Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør (Çılbır)

Tyrkiske egg med yoghurt og Alepposmør (Çılbır) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Egg og yoghurt er drømmekombinasjonen du ikke skjønner før du har smakt det.

Brunsj. Det er ikke lenge siden de fleste lurte på hva slags feilstavelse av lunsj dette var, men ting endrer seg raskt. For hvem liker ikke en sen helgebrunsj som slår frokost og lunsj i en smekk? Og om man ikke bor i by eller ikke har tid til å bruke halve søndagen på brunsj med venner eller bare fortsatt sverger til den gode, gamle søndagsmiddagen kan man ikke unngå å ha fått med seg trendene som kommer fra alle disse stedene som spesialiserer seg på brunsj eller frokost hele dagen. Surdeigstoast med avokado. Shakshuka. Amerikanske pannekaker. Og det siste tilskuddet på stammen: Çılbır. Tsjl-br.

Skjønt, å sette çılbır i selskap med de mer celebre surdeigstoast med avokado, shakshuka og amerikanske pannekaker er kanskje å strekke det litt langt. Ennå. Men denne enkle frokostspesialiteten fra østre Tyrkia dukker opp på flere og flere restaurantmenyer som serverer brunch i både London og USA og før du vet ordet av det dukker den opp på en meny nær deg. Men hvorfor vente på det?

Çılbır er altså en enkel frokostrett fra østre Tyrkia: Posjerte egg. Yoghurt. Og en klatt smør med en teskje krydder. Det høres veldig enkelt ut. Det er det og. Men smaken. Smaken! Jeg hadde ikke forventet at noe så enkelt skulle ha så mye dybde og smake så utrolig godt før jeg selv forsøkte det første gang.

Nøkkelen ligger på mange måter i smøret, som både gir smak og binder retten sammen. Får du ikke tak i pul biber (milde tyrkiske chiliflak også kjent som Aleppopepper) kan du fint erstatte med røkt paprika eller vanlig paprikapulver. Det blir ikke akkurat det samme men også veldig godt. Mange tilsetter dessuten hvitløk i yoghurten. Gjør det om du vil, jeg synes den er best naturell til dagens første eller andre måltid. Gir frokost, brunsj eller lunsj for to med ferskt (surdeigs)brød eller toast til.

Tyrkiske egg med yoghurt og Alepposmør (Çılbır) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tyrkiske egg med yoghurt og Alepposmør (Çılbır)

Ingredienser

 • 4 egg
 • 3 ss smør
 • 2 ts pul biber/Aleppopepper eller røkt eller vanlig paprikapulver (og en klype chiliflak eller cayennepepper, om du vil)
 • 2 dl yoghurt
 • vann
 • eddik
 • flaksalt

Sånn gjør jeg det

 1. Posjer eggene slik du pleier. Jeg koker opp godt med vann og har i en dæsj eddik (ca. 1 ss). Jeg bruker en skje til å lage en liten malstrøm i kasserollen før jeg raskt knekker eggene rett i malstrømmen. La stå og putre (ikke fosskoke) til eggene er faste på utsiden men har rennende plomme, 3-4 minutter. Ta ut med hullsleiv.
 2. Samtidig, lag Alepposmør ved å smelte smør i en panne på medium/lav varme. Ha i pul biber eller paprikapulver, rør godt rundt og trekk av varmen.
 3. Anrett yoghurt på to fat. Ha over posjerte egg og topp med Alepposmøret og litt salt. Server umiddelbart.

Tips

 • Tradisjonelt tilsettes et lite hvitløksfedd, most med litt salt i en morter, i yoghurten.

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *