Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Jeg er i gamlelandet på ferie om dagen og i forrige uke var jeg en tur innom matfestivalen i Trondheim. Det var herlig å se! Ikke bare var det mye fantastisk lokalmat: fersk sjømat fra Hitra og Frøya, tradisjonelle vilt- og melkeprodukter fra Røros og fantastiske grønnsaker fra Frosta, for eksempel. Det var fullt av folk. Det er fantastisk å se at folk støtter opp under og er stolt av lokal matkultur i mye større grad enn for bare få år siden – og ikke minst gjør bruk av lokale råvarer. Mye av det er minst like bra som det en får i andre land – grønnsaksutsalget fra Frosta var av fantastisk høy kvalitet – bedre enn det jeg er vant med fra Istanbul, til og med.

For i Istanbul er jeg bortskjemt med fantastiske markeder som hver eneste uke selger det beste sesongen har å tilby. Hvis jeg vil kan jeg gå på marked nærmest hver eneste dag – alt jeg trenger å gjøre er å dra til en annen bydel. Nå er det selvsagt lettere å få til noe sånt i et land som Tyrkia, som har helt andre forutsetninger for et variert landbruk, enn i Norge. Men det handler også om valg. Folk velger å bruke disse ukentlige markedene, til tross for at supermarkeder etterhvert er mye lettere tilgjengelig for mange.

Så en liten oppfordring: har du råd og mulighet, søk opp, støtt og bruk lokale markeder og utsalg! Det er bare slik de som selger ferske varer av god kvalitet kan leve av dette. Og i retur får du utrolig mye matglede. For med gode råvarer er det nærmest umulig å gjøre noe feil på kjøkkenet.

Grillet salat med hjertesalat, squash og knutekål (2 of 4)

Grillet salat med hjertesalat, squash og knutekål (4 of 4)

Så dagens oppskrift er inspirert litt av dette – gode norske råvarer. Riktignok med litt smak av Middelhavet. Det må være lov, innimellom rømmegrøt, hjorteburger og saltet uer, som også har vært på menyen den siste uka.

Jeg er fremdeles på grilla-grønnsaker-kjøret og her går det selvfølgelig fint å bruke de grønnsakene du har i stedet for de jeg brukte. Får du ikke tak i knutekål, for eksempel, bruk fennikel, aubergine eller paprika. Ikke det samme, men også veldig godt. Men er du først på et marked eller ordentlig utsalg skal du se de har knutekål også; det er den lysegrønne eller lilla knollen som ser ut litt som en ufo. Gir fire rause porsjoner som siderett.

Ingredienser

 • 1 ss kapers, avrent
 • 2 små hjertesalat, delt i to på langs
 • 2 store squash, skjært i 1/2 cm skiver på langs
 • 1 stor knutekål, skrelt og skjært i 3-4 mm skiver
 • 2 ss sitronsaft
 • 4 ss extra virgin olivenolje
 • 100 g fetaost
 • 1 ss granateplesirup
 • 1 ss finhakket bladpersille
 • olivenolje, til steking og pensling
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Tørk av kapers (jo tørrere de er, jo mindre stekesprut). Stek i godt med olivenolje til den er sprø og lett brunet. Renn av på kjøkkenpapir.
 2. Pensle hjertesalat, squash og knutekål med olivenolje og grill til gjennomstekt. Squashen trenger et par minutter på hver side, knutekålen litt lenger og hjertesalaten enda litt til. Vær forsiktig med squashen, den kan begynne å falle fra hverandre om den er for mye stekt og kan derfor heller være understekt enn overstekt. Krydre med salt og pepper og sett til side.
 3. Visp sammen sitronsaft og extra virgin olivenolje. Smak til med salt og pepper.
 4. Vend grønnsakene i dressingen og anrett på en tallerken. Topp med fetaost, granateplesirup, gresskarkjerner og bladpersille.

Tips

 • Varier dressingen med å bruke f.eks. sherryeddik i stedet for sitronsaft.
 • For litt ekstra krønsj, strø en liten håndfull med ristede gresskarkjerner på toppen.

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken), Instagram (@vidar.bergum).

SaveSave

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?