Kjøttfri mandag

Kjøttfri mandag - Maj-Britt Aagaard / Et kjøkken i Istanbul
Kjøttfri mandag - Maj-Britt Aagaard / Et kjøkken i Istanbul
Av

Det er mange gode grunner til å spise mindre kjøtt: Miljø, helse, spare penger. Men vet du hva? Den aller beste grunnen til å spise mindre kjøtt er at det er så himla mye god mat der ute som tilfeldigvis ikke inneholder verken kjøtt eller fisk.

Jeg er ikke vegetarianer og har heller ingen ønsker eller planer om å bli det. Men, som denne bloggen også preges av, spiser jeg veldig mye god mat hjemme som, tilfeldigvis, ikke inneholder kjøtt. Eller fisk.

Det satt lenge langt fremme i pannebrasken også hos meg at det er ikke skikkelig middag uten kjøtt eller fisk (og aller helst kjøtt). Men steg for steg har jeg gått bort fra den tankegangen. Ikke fordi jeg først og fremst ville redde miljøet, bedre egen helse eller trengte spare penger. Men fordi jeg har blitt eksponert for så utrolig mye god mat som ikke er kjøttbasert. Og hvorfor skal jeg nekte meg selv noe av det?

Potet- og gulrotrøsti med avokado- og fetasalsa. Foto: Matias Armand Jordal.
Potet- og gulrotrøsti med avokado- og fetasalsa. Foto: Matias Armand Jordal.
Thaisalat med nudler og peanøtter. Foto: Matias Armand Jordal.
Thaisalat med nudler og peanøtter. Foto: Matias Armand Jordal.

Maj-Britt Aagaard, dama bak bloggen Spiselandslaget, ga tidligere i år ut boka Kjøttfri mandag. Maj-Britt og jeg har vært gjennom en ganske liknende reise når det gjelder dette med vegetarmat. Boka begynner sånn:

Hadde noen sagt til meg for et par år siden at min første kokebok kom til å være vegetarisk, hadde jeg ledd høyt. Veggiskokebok? Vet du hvem du snakker med her? Jeg er ikke en anemisk og tilkneppet mathater. Jeg er en lidenskapelig matelsker. Selvfølgelig driver jeg ikke med vegetarvrøvl!

Så begynte noen av vennene hennes å ymte frempå om at mye av maten hennes minte til forveksling om trendy vegetarretter, bare at hennes var med kjøtt. Hun gjorde research. Bestemte seg for å spise mer vegetarmat, men på en betingelse:

Jeg bestemte meg for at vegetarmaten min skulle gjøre meg like forbanna glad og tilfredsstilt som en hvilken som helst oksegryte, laksefilet eller helstekt kylling med baconskiver over brystpartiet.

Og det har hun på alle måter klart. For Kjøttfri mandag er en reise gjennom fantastiske smaker og matglede helt fri for pekefingre og overlegenheten som mange, med rette eller ikke, assosierer med folk som forfekter et mer vegetarbasert kosthold. Og samtidig enkel nok til å kunne tilberedes på en helt vanlig travel mandags ettermiddag.

Pasta med kremet grønnkål, blåmuggost og valnøtter. Foto: Matias Armand Jordal.
Pasta med kremet grønnkål, blåmuggost og valnøtter. Foto: Matias Armand Jordal.
Vegetarmoussaka. Foto: Matias Armand Jordal.
Vegetarmoussaka. Foto: Matias Armand Jordal.

Boka er delt inn i fire deler, en til hver sesong. Til sammen er det 52 oppskrifter, én til hver mandag i året (bortsett fra i 2018, da er det 53. Da kan du spise bakt søtpotet med krydrede kikerter og dipp med mynte og koriander to ganger! Neida). Og maten er like god og fristende som den du finner på bloggen, med eller uten kjøtt. Og som ga henne seier både i MasterChef Norge og Aftenpostens Skrallerserie.

Jeg har allerede lagd flere av oppskriftene og en ting er sikkert: denne maten er like god og fristende som den du finner på bloggen hennes, selv rettene med kjøtt. Det er nok ikke uten grunn at Maj-Britt har vunnet både MasterChef og Aftenpostens skrallerserie.

Saag aloo (poteter i spinatsaus), basert på oppskrift fra Kjøttfri mandag
Saag aloo, basert på oppskrift fra Kjøttfri mandag
Chana masala (indisk kikertcurry) etter oppskrift fra Kjøttfri mandag (jeg dristet meg til å tilsette aubergine, funka bra det!)
Chana masala (indisk kikertcurry) etter oppskrift fra Kjøttfri mandag (jeg dristet meg til å tilsette aubergine, funka bra det!)

Inspirasjonen kommer fra alle verdenshjørner og Maj-Britt er ikke blant de som kompromisser på smakene for å tilpasse seg til norske ganer. Er det indisk curry det er snakk om, smaker det indisk curry. Ikke gryte med kokosmelk og currysmaker. Paella som smaker paella, ikke kokt ris med milde toner av krydder. Også maten som er inspirert av Midt-Østen, regionen jeg kjenner best, er fullt ut gjenkjennelig.

Men det er ikke bare mat fra andre verdenshjørner. Mye av maten er også norskinspirert – ja det går an å lage utrolig god vegetarmat av norske råvarer også. Jeg gleder meg til det blir skikkelig høst også i Istanbul (akkurat nå er det sensommers hetebølge med temperaturer godt over 30 grader), for da skal jeg lage byggrynspanne med rotfrukter, løk og speilegg.

Grønnsakspaella med safran og røkt paprika. Foto: Matias Armand Jordal.
Grønnsakspaella med safran og røkt paprika. Foto: Matias Armand Jordal.
Sandwich med grilla grønnsaker og hummus. Foto: Matias Armand Jordal.
Sandwich med grilla grønnsaker og hummus. Foto: Matias Armand Jordal.

Denne boka passer til alle som liker god mat med masse smak. Og den er et vidunderverk for alle som ikke er så bevandret i veggisverdenen og egentlig ikke helt vet hvor de skal begynne – her finner du garantert inspirasjon til å lage noe nytt og kjøttfritt, med kjente ingredienser, som hele familien kan sette pris på.

Og skulle du få lyst på boka eller tenke at dette, det er den perfekte gaven til noen du kjenner, da kan du bestille den her.

Alle bildene er fra boka, tatt av Matias Armand Jordal og lånt med tillatelse fra spiselandslaget.com.

For ordens skyld: Jeg har fått boka gratis tilsendt, men helt uten føringer eller forventninger om at det skulle skrives om den. Jeg har skrevet om den fordi det er en bok jeg selv bruker og gjerne anbefaler.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.