NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Klassisk potetsalat med druer

Klassisk potetsalat med druer - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Klassisk potetsalat med druer - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Jeg liker ikke å tulle for mye med potetsalat. Det er en grunn til at den er en klassiker som har overlevd mange generasjoner. Men druer tillater jeg meg å tilsette. Det gjør salaten både lettere og friskere! Prøv den til sommerens grillmat og koldtbord.

Jeg er på ferie i Norge om dagen. Og det er ikke til å unngå å la seg inspirere av fantastiske, lokale råvarer også her.

I Trondheim har det vært matfestival med friske grønnsaker og urter fra Frosta, fersk sjømat fra Hitra og Frøya, tradisjonelle melkeprodukter og viltmat fra Røros – og uendelig mye mer. Fantastisk å se!

Og hagen til mamma bugner som vanlig over av alskens herligheter, kålflueangrep til tross. Ikke minst er squashen fantastisk akkurat nå. Den kommer jeg tilbake til i et senere innlegg.

Klassisk potetsalat

For i dag går jeg litt bort fra min inspirasjon litt lenger sør og gir dere min basisoppskrift på klassisk potetsalat, slik jeg har lagd den i flere år.

Den er enkel og mild, uten sterke smaker eller krydder. Grunnen er enkel: Potetsalaten serverer jeg gjerne enten til grillmat eller spekemat.

I begge tilfeller passer den best i birollen, til å løfte grillmaten eller spekematen. Da kan den ikke være så veldig sterk på smak selv. Det betyr selvfølgelig på ingen måte kjedelig; jeg lover deg at du likevel får lyst på mer på runde nummer to. Kanskje til og med uten noe annet til i det hele tatt.

Klassisk potetsalat med [oppskrift] Et kjøkken i Istanbul

Den hemmelige ingrediensen som løfter salaten

Jeg har alltid druer i potetsalaten.

Jeg vet ikke helt når eller hvordan eller hvorfor jeg begynte med det. Men det gjorde jeg i alle fall, og nå er det utenkelig for meg å gjøre det på annen måte, i alle fall når jeg skal ha en klassisk variant.

Det gjør det hele til en mye lettere affære, og den lett syrlige søtheten fra druene er en perfekt motpol til de fyldige og myke potetene og dressingen.

Og som potetene er druene på vei inn i sin beste sesong nå på sensommeren og tidlighøsten. Nå er kanskje sesongvariasjonene mindre for druer som uansett må plukkes tidlig før en lang reise til norske supermarkeder, men det er altså de kommende ukene druene er på sitt beste sørpå. Og derfor antakeligvis også her nordpå. Gir en stor bolle, nok til 6-8 porsjoner.

Klassisk potetsalat med druer

Prøvd oppskriften? Legg til din vurdering
4 (1 stemme)
Klassisk potetsalat med en liten vri, som løfter smaken og gjør salaten litt lettere!
Salat, Siderett
Internasjonal mat, Norge
40 minutes
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 1 kg potet, kokt, skrelt og skjært i terninger
  • 200 g stenfrie druer, delt i to
  • 100 g creme fraiche
  • 40 g majones
  • 2 ss sitronsaft
  • 30 g gressløk, finsnittet
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  • Når poteten er kommet i romtemperatur, bland sammen med druer.
  • Visp sammen creme fraiche, majones og sitronsaft. Bland inn gressløk. Smak til med salt og pepper.
  • Vend potet og druer forsiktig i dressingen til det er godt blandet. Smak til med mer salt, pepper eller sitronsaft om nødvendig. Topp med litt ekstra gressløk.
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM