Nyttårsmeny 2016

Nyttårsmeny 2016: Tyrkisk pide, muhammara, tomat- og granateplesalat, aubergine i tomatsaus, helstekt kylling med oliven og sitrus, tyrkisk rispilaff og honning- og fetaostekake med kadayifbunn - oppskrifter / Et kjøkken i Istanbul
Nyttårsmeny 2016: Tyrkisk pide, muhammara, tomat- og granateplesalat, aubergine i tomatsaus, helstekt kylling med oliven og sitrus, tyrkisk rispilaff og honning- og fetaostekake med kadayifbunn - oppskrifter / Et kjøkken i Istanbul
Av
NY OPPSKRIFT → Denne oppskriften er åpent tilgjengelig i to uker fra publisering. Deretter er den kun for medlemmer. Medlemmer får også seksjonen «Noen tips på veien» og PDF med alle månedens nye oppskrifter.

På tredje året skal vi feire nyttårsaften hos svigers på den asiatiske siden av Istanbul. Nyttårsaften er gjerne en familiebegivenhet i Tyrkia. Ikke som jula er hos oss – mange prioriterer også venner denne kvelden. Men selv ungdommen som skal ute og se på fyrverkeri eller feste senere spiser gjerne middag hos familien først.

Hos oss blir menyen antakelig akkurat som de to foregående åra. Med bittelite kjøkken og mange gjester pleier de å bestille fra en god restaurant i nabolaget: Kalkun, tyrkisk festpilaff og meze. Ufattelig mye meze, som spes på ytterligere med et par hjemmelagde varianter og en liten smakebit fra naboen som også pleier å komme inn med en mezerett. I fjor kom de med cig kofte, rå krydrede bulgurboller.

Høres dette spennende ut har jeg satt sammen et menyforslag under som består av fire relativt enkle meze (lag så mange eller få du føler for og har tid til), kylling (som jeg foretrekker over kalkun) og tyrkisk festpilaff. Og til dessert, det jeg tenker å bidra med i år: en herlig stekefri ostekake med fetaost og honning. Hele menyen og lenker til oppskriftene følger under.

Nyttårsmeny 2016

Forretter/meze

Tyrkisk pide med za'atar - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tyrkisk pide
Muhammara - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Muhammara (Foto: Mette Randem)
Tomat- og granateplesalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tomat- og granateplesalat
Aubergine i tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Aubergine i tomatsaus
  • Brød: Tyrkisk pide, en slags enklere variant av foccaccia. I stedet for za’atar kan du fint toppe den med sesamfrø, nigellafrø – eller ingenting.
  • Dipp: Muhammara, en paprika- og valnøttdipp fra Aleppo som er blant de mest populære oppskriftene på bloggen. I stedet for muhammara kan du også lage for eksempel hummus eller labneh med koriander og chili.
  • Frisk salat: Tomat- og granateplesalat. Det er godt med noe friskt på bordet, og selv om tomater ikke er helt i sesong akkurat nå er granateple det – og det er en helt knall kombinasjon. Et alternativ kan være grønn salat med yoghurtdressing.
  • Bakt salat: Intet mezebord uten en bakt salat av noe slag. Jeg foreslår en tyrkisk klassiker. Aubergine i tomatsaus er både enkel å lage og likt av de fleste. Grillet squash med kapers er et mindre tradisjonelt alternativ, vil du ha noe varmt er halloumiost med dadler, valnøtter og eple et godt valg.
  • Snacks: Server gjerne en skål med oliven og et lite fat med fetaost eller en annen ost du liker. Enkelt og utrolig godt!

Hovedrett

Helstekt kylling med oliven og sitrus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Helstekt kylling med oliven og sitrus
Tyrkisk festpilaff (İç pilavı) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tyrkisk festpilaff (İç pilavı)
  • Helstekt kylling med oliven og sitrus er et knallgodt og enklere alternativ til kalkun. En annen god kyllingvariant som kan fungere godt på nyttårsaften er kylling med akevitt og klementiner.
  • Tyrkisk festpilaff av ris er nærmest høydepunktet for meg nyttårsaften. Deilig krydret med allehånde og kanel, og med små gjemte smaksbomber i form av korinter og pinjekjerner. Perfekt til kylling eller kalkun. Har du lyst på enda mer krydder kan du også gå for arabiske mujadarrah – ris og linser med masse krydder og stekt løk.

Dessert

Honning- og fetaostekake - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Honning- og fetaostekake
  • Desserten er det ingen tvil om, det må bli min favorittdessert fra dette året: en ostekake med honning og fetaost som ikke trenger stekes. Jeg serverer den på en bunn av kadayif (les mer om hva det er i selve teksten før oppskriften), men du kan også bruke filodeig.

Vel bekomme og godt nyttår!

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.