Helstekt sellerirot med za'atar - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Helstekt sellerirot med olivenolje og za’atar

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Annonse | Norli

Lag spennende hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor!

Siste sjanse for signert eksemplar!

Over 90 oppskrifter: fra supper og salater til børek og georgisk «pizza».

Vær rask, det er kun få signerte eksemplarer igjen!

Tilbudet om signert eksemplar gjelder så lenge det står «Signert v/ nettbestilling» på omslaget på Norlis bestillingsside, som du finner ved å trykke knappen over. Du må velge netthandelen (ikke klikk-og-hent).

Annonse

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Av og til skal det ikke så mye til.

Sellerirot er blant de mindre kjente grønnsakene som likevel er del av standardsortimentet til det tyrkiske kjøkken. Jeg finner de på markedet hver eneste uke, selv om jeg kanskje må lete litt ekstra på sommeren når den er utenfor sesong. Men nå, på høsten og utover vinteren, er det slett ikke nødvendig å lete. Alle selger sellerirot.

Rota selges med hele planten på – her får du altså både rot og stenger på en gang. Jeg tipper det har mest med markedsføring å gjøre. Jeg har ennå ikke sett en tyrkisk rett hvor man har gjort bruk av selleristang, så det er nærliggende å tro at den er med mest for å holde kilosprisen nede. Selv om mye av vekta ikke brukes er kiloprisen fremdeles godt høyere enn for eksempel både potet og gulrot. I et land med minstelønn på drøye 4.000 kroner, som gjerne skal brødfø en hel familie med flere barn, er det selvfølgelig viktig å holde prisene nede.

Tyrkerne lager mye godt med sellerirot og jeg vil helt sikkert komme tilbake til noen av de variantene senere. Men i dag handler det om helstekt sellerirot. Tvilsomt om det er en gjenganger i mange tyrkiske kjøkken, men at det med smaker fra regionen blir utrolig godt er det ingen tvil om. Za’atar er en krydderblanding laget av forskjellige typer villtimian som vokser i Midt-Østen, sesamfrø, sumak og salt. Den tilfører en herlig friskhet – den er friskere enn vanlig timian. Og den passer utmerket som krydder til å strøs over rett før maten skal inntas, om det nå er snakk om en egg, en blings med tomat, labneh eller hummus. Og, altså, sellerirot.

Jeg serverer denne som en siderett. Den passer veldig godt til både fisk og kjøtt og er egentlig en fin (og lettere) variasjon på den mer tradisjonelle bakte poteten. Ikke la deg binde av bruken av za’atar. Det er også bare å prøve seg frem med krydder, noen chiliflak for eksempel tåler den godt.Beregn én sellerirot per person.

Helstekt sellerirot med za'atar - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Helstekt sellerirot med za'atar - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Ingredienser

  • grovsalt
  • 2 sellerirøtter, godt vasket
  • extra virgin olivenolje
  • za’atar
  • flaksalt

Sånn gjør jeg det

  1. Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme.
  2. Legg to gode hauger med grovsalt i en ildfast form og sett sellerirøttene oppå. Stek i ovnen til røttene er myke helt gjennom, 1,5-2 timer. Sjekk med en skarp kniv for å finne ut når rota er helt gjennomstekt.
  3. Skjær av toppen og server med extra virgin olivenolje, za’atar og flaksalt på toppen (og ekstra til å fylle på etter hvert).

Likte du denne? Del, da vel!

Share on facebook
Del
Share on pinterest
Pin
Share on email
Send
Share on whatsapp
WhatsApp

Lyst på noe annet?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring