Tahinisaus

Jeg husker første gang jeg smakte tahini. Eller det vil si, jeg hadde nok smakt det før og, som del av hummus. Men første gangen jeg smakte tahini rett fra boksen, det husker jeg. For dette var helt ulikt smaksregisteret jeg var vant til. Og så utrolig godt! Jeg visste fra samme øyeblikk at fra nå av måtte jeg alltid ha et glass tahini i kjøkkenskapet.

Det er nemlig noe helt eget med denne vidunderlige, nøtteaktige pastaen laget av ristede og knuste sesamfrø. For ikke bare er den så utrolig god, den passer også til nesten alt. Det går også an å variere: ha for eksempel i en raspet tomat (da trengs mindre vann), eller tynn med yoghurt i stedet for vann (da blir konsistensen tykkere).

Tahini finnes i to varianter: lys og mørk. Selv bruker jeg kun den lyse varianten, den er klart best på smak. Men som med alt annet varierer kvaliteten også etter produsent. Har du mulighet, kjøp et arabisk merke – de er generelt sett klart å foretrekke over kypriotiske, greske eller tyrkiske merker. Husk å blande tahinien godt sammen hver gang før bruk – den skiller seg ved lagring, selv over korte perioder.

Tahinisaus (3 of 4)

Denne oppskriften er en slags grunnoppskrift på tahinisaus og en skikkelig allrounder. Prøv den som dressing, for eksempel til tomat- og agurksalat, eller på grillet fisk. Eller sett den på bordet til grillmaten, så kan den som vil dyppe både brød, kjøtt og grønnsaker i. Eller dropp hvitløken, ha den over litt yoghurt eller havregrøt og topp med litt frukt. Bruk fantasien! Gir en liten skål, nok til 3-4 personer, avhengig av hva det brukes til.

Innlegget er del av serien Fargerikt og knallgodt grilltilbehør på under 5 minutter – alle innleggene finner du på samlesiden.

Ingredienser

  • 1 hvitløksfedd
  • 50 g tahini
  • 1/2 sitron, saften
  • vann
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  1. Mos hvitløksfedd i en morter med litt salt og bland sammen med tahini og sitronsaft. Spe med vann (4-5 ss) til konsistensen er litt tykkere enn kremfløte, men tynnere enn en pannekakerøre. Smak til med salt og pepper og eventuelt mer tahini eller sitronsaft.

Tips

SaveSave

SaveSave

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul

Annonse

Vårsalg!

Gjør et kupp – få boka mi for kun 149 kr!
(vanlig utsalgspris 399 kr)

Kjøp hos Tanum!* Kjøp hos Ark!

* Lenken til Tanum er annonselenke. Det betyr at jeg får noen ekstra prosenter om du bruker denne lenken når du handler. Tusen takk for at du støtter Et kjøkken i Istanbul!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *