NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Månedens favoritter: August 2016

Det har vært en pussig sommer å være i Tyrkia. Men tyrkerne er solide folk. Det eneste som minnet oss på de siste par måneders hendelser da vi kom tilbake etter ferien var brua som binder de sentrale delene av Istanbuls europeiske og asiatiske side sammen. Brua jeg, i likhet med de fleste andre Istanbulitter, har sittet i utallige timer i bilkø for å krysse, og som kuppmakerne i noen timer kvelden 15. juli og inn i natta som fulgte hadde kontroll over. Brua har i alle år hatt navnet Boğaziçi köprüsü (bå-az-itsji køprusu), Bosporosbrua. Men nå minnet nye skilt oss på om at det heter den ikke lenger. Nå heter den 15 Temmuz Şehitler Köprüsü: 15. julimartyrenes bru.

Men bortsett fra denne navneendringen, som vil ha lite å si for dagligtalen hvor bruene over Bosporos referes til etter hvilket nummer de har fra Marmarissjøen (denne er nærmest og kalles derfor den første brua), har livet gått tilbake til det normale i Istanbul. Gatene er like folksomme som før, folkelivet like yrende – og trafikken like stillstående. I motsetning til inntrykket man kan få av å lese utenlandske medier virker det på ingen måte som om samfunnets apokalypse er nær.

Ikke minst i mitt nabolag Balat. Jeg pleier å si at å kjøre den trange inngangen til de smale og til dels bratte gatene i Balat fra hovedveien utenfor er som inngangen til Narnia – atmosfæren, stemningen, livet er helt annerledes enn utenfor. Balat er i bunn og grunn som en liten landsby midt i en av verdens største byer. Sånn var det også nå.

Jeg er i full gang med septemberplanene for bloggen, og det har jo begynt ganske heftig allerede med lanseringen av A kitchen in Istanbul og nytt design for Et kjøkken i Istanbul. Håper det falt i smak, mer om det kan dere i alle fall lese her: Et kjøkken i ny drakt – og en litt større nyhet. Arbeidet med de to, kombinert med ferie, førte til færre oppskrifter enn vanlig i august, men i september er det tilbake i vanlig gjenge.

Men først, et lite tilbakeblikk på måneden som er bak oss. Bloggens første konkurranse ble avholdt, og to pakker med assorterte tyrkiske krydder fra kryddermarkedet i Istanbul ble sendt ut til to lesere. Moro! Og her er de fem mest besøkte nye innleggene i august:

1. Rosmarinmarinert squash

Rosmarinmarinert squash (1 of 3)

Moro å se at denne ble så populær. Enkelt og utrolig godt!

2. Rødbetkaker med tahinidipp

Rødbetkaker (3 of 3)

Bare nesten like populære som squashkakene, men like gode!

3. Klassisk potetsalat med druer

Potetsalat (1 of 3)

Både potetene og druene er på sitt beste akkurat nå, så det er ikke for sent for potetsalat.

4. Grillet salat med hjertesalat, squash, knutekål, fetaost og kapers

Grillet salat med hjertesalat, squash og knutekål (3 of 4)

Lite som slår en god, grillet salat. Har du satt bort grillen for sesongen går det fint an å bruke en grillpanne også.

5. Squashtortilla med fetaost og røkt paprika

Squashtortilla med fetaost og røkt paprika (1 of 2)

Jeg er også glad i spansk mat, så hyggelig å se at denne også slo an.

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM