Kylling shawarma med tahiniyoghurt

Nydelig variant av shawarma-krydret kylling slik jeg fikk den på reise i Tel Aviv for mange år siden.
Kylling shawarma / Et kjøkken i Istanbul

Kylling shawarma med tahiniyoghurt

Nydelig variant av shawarma-krydret kylling slik jeg fikk den på reise i Tel Aviv for mange år siden.
Kylling shawarma / Et kjøkken i Istanbul

En skikkelig anvendbar rett med smaker rett fra krydderbasaren! Gjør som meg, og server kylling shawarma på en seng av tahiniyoghurt. Eller gjør det på den mer klassiske måten, og pakk den inn i wrap. Eller sett frem alle bestanddelene på bordet, som taco. Ditt valg!

Av og til skjer det ting i livet som får større betydning enn man tror på forhånd. Da jeg for noen år siden på kort varsel bestilte en ukes ferie for å besøke en venn i Tel Aviv hadde jeg ikke forventet meg særlig annet enn en usedvanlig hyggelig uke med masse god mat og tid med min venn. Det ble det.

Men det ble også en reise som åpnet mange nye dører for matinteressen min.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Vil du lære mer om mat fra Tyrkia & Midtøsten?
Få nye oppskrifter & masse tips i mine populære nyhetsbrev!

Inspirasjon på alle kanter

Måten friske råvarer ble brukt på, hvordan de ble satt sammen i for meg uvante kombinasjoner, presentasjonen… Her var det inspirasjon på alle kanter, og jeg sugde det til meg.

Denne turen former matlagingen min den dag i dag. Ikke bare gjennom retter jeg plukket opp og prøvde å gjenskape hjemme, men i matfilosofien: friske råvarer, enkle men smarte smakskombinasjoner – og masse urter og farge.

En ny favoritt: Dekonstruert kylling shawarma

Denne er dog et forsøk på å gjenskape en av de beste rettene jeg spiste på akkurat den turen: dekonstruert kylling shawarma. For tittelen til tross er dette ingen ordentlig shawarma.

Kylling shawarma wrap / Et kjøkken i Istanbul

Ordet shawarma er arabisk, men antas å komme fra tyrkisk çevirmek, som betyr å spinne. Shawarma og döner (som er tyrkisk for roterende) er altså, som ordene de kommer fra, mer eller mindre synonymer: stabler med kjøtt på et enormt grillspyd som roterer rundt en varmekilde.

Men disse to ordene har likevel til dels vidt forskjellige assosiasjoner. Döner er tyrkisk, shawarma er arabisk. Krydringen er annerledes. Og dermed også smaken.

Så hva mener jeg, eller restauranten jeg spiste denne retten på, med dekonstruert shawarma?

De mener smakene fra en (israelsk) shawarmawrap, servert på en annen måte. Og du verden for en måte!

Perfekt balanse

Den krydrede kyllingen balanseres perfekt av tahiniyoghurt, mens en god håndfull koriander tilfører friskhet som binder det hele sammen.

Jeg har også tilsatt hakket salat for ekstra friskhet; det hadde de ikke på restauranten. Dette er altså så godt at jeg håper jeg tilgis for den noe løsslupne navnebruken da jeg kalte dette shawarma.

Jeg brukte lenge en krydderblanding jeg kjøpte med fra markedet i Tel Aviv for å lage denne, men for et par år siden gikk den tom. Siden har jeg eksperimentert med ulike selvkomponerte krydderblandinger og nå begynner jeg å nærme meg. Helt lik er den ikke og flere eksperimenter blir det nok. Men denne er jeg så godt fornøyd med at den må skrives ned.

Akkurat passe krydret, akkurat passe mild. For shawarma skal være mild. Så får du heller slenge inn litt fersk eller syltet chili om du vil ha det litt sterkere.

Kylling shawarma / Et kjøkken i Istanbul

Kyllingfilet fra lårstykker er kanskje ikke alltid like enkelt å få tak i i Norge, men jeg anbefaler virkelig å bruke det her om du kan. Bryststykket kan bli tørt. Det vil vi ikke ha noe av. For dette er saftige og gode saker.

Server med godt brød ved siden av, og gjerne en rett eller to til som du serverer før denne kommer til bordet. For til kylling shawarma med tahiniyoghurt trenger du ingenting annet enn godt brød.

Like god som wrap

Det er selvfølgelig heller ingenting i veien for å rekonstruere hele greia og servere den som wrap.

Ja, hvorfor ikke slå til og bytte ut tacokveld med shawarmakveld i alle fall bare for en fredag? Sett alle bestanddelene på bordet og la folk fylle wrapen sin selv.

Da ville jeg riktignok tilført litt mer syrlighet og saftighet: mer salat, mindre tahiniyoghurt, noen pickles og kanskje til og med en dæsj chilisaus om du skulle ha noe sånt stående. Tahiniyoghurten kan da også med fordel gjøres syrligere ved å redusere mengden tahini. Gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva (om noe) som serveres til.

Kylling shawarma wrap / Et kjøkken i Istanbul

Kylling shawarma med tahiniyoghurt

Mengde: 2-4 porsjoner

Ingredienser

 • 2 ts malt spisskummen
 • 2 ts paprikapulver
 • 1 ts malt allehånde
 • 1 ts isot biber/urfa biber eller 1/2 ts cayennepepper
 • 1/2 ts malt gurkemeie
 • 1/4 ts malt kanel
 • en liten klype malt nellik
 • 2 hvitløksfedd, finhakket
 • 2 ss olivenolje
 • 1,5 sitron, saften (brukt ved tre forskjellige anledninger, se nedenfor)
 • 600 g kyllingfilet, helst fra lår, i strimler
 • 400 g yoghurt
 • 100 g tahini
 • 2 tomater, kuttet i 1 cm terninger
 • 4 små agurker, kuttet i 1 cm terninger eller 1 slangeagurk, kjernen skrapt ut og kuttet i 1 cm terninger
 • 1 ss extra virgin olivenolje
 • 1 ss solsikkeolje eller annen nøytral olje
 • 2 løk, skrelt, delt i to og skjært i 3/4 cm skiver
 • 20 g fersk koriander (en bunt) eller annen urt/andre urter etter smak
 • vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Se tips nedenfor dersom du vil lage wraps eller fylte pita.
 2. Lag marinade ved å blande sammen krydder (de 7 første ingrediensene) med 1/2 ts salt og litt pepper. Bland sammen med hvitløksfedd, olivenolje og saften fra 1/2 sitron. Vend kyllingen godt i marinaden så alle biter er dekt, dekk til og sett i kjøleskap i to timer eller over natten om du kan.
 3. Lag tahiniyoghurt ved å blande sammen yoghurt, tahini og saften fra 1/2 sitron. Smak til med salt og pepper.
 4. Lag hakket salat ved å blande sammen tomat, agurk, extra virgin olivenolje og saften fra den siste 1/2 sitron. Du skal ha omtrent like mye tomat som agurk. Smak til med salt og pepper.
 5. Fres løk i solsikkeolje i en stor panne på høy varme til løken har fått litt farge utenpå men fremdeles er ganske sprø, 2-3 minutter. Skru ned varmen til medium, ha i kylling og marinade og fortsett å steke i et par minutter. Ha i noen spiseskjeer vann, rør godt rundt og trekk av varmen når kyllingen er klar. Dette hindrer at krydderne brenner for mye og det hele både ser og blir saftigere. Det skal ikke være så mye vann at det blir mye saus av det, men det skal altså se saftig og godt ut.
 6. Anrett med tahiniyoghurt nederst, etterfulgt av kylling, hakket salat og topp med en god doning frisk koriander.

Tips

 • Til wrapen trenger du både mer saftighet og mer syrlighet. Bruk derfor litt mindre tahini i tahiniyoghurten, så den blir litt tynnere og syrligere. Bruk den som du ville brukt rømme i en vanlig wrap. Bruk gjerne også litt mer hakket salat, og garner med noen pickles om du har (velg din favoritt). En god dæsj chilisaus har vel heller aldri skadet noen i en wrap, så vidt jeg vet.
 • Oppskrift på wrap/hvetelefser finner du i boka mi «Hummus & granateple»
 • Er dere flere, server hver enkelt del for seg så hver enkelt monterer og spiser som dere ellers ville spist taco eller fajitas. Bruk de lefsene du liker best.
 • Vær likevel forsiktig med hvor mye vann du har i kyllingen mot slutten av steketiden; har du for mye blir det rennende og sølete å spise.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Mer om tahini

For masse tips og triks til bruk av tahini, sjekk ut innlegget Tahini: Alt du trenger å vite + 12 oppskrifter.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

5 kommentarer

 1. Min variant som jeg nå tilsetter sitron og olje på ditt vis i marinaden som blir dagens middag hos oss:
  Shoarma
  En rett fra Midtøsten, men laget på nederlandsk maner.
  Krydderblanding:
  2 ss malt koriander
  8 ss spisskummin
  4 ss paprikapulver
  1 ss kanel
  1 ss løkpulver
  1 ss hvitløkspulver
  1 ss gurkemeie
  1/2 ss malt nellik
  Salt er ikke nødvendig, men kan tilsettes om ønskelig.
  Bland krydderene godt sammen. Oppbevares på glass. (Jeg ganger oppskriften på 10 så har jeg en stund).
  1 ss av krydderblandingen holder til ca 250 g kjøtt.
  Bland strimlet kjøtt av kylling, lam, svin eller storfe (kjøttdeig går også fint) med krydderblandingen, og la det stå å trekke i ca. 15 minutter.
  Stek kjøttet på panne til det er gjennomstekt.

  Serveres i varme pitabrød med strimlet isbergsalat og dressinger.

  Dressing 1:
  1 beger lettrømme blandes sammen med litt majones og noen fedd hvitløk.

  Dressing 2:
  Hakket sjalottløk (evt. vanlig løk) blandes sammen med tomatketchup til en tykk saus.

  1. Takk for oppskrift – dette er sikkert godt men et godt stykke unna shawarma slik du får det i Midt-Østen. Rømme finnes ikke der og jeg har heller ikke sett ketchupbaserte sauser bli brukt. De aller fleste stoler på råvarene og bruker verken dressing eller isbergsalat for å få det saftig, bare noen skiver tomat og noe pickles. Til shawarma bruker man som regel kylling eller lam.

 2. Dette er en av de mest spennende nye oppskriftene jeg har prøvd på lenge – med et utrolig balansert og velsmakende resultat. Hver for seg er alt godt nok, men det er når smakene møter hverandre i munnen at det blir nær perfekt.

  Ny favoritt!

 3. Tusen takk for enda en nydelig oppskrift! Dine hvetelefser med denne fantastiske kyllingen har blitt favoritten til storfamilien, jeg må flerdoble oppskriften og lager en stor haug med lefser og en masse deilig kylling til. Med og uten løk, vel å merke, de kan ikke være enige om ALT her i huset heller. Det begynner visst å bli lørdagstradisjon å servere dette 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 3.8.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

  Gresskar. Foto: Bahar Kitapcı.
  Ris med kylling og paprika
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Skip to Recipe
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Hva har du lyst på?