Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Enkel og frisk biffsalat med eksotiske undertoner.

Da jeg tidligere i år la ut en oversikt over mine ti favorittrestauranter i London gikk førsteplassen til søsterrestaurantene Moro og Morito. Da jeg bodde i London besøkte jeg begge flere ganger, særlig i løpet av de siste årene. Og når jeg tenker på byen i dag er det disse stedene jeg savner aller mest (ja, og noen folk da…).

Begge stedene eies og drives av ekteparet Sam & Sam Clarke som har opparbeidet seg et velfortjent rykte for gode ingredienser og spennende smakskombinasjoner. Lenge før denne typen mat ble fasjonabel i vesten serverte ekteparet Clarke mat inspirert av maurerne, muslimene som bosatte seg i Spania og kombinerte tradisjoner fra Spania, Nord-Afrika og det østre Middelhav. Og dét, det er en ufattelig god kombinasjon.

Denne salaten er hentet fra deres første kokebok Moro The Cookbook, en av kokebøkene som har inspirert meg aller mest på kjøkkenet. Salaten er både i Moros og min ånd: enkel, mettende og med eksotiske undertoner. Som alltid med denne typen mat må derfor ingrediensene være av så god kvalitet du har råd til – i dette tilfellet betyr det god biff. Seig eller smaksløs biff gir ingen god salat. En god entrecôte derimot gjør dette til et høydepunkt du vil huske lenge.

Jeg er hjemme i Norge for tiden og serverte denne til min familie, som ikke er like vant til denne type mat som meg. Og gjett om den slo an! I likhet med tyrkerne er det aldri for lite mat hos oss. Og til en viss overraskelse hos i alle fall meg viste det seg at salaten er minst like god dagen etter. Så her er det ingen grunn til å bekymre seg for å lage for mye, selv om du nok skal se at mange som kanskje er skeptisk til å begynne med forsyner seg godt når fatet sendes rundt for andre gang. Gir 4 porsjoner.

Biffsalat med bygg og druer - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Ingredienser

Salat

 • 50 g hele byggkorn (tørr vekt)
 • 2 entrecôte (ca. 500 g)
 • 350 g grønne druer, steinfrie eller med steinene fjernet, delt i to
 • 2 små bunter bladpersille, kun bladene
 • olivenolje
 • salt og pepper

Marinade

 • 1/2 liten løk, raspet
 • 1 ss rødvinseddik
 • 1 ts sumak
 • 1 ts korianderfrø
 • en klype malte allehånde
 • en klype malte pepper

Dressing

 • 1 lite hvitløksfedd, most i en morter med litt salt
 • 1 ss rødvinseddik
 • 4 ss extra virgin olivenolje
 • 2 ts sumak
 • en klype malte allehånde
 • en klype malte korianderfrø

Sånn gjør jeg det

 1. Kok byggkorn i godt med lettsaltet vann til den er myk, rundt 45 minutter. Renn av og sett til side.
 2. Bland sammen ingrediensene til marinaden. Rubb entrecotene godt med marinaden, dekk til og la stå i 1-2 timer. Jeg satte det i kjøleskapet og tok det ut igjen en halvtime før steking.
 3. Lag dressingen ved å vispe sammen alle ingrediensene. Smak til med salt og pepper,
 4. I følge kokeboken skal salaten blandes sammen rett før servering, men jeg synes den blir minst like god når dressingen får satt seg litt. Bland derfor gjerne sammen byggryn, druer og dressing så snart byggrynene har nådd romtemperatur.
 5. Like før servering, sett en grillpanne (om du har, jeg brukte stekepanne denne gangen på høy varme. Når panna er skikkelig varm, rubb entrecôten med litt olivenolje og stek til medium rare/rare. Salt når du snur biffen. I følge Moro holder det med 30 sekunder på hver side om panna er skikkelig varm, men dette er selvsagt smak og behag. Dog: Biffen i en salat kan godt være litt mindre stekt enn den du spiser hel. Sett entrecôten til side og la hvile et par minutter.
 6. Om du ikke har gjort det før, bland sammen byggryn, druer, bladpersille og dressing. Om du blandet det sammen i punkt 4, bland inn bladpersillen nå. Skjær entrecôte i tynne skiver. Bland halvparten inn i salaten og legg resten på toppen. Server umiddelbart med et ekstra dryss sumak over, om du vil.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

3 kommentarer

 1. Takk for supre oppskrifter! Jeg går systematisk igjennom oppskriften du har lagt ut 🙂 I dag står denne på menyen. I forgårs var det tyrkisk mossaca, og i går var det minestronesuppen. Gleder oss også til İzmir köfte som står på menyen for morgendagen.

  Gleder oss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?