfor er den også utrolig versatil: den passer like godt til å krydre olivenoljen som pitaen dyppes i før maten kommer på bordet som på toppen av hummus eller labneh som til frokostegget eller marinader.

Denne smaken kommer fra hovedingrediensen i za’atar – en krydderurt som, forvirrende nok, også heter za’atar. Za’atar, krydderurten altså, er et samlebegrep på en rekke villurter som vokser i Midt-Østen. Smaken minner om timian eller oregano, men den er mer aromatisk, nesten som man skulle hatt i bittelitt mild mynte. For å lage krydderblandingen soltørkes urten, knuses fint og blandes med sesamfrø, sumak og salt.

Jeg liker godt å kombinere za’atar med kylling. Den milde kyllingsmaken passer perfekt med den aromatiske og delikate smaken til krydderblandingen. Og med litt sitron til blir dette nesten som en litt mer eksotisk variant av timian og sitron. Fantastisk godt!

Sitronkylling med za'atar (3 of 3)

Za’atar er etterhvert blitt vanlig også langt utenfor sin opprinnelsesregion – i USA og Storbritannia selges det i de fleste supermarkeder. Norge er ikke helt der ennå, men du finner de helt sikkert i spesialforretninger som fører utenlandske krydder. Har du flere å velge mellom, se på innholdslisten – noen er tilsatt mel for å holde kostnadene nede. Unngå disse. Får du ikke tak i za’atar går det fint an å bruke en blanding av timian, oregano, sesamfrø og sumak (kan droppes om du ikke får tak i det). Det blir ikke helt det samme – men også veldig godt!

Jeg serverer gjerne en enkel tomat- og agurksalat til denne kyllingen, og gjerne en enkel salat av kikerter eller bønner. Bulgur og ris funker også godt, det samme gjør potetbåter. Her er det bare å slå seg løs! Gir 2-3 porsjoner, avhengig av hva som serveres til.

Ingredienser

  • 2 beinfrie og skinnfrie kyllingbryst (ca. 400-500 g)
  • 3 ss olivenolje
  • 3 ts za’atar
  • 1/2 sitron, i båter
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  1. Trekk av minifileten fra kyllingbrystene. Del resten av kyllingbrystene horisontalt i to deler. Legg mellom to lag clingfilm på en flat overflate og bank med egnet redskap så alt er omtrent like tykt; jeg bruker en stekepanne.
  2. Bland sammen olivenolje, 2 ts za’atar, 1/2 ts salt og 1/4 ts papper. Bland godt med kyllingfiletene og sett i kjøleskapet til marinering, gjerne over natten om du kan, men en time eller to holder.
  3. Stek kyllingfiletene til de er gjennomstekte på høy varme i grillpanne eller på grillen, 1-2 minutter på hver side. Legg på fat, dryss over 1 ts za’atar og server umiddelbart med sitronbåter ved siden av.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Én kommentar

  1. Hurra, jeg har jo alt dette her i hus, men ville neppe kommet på å blande på denne måten 🙂 Med en viss fare for grillvær (i Trøndelag er det sammenheng mellom mat, kokemetoder og vær…) de neste par dagene ligger det an for eksperimentering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring