NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Aubergine med the works

Aubergine med the works - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Aubergine med the works - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Jeg trenger vel ikke fortelle deg at dette er noe av det beste jeg har lagd? Og det beste av alt: ikke er det verken vanskelig eller tidkrevende.

Da jeg flyttet fra London i fjor sommer var det midt i en utrolig spennende periode for mat fra Midt-Østen. Den var blitt trendy – mer trendy enn amerikanske burgere og poshe tacos, til og med. Det gikk aldri lenge gjennom at en ny og spennende restaurant åpnet, hver med sin unike vri på de lange mattradisjonene regionen har å ta av. Det var på én av disse jeg først innså hvor fantastisk aubergine er til å binde sammen flere forskjellige smaker.

I sommer ble jeg tatt tilbake dit på ny da jeg fikk besøk av min israelske venn Mor, som har mer enn bare litt av æren for at jeg lager den maten jeg gjør i dag. Vi skulle lage mate sammen og hun insisterte på at vi skulle lage helstekt blomkål og aubergine med masse toppinger. —Det er utrolig godt, sa hun. —Bare vent og se.

Som om jeg tvilte.

Og hun hadde rett. Selvfølgelig hadde hun rett.

Det skjer noe helt magisk, nærmest luksuriøst, med alle disse rene og enkle smakene når de blir kombinert først akkurat når du spiser den. Hver munnfull smaker litt forskjellig. En syrlig bit med masse frisk tomat. Litt mer tahinisaus og du får fylde og en litt jordaktig smak. Mer urteolje og du får både friskhet og kick. Noen granateplekjerner – sødme og krønsj.

Og tar du litt av alt får du en eksplosjon av smaker i munnen du sent vil glemme.

Aubergine med the works - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Her har jeg droppa blomkålen, jeg synes det holder med bare aubergine. Og bli for all del ikke redd av at det er flere toppinger å lage: hver topping tar maks to minutter å lage. Så snart du har raspa en (én!) tomat og most et hvitløksfedd er du faktisk langt på vei. Alt annet handler om å vispe sammen to-tre ingredienser. Ingen koking, ingen steking, ingen teknikker. Alt du trenger er noen små skåler og en gaffel. Også må du koke et egg da. Om du vil – ønsker du å spise vegansk kan jeg forsikre deg om at dette blir utrolig godt også uten egg.

Aubergine tilberedt på denne måten passer perfekt på mezebordet eller som en forrett når du inviterer til fest. Eller til en helt vanlig middag av for eksempel krydrede kikerter eller noe stekt kjøtt, om du vil. Litt luksus i hverdagen skader vel ikke? Gir 2-4 porsjoner, avhengig av hvordan det serveres.

Aubergine med the works - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Aubergine med the works

5 (1 stemme)
Lunsj, Meze & tapas
Midtøsten-inspirert
30 mins
2 -4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 2 store aubergine, eller flere mindre
 • 1 egg
 • 1/2 granateple, kjernene

Raspet tomat

 • 1 tomat, delt i to
 • 1 ts tomatpuré, av beste kvalitet
 • 1/4-1 ts chiliflak, etter smak og type
 • salt og pepper

Tahinisaus

 • 1 lite hvitløksfedd, skrelt og most til en paste i en morter
 • 30 g tahini
 • 1 ss sitronsaft
 • 2-3 ss vann, eller tomatsaft fra de raspede tomatene
 • salt og pepper

Urteolje

 • 15 g frisk koriander, ev. bladpersille
 • 1/2 grønn chili, (uten frø og hinner om du vil)
 • 1,5 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Prikk noen hull i auberginene med en gaffel og brenn direkte over gassflamme til den er forkullet på utsiden og myk inni, 10-20 minutter avhengig av hvor stor auberginen er. Snu av og til. Har du ikke gasskomfyr eller gassgrill tilgjengelig, stek høyt i ovnen på høyeste ovnvarme til auberginen har kollapset og er helt myk inni, 30-60 minutter. Snu minst én gang underveis. Når den har fått kjølt ned seg litt, ta av det brente skinnet etter beste evne (bruk hendene og ikke bli fristet til å ha auberginene under rennende vann). Eller la det være på – det ser mer spektakulært ut men blir litt vanskeligere å spise.
 • Kok egget slik du liker det. Jeg liker mitt bløtt i midten men fast rundt og koker det i 7 minutter. Kjøl ned ved å legge i godt med kaldt vann noen minutter, skrell og del i to på langs.
 • Rasp tomaten med kuttsiden ned. Kast skinnet (eller bruk det til kraftkoking). Bland tomatraspet med tomatpuré og chiliflak og smak til med salt og pepper.
 • Bland sammen alle ingrediensene til tahinisaus og smak til med salt og pepper. Begynn med 2 ss vann og spe på med mer om nødvendig – sausen kan godt være relativt tynn men det skal være en saus, ikke ren væske. Om du vil kan du renne av litt tomatsaft fra de raspede tomatene og bruke i stedet for vann, det gir en enda bedre smak.
 • Ha koriander, grønn chili, olje og en liten klype salt og pepper i en passende beholder og mos med en stavmikser. Har du ikke stavmikser (eller vil spare oppvask) går det fint å bare rive av korianderbladene og skjære chili i tynne skiver og toppe med det i stedet.
 • Skjær et snitt i auberginene og brett åpen. Topp med alt det andre: egg, raspa tomat (bruk gaffel så den rennende safta blir igjen i skåla), tahinisaus, urteolje (eller korianderblader og skiver av grønn chili) og granateplekjerner. La det gjerne bli igjen litt av de forskjellige delene og sett i små skåler ved siden av, så kan det fylles på når topplaget er borte.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM