Chunky linsesuppe med grønnsaker

Vinterens favorittsuppe er her.
Chunky linsesuppe med grønnsaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Chunky linsesuppe med grønnsaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

I flere år har linsesuppen vært den jeg har vendt tilbake til gang etter gang. Ikke bare er den god – den er utrolig lett å lage. Min nye favoritt er denne: en chunky linsesuppe med grønnsaker. Enkelt, sunt – og utrolig godt!

Denne vinteren har jeg imidlertid eksperimentert litt. Jeg ville ha noe litt mer chunky, slik de serverer supper i Storbritannia, hvor jeg jo bodde i ti år før jeg flyttet til Istanbul. Men også mettende og varmt, som linsesuppa år. Da måtte det jo bli chunky linsesuppe med grønnsaker da. Og du verden så godt! Ikke fritt for at denne er lagd både to, tre og fem ganger de siste ukene.

Smakfull kraft på 15 minutter

Når suppen ikke skal kjøres glatt får man ikke like mye gratis og man kommer ikke unna at væsken man bruker får en del å si for sluttresultatet. Det er ikke til å komme utenom at denne blir aller best med hjemmelagd kraft. Samtidig er det jo sånn at de færreste har hjemmelagd kraft stående til enhver tid, i tilfelle man skulle få lyst på suppe. Så hva gjør man da?

I vinter har jeg eksperimentert litt med det jeg kaller hurtigkraft. Altså: kraft jeg koker opp mens jeg tilbereder alt annet som skal til før kraften skal tilsettes. Siden den ikke får stå så lenge blir den ikke så sterk og dyp i smaken som en ordentlig kraft som har stått i flere timer.

Men i retter som denne, hvor det også er mye smak fra tomat, chili og linser, funker det helt fint. Og mye bedre enn for eksempel buljongterning, som i mine øyne er altfor dominerende og gjør at alt smaker det samme.

Har du ikke hjemmelaget kraft stående, har jeg angitt hvordan jeg lager denne hurtigkrafta helt nederst.

Linsesuppe med grønnsaker – et godt utgangspunkt for variasjon

I oppskriften har jeg latt mengden chilipuré stå åpen. Jeg liker at det er litt futt i denne suppen, men er du ikke så glad i sterk mat kan du bruke lite eller til og med droppe det helt. Du mister da en nyanse, men suppa blir veldig god også uten chili.

Jeg bruker tyrkisk chilipuré siden det er enklest tilgjengelig for meg. Den er ganske aromatisk og ikke veldig sterk i forhold til mange andre chilipuréer og gir derfor en fin smak til suppa i tillegg til chilistyrken. Du finner den i grønnsaksbutikker med godt utvalg – den heter acı biber salçası – men en hvilken som helst annen chilipuré, en klype eller to med chiliflak, fersk chili eller litt chilisaus (som ikke har veldig mange smakstilsetninger) funker også bra.

Suppen er vegetarisk og vegansk om du bruker grønnsakskraft. Gir 4-6 små porsjoner.

Chunky linsesuppe med grønnsaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Chunky linsesuppe med grønnsaker

Enkel oppskrift på sunn og god linsesuppe med grønnsaker.
4,7 (33 stemmer).
Lunsj, Middag, Suppe
Tyrkisk-inspirert
30 minutter
4 -6 små porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 2 ss olivenolje
 • 1 løk, skrelt og finhakket
 • 50 g (ca. 2 toppede ss) tomatpuré
 • 25 g (ca. 1 toppede ss) tyrkisk chilipuré (acı biber salçası), eller etter smak (kan sløyfes)
 • 1 ts malt spisskummen
 • 2 dl (175 g) røde linser
 • 1-1,2 l kraft, grønnsak eller kylling
 • 500 g blandede grønnsaker, for eksempel:
 • potet
 • paprika
 • blomkål
 • 2 ss sitronsaft
 • 1 dl grovhakket bladpersille, (uten tykke stilker) (kan sløyfes)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Fres løk i olivenolje på medium varme i en stor tykkbunnet kasserolle til løken er blank og myk men ikke har fått farge, 8-10 minutter. Bland inn tomatpuré, chilipuré (om du bruker) og spisskummen og fres videre i ett minutt.
 • Ha i linser og grønnsaker (unntatt de som bare trenger noen minutters koketid, som spinat eller brokkoli, om du bruker det). Fres videre i ett minutt under omrøring så linser og grønnsaker blir godt dekt av olje og tomatpuré.
 • Ha i litt av kraften og bland godt så tomatpuréen løser seg helt opp. Hell i resten av kraften og litt salt og pepper (med mindre kraften allerede er saltet). Bruk 1 liter kraft for en veldig tykk suppe (nesten som en gryte – se bilder), litt mer for en mer klassisk suppekonsistens. Kok opp, sett på lokk og skru ned temperaturen til lav. Kok til linsene er møre, 15-20 minutter. Tilsett grønnsakene du ikke hadde i i punkt 2 slik at de blir ferdigkokte omtrent akkurat samtidig. Jeg synes suppen blir best om grønnsakene får tid til å bli helt myke, men gjør som du liker best.
 • Trekk av varmen. Bland inn sitronsaft og bladpersille og smak til med salt og pepper og la stå noen minutter før servering.

Tips & noter

Hurtigkraft
 • Ha 1,5 liter vann, en løk delt i fire, en gulrot delt i fire, noen urtestenger (uten blader) (om du har), noen biter sellerirot, 1 laurbærblad, noen hele pepperkorn og noen hele allehåndekorn (om du har) i en kasserolle. Ha gjerne også i andre aromatiske grønnsaksrester du måtte ha liggende, for eksempel purreløk eller tomat. Kok opp og la putre under lokk så lenge du har tid – minst et kvarter men gjerne en halvtime eller mer om du kan. Sil krafta før du bruker den.
Serveringstips: Hjemmelaget brød

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

SaveSave

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

8 Responses

 1. Hei! Takk for super oppskrift. To spørsmål:

  1. Hvor kan jeg få tak i chilipure?
  2. I Norge finner jeg bare røde linser med lake – er det ok, eller bør jeg prøve å finne linser som er rå?

  Takk!

  1. Hei Marie! Prøv en butikk med godt utvalg av internasjonale varer, typisk grønnsaksforretninger. De har begge deler. Du kan også bruke chiliflak eller en annen type chilipuré som er lettere for deg å få tak i. Har ikke prøvd med linser i lake, men renn av og skyll dem før bruk. De er ferdigkokte, så du vil trenge mer i vekt og de vil antakelig koke ferdig raskere. Lykke til!

  2. Jeg vet ikke hvor du bor, men mange steder i landet finner du grønnsaksbutikker med internasjonale matvarer. Tørkede røde linser er vanlig i mange land, og ofte får du kjøpt dem også i vanlige «norske» butikker. De trenger ikke lang koketid, og smaker gjerne litt bedre enn de hermetiserte.

 2. angående hurtigkraften. de ingrediensene som blir brukt til det (løk, gulrot etc), brukes ikke de ingrediensene mer etter silinga?

 3. Elsker denne varmende og sunne suppen! Smakene eksploderer på tungen og jeg hadde vanskelig for å slutte å spise, selv når jeg var mett. Denne suppen kommer til å være på menyen, én dag i uken hos meg, fremover. Jeg synes bladpersillen tilfører suppen en spennende smak, som jeg absolutt ikke ville vært uten.

 4. Fantastisk god rett som enkelt kan lages på 30-40 minutter, inkludert alt forarbeid med grønnsakene. Denne retten falt i smak hos både kone og barn. Valgte å servere den med brød.

 5. En skikkelig god suppe! Lager den ofte, både til hverdag og fest – og den slår alltid godt an. Lag din egen variant, bruk de grønnsakene du har, det er så enkelt! Jeg er så heldig å bo i Oslo, med god tilgang til tyrkiske krydder, chilipaste og linser m.m. Suppa er supergod, det er enkelt, billig og sunt! Takk!

4,70 from 33 votes (33 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.