Hakket sensommersalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hakket sensommersalat

Hakket sensommersalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tirsdag morgen gledet jeg meg som en unge som har blitt lovet en tur til godtebutikken. Etter flere uker borte, skulle jeg endelig få handle på mitt lokale marked i Balat igjen.

Det er noe helt eget med disse markedsdagene. Folk, for det meste godt voksne damer, for det er fremdeles damene som styrer med maten hjemme i de tyrkiske hjem, strømmer til for å handle inn ukas frukt og grønt til en billigere penge enn hos grønnsaksforhandleren – og til langt høyere kvalitet enn noen supermarked kan tilby. Og en vet aldri helt hva som venter en. Ok, noen ting er helt forutsigbare – tomater, aubergine, squash, flatbønner, agurk og en rekke andre grønnsaker som er for basisvarer å regne i det tyrkiske kjøkken er å få tak i året rundt, kun kvaliteten varierer med sesongen.

Men en vet aldri helt når de første fiknene dukker opp. Og enda mindre når de første gode fiknene dukker opp. Eller når jordbærene plutselig forsvinner og samme selger i stedet dukker opp med kasse på kasse med fersken og nektariner. Så jeg legger aldri noen veldig detaljert plan for hva jeg skal handle. Det beste er å se an hva som er best og handle deretter.

Grønnsaker fra markedet til hakket sommersalat med kikerter

Akkurat nå har vårgrønnsakene falmet eller forsvunnet og høstgrønnsakene venter fremdeles med å gjøre sitt storinnrykk. Så det er de nyankomne fruktene som har størst stjerne akkurat nå. Druer, fiken, fersken og de første pærene er svært så gode om dagen. Men sommergrønnsakene er fremdeles fulle av smak både her og, vil jeg tro, i Norge. Så denne første septemberuka bruker jeg til å gjøre det beste ut av sommergrønnsakene. Mens jeg fremdeles kan.

Og den beste måten å bruke sommergrønnsaker på er selvfølgelig i salat (selv om dette også er en god tid å lage tomatsaus av tomatene på). Som mange etterhvert sikkert har fått med seg er jeg ikke så veldig glad i salater med masse salat i. For aller best blir det når en bruker grønnsaker –de har mye mer av både smak og oppløftende farge.

Hakket sommersalat (1 of 4)

Så her har jeg hakket opp noen grønnsaker som er på sitt beste, blandet med en enkel dressing og tilsatt noen kikerter for å få en fin kontrast til grønnsakene. Også gjør det jo ikke at de metter litt ekstra, heller. Dette er en grunnoppskrift som kan varieres etter det en har for hånda. Har du ikke reddiker, prøv en nepe, en halv knutekål eller en gulrot. Bruk den paprikaen du har – eller dropp den eller bruk noe helt annet. Har du ikke rødløk, bruk et par-tre vårløk eller en sjalottløk. Bruk mengdene som anvist nedenfor, eller bruk helt andre forholdstall. Improviser! Chilien og dressingen binder det hele sammen til noe mye mer enn bare rå grønnsaker – til noe en rett og slett får lyst på mer og mer av. Gir en raus bolle, nok til 4-6 porsjoner som siderett (passer godt til både kjøtt og fisk), 2-3 porsjoner som hovedrett med for eksempel brød og yoghurt til.

Hakket sensommersalat

Ingredienser

Salat

 • 2 solmodne tomater (ca. 300 g), i 1 cm terninger
 • 2-3 små agurker eller 1/2 slangeagurk (ca. 250 g), delvis skrelt og i 1 cm terninger
 • 4 små reddiker (ca. 80 g), i 1 cm terninger
 • 1/2 rødløk, finhakket
 • 1 søtpaprika, kjerne, frø og hinne fjernet, i 1 cm terninger
 • 3 lange, tynne tyrkiske paprika (se bildet ovenfor), i tynne skiver (kan sløyfes)
 • 1 chili, finhakket (eller etter smak)
 • 25 g (ca. 1 dl) hakket frisk bladpersille (uten grove stilker)
 • 240 g kokte kikerter (selvkokt og avrent eller 1×400 g boks, skylt og avrent)

Dressing

 • 1 hvitløksfedd, most med litt salt i en morter
 • 1 ts malt spisskummen
 • 1 ts isot biber/urfa biber (kan sløyfes)
 • 1 sitron, saften
 • 6 ss (90 ml) extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Salat: Tilbered som anvist og bland sammen i en stor bolle.
 2. Dressing: Mos hvitløksfedd i en morter med litt salt. Bland inn spisskummen, isot biber (om du har), sitronsaft og litt pepper. Rør godt.
 3. Hell dressing og extra virgin olivenolje over grønnsakene. Vend det hele sammen og server umiddelbart.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Annonse (Hvorfor?)

Flere oppskrifter & historier i mine bestselgende bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring