Rødbetkaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Rødbetkaker med tahinidipp

Rødbetkaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Jordnære veggisburgere med umiskjennelig smak av Midtøsten.

Det er noe med deiger og rører som blir stekt i panna. Det resulterer nesten alltid i noe ufattelig komfortabelt, med myk indre og, i alle fall en gang i blant, lett sprø kanter. Jeg tenker det nok ikke er uten grunn at kjøttkaker og kjøttboller tilberedt på denne måten er nærmest en nasjonalrett i noe som synes å være de fleste land i verden.

Og variasjonene er nærmest uendelige. I min søken etter flere varianter å tilberede ja, nærmest alle tilgjengelige ingredienser, på har jeg i sommer eksperimentert litt med det man på engelsk kaller fritters og som egentlig ikke har noen god norsk oversettelse, i alle fall meg bekjent. Kaker har liksom andre assosiasjoner. Karbonader kan vi vel også kalle det, men da tenker vi gjerne på en veldig spesifikk kjøttvariant.

Rødbetkaker (2 of 3)

Squashkakene jeg la ut tidligere i sommer er en av de aller mest populære på bloggen, men i dag er det en annen ingrediens som skal få stå i sentrum: rødbetene.

Vinn krydder fra kryddermarkedet i Istanbul! Konkurransen stenger 22. august.
Vinn krydder fra kryddermarkedet i Istanbul! Klikk på bildet for mer info. Konkurransen stenger 22. august 2016.

Jeg er veldig glad i rødbeter. Det er noe med kontrastene: den jordnære smaken mot den knallrøde fargen, den knallharde knollen som rå mot den myke, nærmest søte, varmebehandlede varianten. Også tar de til seg kraftige smaker med godt mot: her er det ingen grunn til å holde tilbake på eddik, krydder, chili, urter, ost eller hva man nå velger å smaksette den med.

I disse kakene har jeg kombinert rødbetene med litt squash, for saftighet, og krydder som komplementerer smaken. Litt spisskummen og chili – og noen friske urter. Og dippen, den må selvfølgelig være en tahinidipp. Det blir noe utrolig jordnært av det, samtidig som spisskummen og fetaost gir det hele både dybde og et aldri så lite eksotisk innslag.

Rødbetkaker (1 of 3)

Flere oppskrifter med rødbeter:

Rødbetkakene kan, som squashkakene, serveres til det meste. Som forrett. Som hovedrett. Som siderett. Prøv for eksempel: med bulgur og tomat- og agurksalat, med krydrede kikerter og hakket salat eller med kikertsalat. Gir 10-12 kaker, nok til 3-6 personer, avhengig av hva som serveres til.

Rødbetkaker med tahinidipp

Ingredienser

 • 400 g rødbeter, skrelt og raspet
 • 1 squash (ca. 150 g), endene skjært av og raspet
 • 2 ts hele spisskummenfrø (evt. 2 ts malt spisskummen)
 • 1/2 løk, skrelt og raspet
 • 60 g siktet hvetemel
 • 2 egg
 • 2 ss hakket bladpersille
 • 1 ss hakket dill
 • 1/2 ts chiliflak, eller etter smak
 • 75 g fetaost, smuldret
 • 1 hvitløksfedd, most med litt salt i en morter
 • 50 g tahini
 • 1/2 sitron, saften
 • vann
 • olivenolje, til steking
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Ha raspede rå rødbeter og squash i en stor sil. Bland med 1 ts salt og la stå i 10 minutter. Press ut en god del av vannet i grønnsakene, men ikke alt – da blir kakene tørre. Stopp så snart det kommer merkbart mindre i hver skvis.
 2. Rist spisskummenfrø i en tørr panne på medium varme 2-3 minutter. Mos lett med en morter (det skal ikke være finmalt). Hopp over dette punktet om du bruker malt spisskummen.
 3. Bland sammen rødbeter, squash, spisskummen, løk, hvetemel, egg, bladpersille, dill, chiliflak og litt nykvernet svart pepper. Vend inn fetaost.
 4. Lag tahinisausen ved å mose hvitløksfedd med litt salt i en morter. Visp sammen med tahini og sitronsaft. Tynn med vann til du har konsistensen omtrent som tykk fløte. Smak til med salt og pepper og eventuelt mer sitronsaft eller tahini.
 5. Varm 2-3 ss olivenolje i en stor tykkbunnet stekepanne på medium varme. Bruk en spiseskje til å lage rødbetkaker på størrelse med karbonader. Stek til gjennomstek og lett brunet på begge sider, 6-8 minutter totalt. Ha over på bakepapir eller kjøkkenpapir for å renne av fettet.
 6. Server rødbetkakene varme eller ved romtemperatur med tahinidippen ved siden av.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Annonse (Hvorfor?)

Flere oppskrifter & historier i mine bestselgende bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring