NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Månedens favoritter: oktober 2016

Månedens favoritter oktober 2016 / Et kjøkken i Istanbul
Månedens favoritter oktober 2016 / Et kjøkken i Istanbul

Med snøen lavende ned utenfor vinduet kommer månedens oppsummering fra Oslo. Det er bloggen som har brakt med til landets hovedstad den første helga i november. Mer om det litt lenger ned.

I oktober var det ett år siden de første innleggene på Et kjøkken i Istanbul ble lagt ut. Det ble selvfølgelig markert med en egen post som oppsummerte den reisen bloggen har vært det siste året. For det har det virkelig vært. Heldigvis en veldig gøy en! Jeg delte også både deres og mine favoritter fra året som er gått.

Jeg benyttet også anledningen til å friske opp forsiden på bloggen litt. Den er nå redigert og ikke rent kronologisk, altså velger jeg ut hva som trekkes frem i stedet for at den bare viser de siste X antall innleggene. Selvfølgelig er de siste innleggene godt fremhevet, så du finner de lett. Men jeg håper det også kan være til hjelp i å finne relevante poster fra arkivet. Og vil du ha alt i kronologisk rekkefølge er det bare å gå til bloggfeeden, som er nettopp det. Alle innlegg i 100% kronologisk rekkefølge.

Likevel: Den største begivenheten for bloggen i oktober, og årsaken til at jeg nå sitter i Oslo, er selvfølgelig Årets Matbloggerprisene. Et kjøkken i Istanbul er i storveis selskap og nominert i to kategorier: Årets nykommer og Årets nisjeblogg. Moro! Selve prisutdelingen finner sted i Mathallen i kveld (lørdag 5. november) kl. 19 og er åpen for alle. Det er en jury som skal kåre vinneren i begge kategorier og for meg er det en stor ære bare å bli nominert ved siden av så mange flinke bloggere som jeg har fulgt lenge.

Og mens vi er på temaet norske matbloggere – jeg er også vert for oppskriftsutfordringen for november og tema er en feiring av syrisk mat. Håper dere vil følge med!

Men nå er det tid for å ta en titt på det som skjedde på bloggen i oktober. Det er moro å se at stadig flere oppdager Et kjøkken i Istanbul – også i oktober ble det ny besøksrekord og en fin økning fra september. Det inspirerer! Her er de fem innleggene dere klikket dere mest inn på (sett bort fra samlepostene rundt bloggens årsdag).

1. Den mektige auberginen: Historie, tilberedningstips – og 10 oppskrifter

Aubergine / Et kjøkken i Istanbul

Selv om den har vært i norske butikker en del år nå er ikke auberginen en del av tradisjonell norsk matkultur. Mange vet derfor ikke helt hvordan de skal tilberede den. Det har derfor vært veldig gøy å se at så mange synes det var interessant å lære litt mer om denne frukten og hvordan den kan tilberedes. For auberginen er utrolig versatil: Jeg pleier å si at om du ikke liker aubergine er det du egentlig sier at du bare ikke har funnet en måte å tilberede den på som du liker. Artikkelen er på ingen måtte uttømmende – men jeg vil påstå at sjansene gode for at du finner i alle fall én auberginerett du vil like.

2. Hummus med baharatkrydret kjøttdeig

Hummus med baharatkrydret kjøttdeig - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det bevises gang på gang: Dere elsker hummus. Dette er en kjempegod og litt mer substansiell variant som funker godt som middag.

3. Rosebørek med potetfyll

Rosebørek med potetfyll - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Oppskriftsutfordringen for oktober var poteter, og mitt bidrag var denne: flakete rosebørek med det herligste potetfyll som var en favoritt også hos min tyrkiske svigermor. Børek er mye enklere å lage enn mange tror, og har du ikke prøvd det før er det både nøye beskrivelser og mange bilder fra de forskjellige stegene i denne oppskriften.

4. Linsesalat med aubergine

Linsesalat med aubergine og urter - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Jeg elsker linsesalat, og denne med aubergine er kanskje min favorittoppskrift fra måneden som gikk. Fullt av smak, mettende og utrolig tilfredsstillende på alle måter.

5. Helstekt sellerirot med olivenolje og za’atar

Helstekt sellerirot med za'atar - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

En liten vri på en ingrediens som det norske og tyrkiske kjøkken har til felles: sellerirota. Denne oppskrifta er verken tyrkisk eller norsk, men tar utgangspunkt i den fine smaken sellerirota får når den blir ovnsbak og krydres med frisk za’atar fra Midt-Østen ved servering. Kjempegodt!

#oppskriftsutfordringen

Oppskriftsutfordringen for oktober var det Ina fra Mat på bordet som stod for og tema var poteter. Her er seks av mine favoritter; bildene er lånt fra de forskjellige bloggerne. Trykk på bilde for å gå til oppskriften.

Middelhavsinspirert potetstappe fra Aichas mat
Middelhavsinspirert potetstappe fra Aichas mat
Potet- og purresuppe med spicy chorizo fra Siv baker og steiker
Potet- og purresuppe med spicy chorizo fra Siv baker og steiker
Godt med potet x3
Godt med potet x3 fra Bord for to
Linsegryte med curry, kikerter og potet fra Green Bonanza
Linsegryte med curry, kikerter og potet fra Green Bonanza
Kremede småpoteter med aromasopp og bacon fra Mias Mat
Kremede småpoteter med aromasopp og bacon fra Mias Mat
Lefse med kirsebærsyltetøy fra My Nordic Kitchen (engelsk)
Lefse med kirsebærsyltetøy fra My Nordic Kitchen (engelsk)
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM