Chunky linsesuppe med grønnsaker

Chunky linsesuppe med grønnsaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Vinterens favorittsuppe er her.

Linsesuppe har vært suppen jeg har vendt tilbake til gang etter gang i flere år nå. Ikke bare er den god – den er utrolig lett å lage. Og siden det er så mye smak i linser og tomat- og chilipuré kan man fint bruke vann i stedet for kraft og likevel få et utmerket resultat med masse smaksdybde.

Denne vinteren har jeg imidlertid eksperimentert litt. Jeg ville ha noe litt mer chunky, slik de serverer supper i Storbritannia, hvor jeg jo bodde i ti år før jeg flyttet til Istanbul. Men også mettende og varmt, som linsesuppa år. Da måtte det jo bli chunky linsesuppe med grønnsaker da. Og du verden så godt! Ikke fritt for at denne er lagd både to, tre og fem ganger de siste ukene.

Smakfull kraft på 15 minutter

Når suppen ikke skal kjøres glatt får man ikke like mye gratis og man kommer ikke unna at væsken man bruker får en del å si for sluttresultatet. Det er ikke til å komme utenom at denne blir aller best med hjemmelagd kraft. Samtidig er det jo sånn at de færreste har hjemmelagd kraft stående til enhver tid, i tilfelle man skulle få lyst på suppe. Så hva gjør man da?

I vinter har jeg eksperimentert litt med det jeg kaller hurtigkraft. Altså: kraft jeg koker opp mens jeg tilbereder alt annet som skal til før kraften skal tilsettes. Siden den ikke får stå så lenge blir den ikke så sterk og dyp i smaken som en ordentlig kraft som har stått i flere timer. Men i retter som denne, hvor det også er mye smak fra tomat, chili og linser, funker det helt fint. Og mye bedre enn for eksempel buljongterning, som i mine øyne er altfor dominerende og gjør at alt smaker det samme. Så har du ikke hjemmelaget kraft stående har jeg angitt hvordan jeg lager denne hurtigkrafta helt nederst.

«Hummus & granateple»

Foto: Bahar Kitapcı.

Du finner også oppskriften i boka mi Hummus & granateple.

Der finner du også mange andre enkle og gode oppskrifter på supper, vegetarmat og mye annet med smak av Tyrkia og Midtøsten.

Hummus & granateple av Vidar Bergum – Topp 10 på Boklista!

Et godt utgangspunkt for variasjon

I oppskriften har jeg latt mengden chilipuré stå åpen. Jeg liker at det er litt futt i denne suppen, men er du ikke så glad i sterk mat kan du bruke lite eller til og med droppe det helt. Du mister da en nyanse, men suppa blir veldig god også uten chili.

Jeg bruker tyrkisk chilipuré siden det er enklest tilgjengelig for meg. Den er ganske aromatisk og ikke veldig sterk i forhold til mange andre chilipuréer og gir derfor en fin smak til suppa i tillegg til chilistyrken. Du finner den i grønnsaksbutikker med godt utvalg – den heter acı biber salçası – men en hvilken som helst annen chilipuré, en klype eller to med chiliflak, fersk chili eller litt chilisaus (som ikke har veldig mange smakstilsetninger) funker også bra.

Suppen er vegetarisk og vegansk om du bruker grønnsakskraft. Gir 4-6 små porsjoner.

Chunky linsesuppe med grønnsaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Chunky linsesuppe med grønnsaker

Ingredienser

 • 2 ss olivenolje
 • 1 løk, skrelt og finhakket
 • 50 g (ca. 2 toppede ss) tomatpuré
 • chilipuré, etter smak (jeg bruker ca. 25 g/1 toppet ss tyrkisk aci biber salcasi) (kan sløyfes eller erstattes med chiliflak, chilisaus eller fersk chili etter egen smak)
 • 1 ts malt spisskummen
 • 2 dl (175 g) røde linser
 • 1-1,2 l grønnsaks- eller kyllingkraft (gjerne hurtigkraft – se under)
 • 500 g blandede grønnsaker i små terninger (jeg brukte 1 stor gulrot, 1 stor potet, 1 paprika og en god håndfull blomkålbuketter. Andre grønnsaker som passer godt er for eksempel squash, tomat, brokkoli eller spinat)
 • 2 ss sitronsaft
 • 1 dl grovhakket bladpersille (uten tykke stilker) (kan sløyfes)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Fres løk i olivenolje på medium varme i en stor tykkbunnet kasserolle til løken er blank og myk men ikke har fått farge, 8-10 minutter. Bland inn tomatpuré, chilipuré (om du bruker) og spisskummen og fres videre i ett minutt.
 2. Ha i linser og grønnsaker (unntatt de som bare trenger noen minutters koketid, som spinat eller brokkoli, om du bruker det). Fres videre i ett minutt under omrøring så linser og grønnsaker blir godt dekt av olje og tomatpuré.
 3. Ha i litt av kraften og bland godt så tomatpuréen løser seg helt opp. Hell i resten av kraften og litt salt og pepper (med mindre kraften allerede er saltet). Bruk 1 liter kraft for en veldig tykk suppe (nesten som en gryte – se bilder), litt mer for en mer klassisk suppekonsistens. Kok opp, sett på lokk og skru ned temperaturen til lav. Kok til linsene er møre, 15-20 minutter. Tilsett grønnsakene du ikke hadde i i punkt 2 slik at de blir ferdigkokte omtrent akkurat samtidig. Jeg synes suppen blir best om grønnsakene får tid til å bli helt myke, men gjør som du liker best.
 4. Trekk av varmen. Bland inn sitronsaft og bladpersille og smak til med salt og pepper og la stå noen minutter før servering.

Hurtigkraft

Ha 1,5 liter vann, en løk delt i fire, en gulrot delt i fire, noen urtestenger (uten blader) (om du har), noen biter sellerirot, 1 laurbærblad, noen hele pepperkorn og noen hele allehåndekorn (om du har) i en kasserolle. Ha gjerne også i andre aromatiske grønnsaksrester du måtte ha liggende, for eksempel purreløk  eller tomat. Kok opp og la putre under lokk så lenge du har tid – minst et kvarter men gjerne en halvtime eller mer om du kan. Sil krafta før du bruker den.

Serveringstips: Brød til

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul

Annonse

Vårsalg!

Gjør et kupp – få boka mi for kun 149 kr!
(vanlig utsalgspris 399 kr)

Kjøp hos Tanum!* Kjøp hos Ark!

* Lenken til Tanum er annonselenke. Det betyr at jeg får noen ekstra prosenter om du bruker denne lenken når du handler. Tusen takk for at du støtter Et kjøkken i Istanbul!

 

2 Comments

 • Hei! Takk for super oppskrift. To spørsmål:

  1. Hvor kan jeg få tak i chilipure?
  2. I Norge finner jeg bare røde linser med lake – er det ok, eller bør jeg prøve å finne linser som er rå?

  Takk!

  • Hei Marie! Prøv en butikk med godt utvalg av internasjonale varer, typisk grønnsaksforretninger. De har begge deler. Du kan også bruke chiliflak eller en annen type chilipuré som er lettere for deg å få tak i. Har ikke prøvd med linser i lake, men renn av og skyll dem før bruk. De er ferdigkokte, så du vil trenge mer i vekt og de vil antakelig koke ferdig raskere. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *