Nyttårsmeny 2016: Tyrkisk pide, muhammara, tomat- og granateplesalat, aubergine i tomatsaus, helstekt kylling med oliven og sitrus, tyrkisk rispilaff og honning- og fetaostekake med kadayifbunn - oppskrifter / Et kjøkken i Istanbul

På tredje året skal vi feire nyttårsaften hos svigers på den asiatiske siden av Istanbul. Nyttårsaften er gjerne en familiebegivenhet i Tyrkia. Ikke som jula er hos oss – mange prioriterer også venner denne kvelden. Men selv ungdommen som skal ute og se på fyrverkeri eller feste senere spiser gjerne middag hos familien først.

Hos oss blir menyen antakelig akkurat som de to foregående åra. Med bittelite kjøkken og mange gjester pleier de å bestille fra en god restaurant i nabolaget: Kalkun, tyrkisk festpilaff og meze. Ufattelig mye meze, som spes på ytterligere med et par hjemmelagde varianter og en liten smakebit fra naboen som også pleier å komme inn med en mezerett. I fjor kom de med cig kofte, rå krydrede bulgurboller.

Høres dette spennende ut har jeg satt sammen et menyforslag under som består av fire relativt enkle meze (lag så mange eller få du føler for og har tid til), kylling (som jeg foretrekker over kalkun) og tyrkisk festpilaff. Og til dessert, det jeg tenker å bidra med i år: en herlig stekefri ostekake med fetaost og honning. Hele menyen og lenker til oppskriftene følger under.

Nyttårsmeny 2016

Forretter/meze

Tyrkisk pide med za'atar - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tyrkisk pide
Muhammara - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Muhammara (Foto: Mette Randem)
Tomat- og granateplesalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tomat- og granateplesalat
Aubergine i tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Aubergine i tomatsaus
  • Brød: Tyrkisk pide, en slags enklere variant av foccaccia. I stedet for za’atar kan du fint toppe den med sesamfrø, nigellafrø – eller ingenting.
  • Dipp: Muhammara, en paprika- og valnøttdipp fra Aleppo som er blant de mest populære oppskriftene på bloggen. I stedet for muhammara kan du også lage for eksempel hummus eller labneh med koriander og chili.
  • Frisk salat: Tomat- og granateplesalat. Det er godt med noe friskt på bordet, og selv om tomater ikke er helt i sesong akkurat nå er granateple det – og det er en helt knall kombinasjon. Et alternativ kan være grønn salat med yoghurtdressing.
  • Bakt salat: Intet mezebord uten en bakt salat av noe slag. Jeg foreslår en tyrkisk klassiker. Aubergine i tomatsaus er både enkel å lage og likt av de fleste. Grillet squash med kapers er et mindre tradisjonelt alternativ, vil du ha noe varmt er halloumiost med dadler, valnøtter og eple et godt valg.
  • Snacks: Server gjerne en skål med oliven og et lite fat med fetaost eller en annen ost du liker. Enkelt og utrolig godt!

Hovedrett

Helstekt kylling med oliven og sitrus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Helstekt kylling med oliven og sitrus
Tyrkisk festpilaff (İç pilavı) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tyrkisk festpilaff (İç pilavı)
  • Helstekt kylling med oliven og sitrus er et knallgodt og enklere alternativ til kalkun. En annen god kyllingvariant som kan fungere godt på nyttårsaften er kylling med akevitt og klementiner.
  • Tyrkisk festpilaff av ris er nærmest høydepunktet for meg nyttårsaften. Deilig krydret med allehånde og kanel, og med små gjemte smaksbomber i form av korinter og pinjekjerner. Perfekt til kylling eller kalkun. Har du lyst på enda mer krydder kan du også gå for arabiske mujadarrah – ris og linser med masse krydder og stekt løk.

Dessert

Honning- og fetaostekake - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Honning- og fetaostekake
  • Desserten er det ingen tvil om, det må bli min favorittdessert fra dette året: en ostekake med honning og fetaost som ikke trenger stekes. Jeg serverer den på en bunn av kadayif (les mer om hva det er i selve teksten før oppskriften), men du kan også bruke filodeig.

Vel bekomme og godt nyttår!

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Lyst på noe annet?

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
To gratis e-hefter fra Vidar Bergum: Hummus og 5 grunnoppskrifter

Få unike oppskrifter fra Istanbul!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Hva har du lyst på?