Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Det er noen år siden jeg var særlig opptatt av om det som står på middagsbordet er kjøttbasert, vegetarisk eller vegansk. Så klart, som de fleste nordmenn vokste jeg opp med kjøttstykket eller fisken som referansepunkt for middagen – alt det andre var liksom sånt som bare måtte med for å fylle tallerkenen og ikke verdig særlig ettertanke. (Med mindre det var snakk om fløtegratinerte poteter, kanskje.)

Men etter hvert som jeg ble eksponert til hva man faktisk kan gjøre med grønnsaker og belgfrukter har jeg snudd 180 grader. Mulighetene er jo nærmest uendelige! I dag er det det mange tenker på som tilbehøret som er sentrum for måltidene hos meg. Det er her jeg legger energien. Så spiser jeg gjerne enkelt tilberedt kjøtt eller fisk til, om jeg føler for det. Eller ikke. Uansett: Smaken, det som gjør maten spennende, ligger som regel i det mange vil kalle siderettene eller smårettene. Og det er smaken som gjør at jeg spiser veldig mye mat som, helt tilfeldigvis, er vegetarisk eller vegansk.

Til nå har jeg delt inn oppskriftene etter om de er småretter (som må ha noe mer til for å bli et måltid) eller hovedretter (som kan serveres alene). For det er sånn jeg tenker på maten. Men nå er det ikke lenger først og fremst jeg som bruker arkivet. Jeg ser fra statistikken at mange av dere er vegetarianere eller veganere. Jeg jobber derfor med å legge om kategoriseringen så det skal bli enklere å finne frem blant bloggens mange vegetariske og veganske retter. Om ikke lenge vil begge derfor få sin egen kategori og dukke opp i hovedmenyen som egne valg. Det samme gjelder selvfølgelig kategorier som kylling og kjøtt, for de som skulle være opptatt av det. Håper det blir bra?

Inntil da tenkte jeg at det passet å samle noen av de beste rettene fra bloggen som helt tilfeldigvis er veganske. Fellesnevneren for alle er at dette er retter jeg aldri tenker på som veganske. Jeg føler ikke at jeg har utelukket noe. Disse rettene trenger ingenting mer. De er perfekte som de er. Og, altså, tilfeldigvis helt veganske. Og, selvfølgelig, fulle av deilige og eksotiske smaker av Midt-Østen og Tyrkia. God middag!

Libanesisk moussaka

Libanesisk moussaka - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Libanesisk moussaka er beslektet med den greske varianten, men likevel ganske forskjellig. For libaneserne er moussaka en tomatisert gryte av aubergine og kikerter. I min versjon bruker jeg noen varme krydder – perfekt nå som været kan være litt uggent.

Bulgursalat med ovnsbakt aubergine og tomat

Bulgursalat med ovnsbakt aubergine og tomat / Et kjøkken i Istanbul

En av bloggens mest populære oppskrifter, ikke minst på grunn av den varme, sursøte dressingen som ingen synes å kunne få nok av. Valnøttene gir både krønsj og ekstra metthetsfølelse.

Hummus

Hummus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

I følge den veganske bloggen Pranava skal det godt gjøres å finne en bedre (norsk) oppskrift på hummus enn akkurat min. Må være lov å si seg enig i det, vel? 😉

Mujadarrah

Mujadarrah - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Ris, linser og løk. Noe krydder. Så enkelt. Så ufattelig godt. Er du ok med melkeprodukter trenger du ikke noe annet enn denne, litt yoghurt og noen ruccolablader med sitronsaft og olivenolje riglet over til middag.

Krydrede kikerter med hakket salat

Krydrede kikerter med hakket salat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

En gjenganger hos meg på travle dager – denne er nemlig gjort på ti minutter. Samtidig er den både mettende og full av gode smaker. Hva er det egentlig ikke å like?

Spicy gresskar med grønne linser

Spicy gresskar med grønne linser (1 of 1)

Her kan du fint bruke søtpotet i stedet for gresskar, om du vil. Begge passer utmerket til den lett spicye krydringen og den fyldige smaken fra linsene.

BONUS: Tahinisaus 

Tahinisaus (3 of 4)

Jeg elsker tahini og kan spise det på alt. Mye bedre enn enhver kremete rømme- eller yoghurtbaserte dressing spør du meg!

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?