Tomat- og agurksalat

Lite er så utbredt i de østlige deler av Middelhavet og store deler av Midt-Østen som den enkle kombinasjonen tomat og agurk. For når tomatene og agurkene er sitt beste, og det er de jo ganske lenge på disse breddegrader, trenger du rett og slett ikke så mye annet. Israelerne spiser det til frokost og har det i fylte pita. Tyrkerne, som mange av sine naboer, kaller den gjetersalat og serverer den før eller til maten. Mer forseggjorte varianter finnes også, som libanesernes fattoush, som lages med brødkrutonger og sumak.

Men nå om sommeren trenger tomaten og agurken slett ikke følge av så mye i det hele tatt. Like deler hakket tomat og agurk, i omtrent like store biter, litt vårløk og bladpersille, en skvis med sitron og en dæsj god olivenolje er alt som trengs. Fantastisk friskt, saftig og lett syrlig – og med mye mer smak enn en tradisjonell salat med masse salatblader. Perfekt nå på sommeren!

Tomat- og agurksalat (3 of 4)

Salaten kan brukes som basis til å variere nærmest i det uendelige, men ikke gå over bord: for mange grønnsaker har en tendens til å nøytralisere smakene til hverandre. Jeg ville holdt meg til maks 1-2 ekstra ingredienser, for eksempel rød eller grønn paprika, reddik, nepe eller oliven. Bruk gjerne finsnittet rødløk eller gul løk i stedet for vårløk og bruk det du har av urter: dill eller koriander funker også bra.

Server denne til grillmaten, enten med litt brød mens dere venter eller til selve hovedretten. Eller ha det i pitabrød med for eksempel pålegg, stekt kylling, hummus eller krydrede kikerter. Eller hvorfor ikke prøve den på burgeren? Denne funker altså overalt. På sommeren serverer jeg en variant av denne nesten hver eneste dag, uansett hva vi spiser.

Innlegget er del av serien Fargerikt og knallgodt grilltilbehør på under 5 minutter – alle innleggene finner du på samlesiden.

Ingredienser

  • 2 mellomstore tomater, i små terninger (ca. 200 g)
  • 2 små agurker av den korte typen eller ca. 1/2 slangeagurk, skrelt i zebrastriper og skjært i små terninger (ca. 200 g)
  • 1-2 vårløk, finhakket
  • 2 ss finhakket bladpersille (bladene)
  • 1/2 sitron, saften
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  1. Bruker du slangeagurk, del i to og skrap ut den bløte frømassen før du skjærer i terninger. Det skal være omtrent like mye tomatterninger som agurkterninger.
  2. Bland alle ingrediensene sammen og smak til med salt og pepper.

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken), Instagram (@vidar.bergum).

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Lyst på noe annet?

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
To gratis e-hefter fra Vidar Bergum: Hummus og 5 grunnoppskrifter

Få unike oppskrifter fra Istanbul!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Hva har du lyst på?