Rosmarinmarinert squash (3 of 3)

Rosmarinmarinert squash

Jeg har oppdaget squash denne sommeren. Jo da, jeg hadde da hørt om den før også. Brukt den også. Mye, til dels. Men aldri som etter at jeg kjøpte meg en grillpanne. En sånn skikkelig tung panne med kraftige riller.

For det skjer noe med squashen når den legges på en sånn panne. Noe du aldri får til helt på samme måte i en vanlig stekepanne, eller i ovnen. Der squashen ellers blir myk og lett går i oppløsning, blir den mer robust etter en runde i grillpanna. Smaken blir fyldigere og friskere. Den ellers ganske så karakterløse squashen får rett og slett karakter!

Og når den først har fått denne behandlingen trenger den ikke så mye mer. Den kan forme del av en salat av grillede grønnsaker (og eventuelt litt kjøtt, om du vil). Den kan legges på brødskiva med litt hummus og litt paprika som har fått samme behandling. Den kan toppes med friterte kapers og noen skiver god ost. Eller den kan urtemarineres.

I Tyrkia er squashen lysegrønn. Alltid. Men all type squash funker her, bruk gjerne en blanding av den mer typiske mørkegrønne og den gule, om du vil. Jeg har brukt rosmarin i marinaden, men det er ingenting i veien for å bruke andre urter. Jeg tenker at timian, oregano og basilikum alle vil fungere, på sin egen måte. Smaken blir annerledes, selvsagt, men velg den urten du liker best eller som passer best til hva annet du skal servere.

Rosmarinmarinert squash (2 of 3)

Og like mye som dette er utrolig godt til all type grillmat, eller stekt kjøtt eller fisk, er det et fantastisk utgangspunkt å bygge på. Sleng i en liten håndfull pinjekjerner eller mandler, lett ristet i en tørr stekepanne, litt kokt bulgur eller couscous (smaksatt med litt ekstra av samme dressingen som squashen marineres i), noen cherrytomater delt i to, toppet med olivenolje og salt og ovnsbakt på lav varme en times tid, litt fetaost eller geitost og en håndfull finhakket bladpersille. En dæsj hummus på siden, om du har. For eksempel. Så har du en utrolig god og mettende salat. Gir 3-6 porsjoner som siderett eller meze, avhengig av hva annet som serveres.

Ingredienser

  • 3 squash (ca. 600 g), i 1/2 cm skiver på langs
  • 2 ss olivenolje
  • 1/2 hvitløksfedd, most i en morter med litt salt
  • 1 ss finhakket frisk rosmarin (kun det grønne)
  • 2 ts sherryeddik
  • 3 ss extra virgin olivenolje
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg

  1. Pensle squashskivene med olivenolje og stek i en grillpanne eller på grillen til den har fått fine striper og er myknet men fremdeles har litt motstand, et par minutter på hver side. Gjør det i flere omganger om nødvendig.
  2. Mos hvitløksfedd og visp inn rosmarin, sherryeddik (evt. rødvinseddik) og extra virgin olivenolje.
  3. Vend squashskivene i marinaden så alle deler er dekt. Dekk til og la stå i romtemperatur i en times tid. Server ved romtemperatur.

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken), Instagram (@vidiberg) og Snapchat (vidiberg).

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring