Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

I Tyrkia som i Norge er det moderne tradisjon å spise kalkun på nyttårsaften. På tredje året er vi invitert bort til svigers, så for meg blir det nok det i år også. Men i mine øyne er en god kylling et minst like godt alternativ. Den er både saftigere og lettere og raskere å tilberede.

Dette er en variant jeg gjerne kunne servert til nyttårsmiddag. Den er enkel og lager seg for det meste selv, så kan du bruke mer tid på andre ting. Og ikke minst: Den er full av smak. Litt urtesmør under brystskinnet sikrer at bryststykkene blir saftige og aromatiske. Oliven gir en salt og umamifylt kontrast til det lettere kyllingkjøttet. Og de bakte sitrusfruktene tilfører både smak og en mild syrlighet til det hele. Og vet du hva som passer perfekt til? Den tyrkiske festpilaffen av ris jeg la ut for et par dager siden. Alt du trenger for en enkel og vellykket hovedrett!

Helstekt kylling med oliven og sitrus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Du kan steke kyllingen hel, som den er. Men jeg foretrekker denne sommerfuglteknikken, som gjør at kyllingen steker både raskere og, ikke minst, jevnere. Den blir dessuten enklere å skjære opp. Snakk om vinn-vinn! Det er veldig enkelt å få til, alt du trenger en kraftig saks og litt armstyrke. Skjær på hver side av ryggraden og ta den ut. Ta vare på den til kraftkoking (frys den om du ikke har umiddelbare planer om å koke kraft). Rengjør innsiden, press den flat og, voilá, kyllingen er klar!

Har du mulighet er det verdt å legge noen kroner i en god kylling. Til tross for at kylling er kjent for å ha en mild smak kan det være stor kvalitetsforskjell på forskjellige typer kylling. Velg kylling av så god kvalitet du har råd og mulighet til. Generelt sett er fersk bedre enn frossen og frittgående bedre enn ikke frittgående – selv om det helt sikkert finnes unntak også her. Sjekk også datoen og velg den ferskeste kyllingen du finner.

Og et lite kyllingtips til: Jeg pleier nesten alltid å kjøpe kylling hel, også når jeg ikke skal helsteke den. Ikke bare er det billigere. Det gir også mye mer mat og mindre svinn enn om en kjøper de stykkene en trenger. For i tillegg til fire porsjonsstykker får du masse deilig kraft av bein og avskjær. Blir fort mange gode middager av sånt. Dessuten har jeg fått høre at det mange steder er vanskelig å få tak i andre ferske stykker enn renskåret bryst. Kjøper du kyllingen hel kan du skjære ut akkurat de stykkene du vil ha, om det nå skulle være lår eller bryst med skinn du er på jakt etter! Gir 4-6 porsjoner, avhengig av hva som serveres til.

Helstekt kylling med oliven og sitrus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Helstekt kylling med oliven og sitrus

Ingredienser

 • 1 hel kylling (ca. 1,5 kg.)
 • 2 ss smør, helst romtemperert (ikke avgjørende)
 • 2 ss finhakket bladpersille
 • 1 lite hvitløksfedd, most med litt salt i en morter
 • 2 ss olivenolje
 • 2 sitroner, delt i to på tvers av båtene
 • 2 klementiner, delt i to på tvers av båtene
 • 20 grønne oliven, uten kjerne
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme.
 2. Skjær ryggmargen av kyllingen med en saks. Skjær eventuelt bort noe av benstrukturen på innsiden. Det er ikke nødvendig, men gjør at det hele ser mer delikat ut ved servering. Rengjør kyllingen på innsiden, jeg bruker kjøkkenpapir. Bruk den nedre delen av hånda til å «knekke» kyllingen flat i nakkeenden – bruk begge hendene om nødvendig.
  Hvordan lage sommerfuglkylling - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
  Hvordan lage sommerfuglkylling - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
 3. Bland sammen smør, bladpersille og hvitløk. Press inn mellom skinnet og brystet. Smør inn kyllingen med 2 ss olivenolje og salt og pepre godt. Sett i en langpanne sammen med sitroner og klementiner.
 4. Stek kyllingen midt i ovnen i 20 minutter. Pensle med saftene som renner ut et par-tre ganger underveis.
 5. Ha over oliven og fortsett å steke kyllingen til den er gjennomstekt og har en kjernetemperatur på 71-72 grader på det aller tykkeste, typisk 10-20 minutter. (30-40 minutter totalt.) Fortsett å pensle med saftene et par ganger til underveis. Dette gjør skinnet sprøtt. Har ikke kyllingen fått så fin farge som du vil, sett på grillelementet i et minutt eller to mens du følger med hele tiden så den ikke blir brent. La kyllingen hvile i 15 minutter før du skjærer i den.
 6. Skjær opp kyllingen etter beste evne (eller la den være hel, om du vil). Hell over sjyen og skvis over saften fra 1/2-1 bakt sitron og tilsvarende klementin. Server med resten av de bakte sitrusfruktene på siden, i tilfelle noen skulle ønske mer av de.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

2 kommentarer

 1. Fin oppskrift! Angitt steketid litt kort for en fugl på 1,5 kg. I oppskriften bør der stå at man skal ta ut ryggbenet, ikke ryggmargen som der nå står. Jeg ville ha noen grønnsaker til, valgte dampet spinat med en balsamicovinaigrette med finhakket sjalottløk (noe jeg hadde i kjøleskapet fra før). Det passet godt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden

Få unike oppskrifter i innboksen

Få unike oppskrifter & historier fra Istanbul

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?