Tahinicookies - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Husker du smørkrisa for noen år tilbake? Jeg husker den som det var i går. Jeg bodde og jobbet i London på den tiden. I resepsjonen hadde vi en vikar, en hyggelig engelsk dame i 50-åra. Plutselig en ettermiddag kom hun over til meg. Jeg husker ennå det fortvilte blikket, hun så nesten fra seg ut. Hun hadde lest om smørkrisa i Norge. – Stakkars nordmenn, sa hun. – Hvordan i all verden skal dere få bakt til jul? Hva gjør familien din nå? Skal du ta med smør herfra?

Jeg husker jeg lo godt av det hele, langt unna det som jeg satt. Makan til styr for noe som i det store bildet slett ikke var veldig viktig. Som resepsjonisten som skulle begynne fast hos oss noen måneder senere ville sagt det: “First world problems”. Nettopp.

I høst har jeg hatt min egen lille first-world-krise. Tahinikrise.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Vil du lære mer om mat fra Tyrkia & Midtøsten?
Få nye oppskrifter & masse tips i mine populære nyhetsbrev!

Tahinicookies - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kvaliteten på tyrkisk tahini er jevnt over ikke så mye å skryte av. Jeg ble derfor veldig glad da jeg oppdaget Altan Manisalı, en liten familiebedrift fra İzmir på Tyrkias vestkyst som har holdt det gående siden 1885. De har bare ett eneste utsalg, i nettopp İzmir. I Istanbul har jeg bare funnet én butikk som fører tahinien deres. Og i høst forsvant den. Tahinien altså.

Jeg spurte selvfølgelig etter glasset med den oransje merkelappen umiddelbart. – Det er tomt, sa de. – Men det kommer mer?, spurte jeg, litt nervøs for svaret. – Selvfølgelig bror, det kommer ny levering.

Men dagene gikk, ble til uker. Ukene ble etterhvert mange. Og ingen tahini. I stedet dukket det opp andre merker jeg ikke har sett før. Jeg begynte så smått å slå meg til ro med tanken om at nå, nå måtte jeg gjennom en ny runde med leting og smaking til jeg fant en ny favoritt, vel vitende om at den antakelig ikke ville være like god som den fra Altan Manisalı.

Så, på søndag tuslet jeg tilfeldigvis inn i butikken og der – der stod det en liten hylle med glass med oransje merkelapper og TAHIN i tykk retroskrift. Produksjonsdato 28. november. Helt ferskt, altså. Kanskje har de hatt en produksjonsfeil, kanskje har de bare ikke greidd å holde følge med etterspørselen. Uansett var det en fornøyd trønder som tuslet over Galatabrua og hjem til Balat med en pose under armen søndag kveld.

Tahinicookies med pistasjnøtter - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tahinicookies med tørket frukt - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tahinicookies - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tahinicookies - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Historien er kanskje litt flåsete (om enn sann), men poenget er dette: Det finnes tahini. Og det finnes tahini. Og de kan være ganske forskjellige ting. Det er ikke det samme hva man kjøper så lenge det står tahini utenpå boksen.

Jeg tenker det at det slett ikke er ulikt smør, i grunn. Nesten uansett hvilket smør eller hvilken tahini du bruker vil du få et godt resultat. Men får du tak i ordentlig godt smør eller tahini kan det være prikken over i-en i mange retter. Derfor: Er du så heldig at du bor et sted hvor du har valget mellom flere varianter, prøv de forskjellige variantene til du finner din favoritt. Og er du ikke så begeistret for tahini kan det altså bare være at merket du har prøvd kanskje ikke var det aller beste. Og vil du vite mer om hva tahini egentlig er kan du lese mer om det i dette innlegget om ting du finner i mitt kjøkkenskap.

Tahinicookies - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tahinicookies med pistasjnøtter - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tahinicookies med aprikos og tranebær - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Favorittahiniens comeback måtte selvfølgelig feires med noe passende nå i adventstida. Og hva er vel bedre enn tahinicookies? Eller, jeg er jammen meg ikke sikker på om dette kvalifiserer som cookies. Kanskje er det tahinikjeks? De er ganske smuldrete og likner mer på skotsk shortbread. Men smaken. Smaken!

Den nøtteaktige og litt bitre tahinien gir en rik dybde til cookiesene og gjør at de verken føles veldig søte eller tunge. Disse er rett og slett perfekte som en litt utradisjonell julekake (jeg synes de likner en voksen luksusversjon av sandkakene vi lagde på skolekjøkkenet på 90-tallet). De passer perfekt med en kopp te eller kaffe til.

Tahinicookiesene kan varieres etter eget forgodtbefinnende. Du kan lage de straight-up. Eller du kan blande inn nøtter eller tørkede bær. Jeg deler deigen i tre og får litt av alt. Gir 24 cookies.

Tahinicookies - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tahinicookies

Ingredienser

 • 375 g mel
 • 125 g sukker
 • 2 ts (8 g) bakepulver
 • 200 g smør, smeltet
 • 225 g tahini
 • nøtter eller tørket frukt (valgfritt)

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme. Dekk to stekeplater med bakepapir.
 2. Bland sammen det tørre og bland inn det våte. Jeg bruker K-spadekroken på kjøkkenmaskinen men det går helt sikkert fint å gjøre det for hånd; deigen trenger ikke knas. Se tips nedenfor om du har i nøtter eller tørket frukt.
 3. Del deigen i ca. 24 like store biter, rull til små baller og press ned til ca. 1 cm. tykke kjeks på bakepapiret. Jeg gjør det ved å først dele deigen i tre. Deretter ruller jeg hver del til en tykk pølse som jeg deler i to, deretter hver halvdel i to, og så hver fjerdedel i to. Da får jeg åtte biter av hver deig og 24 biter totalt. Rull hver bit til en ball mellom hendene og press til en flat, rund kjeks på bakepapiret. Jeg får plass til 12 (4×3) på hvert stekebrett. Kjeksene vil ikke endre veldig form under steking, men pass likevel på å ha nok avstand mellom de.
 4. Stek i to omganger til kjeksene er gjennomstekte, 12-15 minutter. De endrer ikke så mye farge så det er litt vanskelig å vite akkurat når de er ferdige, men heldigvis gjør det ikke veldig mye om de blir litt under- eller overstekt. La stå på stekebrettet i noen minutter før du avkjøler kjeksene helt på en rist.

Tips

 • Vil du ha de samme nøttene/tørkede fruktene i alle cookiesene, bland de inn med de andre ingrediensene i steg 2.
 • Vil du ha nøtter eller frukt i bare noen av cookiesene, bland inn etter du har delt deigen i tre i steg 3.
 • For cookiesene på bildene lot jeg 1/3 være plain, i 1/3 tilsatte jeg 40 g grovhakkede pistasjnøttkjerner (usaltede) og i den siste 1/3 tilsatte jeg 20 g hver av tørket tranebær og grovhaket tørket aprikos.

Mer om tahini

For masse tips og triks til bruk av tahini, sjekk ut innlegget Tahini: Alt du trenger å vite + 12 oppskrifter.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

2 kommentarer

 1. hei vidar, kan jeg erstatte melen med en annen type som er litt mer sunnere? spiller ingen rolle om kjeksene blir litt grovere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 3.8.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

  Ris med kylling og paprika
  Hummus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul. Foto: Bahar Kitapcı.
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Hva har du lyst på?