Fem favorittmiddager som (tilfeldigvis) er kjøttfrie

5 favorittmiddager som (tilfeldigvis) er kjøttfrie / Et kjøkken i Istanbul
5 favorittmiddager som (tilfeldigvis) er kjøttfrie / Et kjøkken i Istanbul
Av

Det er mange gode grunner til å spise mindre kjøtt. Den beste? All den gode maten du kan lage som tilfeldigvis ikke inneholder verken kjøtt eller fisk.

Det er ikke så mange år siden det var helt utenkelig for meg å spise middag uten kjøtt eller fisk. For det var jo sånn jeg tenkte. Uten noe. Ikke med for eksempel kikerter eller linser eller paste. Men uten kjøtt. Det daglige spørsmålet var derfor hva slags kjøtt som skulle på tallerkenen – resten var nærmest en ettertanke. Det går jo ikke an å bli ordentlig mett bare på grønnsaker?

Så feil kan man altså ta. Siden den gang har jeg lært mye om mat, ja nærmest helt endret måten jeg tenker på og spiser mat. Nå er det ofte kjøttet som må finne seg i å bli satt i skyggen av det som tidligere ble sett på som tilbehør for å fylle opp «fem om dagen»-kvoten. Og ofte, gjerne flere ganger i uken, står det verken fisk eller kjøtt på middagsbordet. Uten at det egentlig er noe jeg tenker over i det daglige. For de måltidene er ikke uten noe som helst, selv om de er aldri så kjøttfrie.

Hvordan kom det hit? Jeg tok aldri noe bevisst valg på å spise mindre kjøtt. Jeg oppdaget rett og slett bare hvor mange spennende smaker og kombinasjoner som ligger i grønnsaker, belgfrukter og bønner. Jeg har hatt så mange gode smaksopplevelser med vegetarisk mat at jeg like godt kan dagdrømme om libanesisk moussaka eller squashkaker med fetaost som jeg kan om en saftig biff.

Hva du ønsker å spise eller ikke spise er ditt valg og jeg har ingen intensjon om å peke noen finger. Men uansett om du er blant de som ønsker å redusere kjøttkonsumet sitt eller ikke er det knappest noe jeg kan anbefale så mye som dette: Utforsk vegetarverdenen. Ikke den som prøver å kopiere kjøttmåltider. Men den som utnytter råvarene til det fulle. For der er det så mange fantastiske smaker og kombinasjoner du virkelig ikke vil gå glipp av om du er glad i mat.

Nedenfor har jeg samlet fem av mine favorittmiddager som (tilfeldigvis) er kjøttfrie. Altså, ikke fem «veggisfavoritter». Men fem favoritter. Punktum. Og er du ikke helt klar for å gi slipp på kjøttet passer det meste med et stykke kjøtt ved siden av. Og i motsatt ende: Jeg har også angitt om rettene er vegetariske eller veganske, i tilfelle det skulle være viktig for deg.

Libanesisk moussaka

Libanesisk moussaka (Kikertgryte med aubergine) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Libanesisk moussaka har kombinasjonen aubergine og tomat til felles med sin greske fetter. Dette er en enkel og fantastisk god tomatbasert gryterett med aubergine og kikerter. Server med ris eller bulgur til. (I innlegget om libanesisk moussaka skriver jeg også mer om mitt eget forhold til kjøttfri mat.)

Squashkaker med krydrede kikerter og grønn salat

Squashkaker (Mücver) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Krydrede kikerter med hakket salat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

En ting er vi definitivt enige om, jeg og dere: squashkakene er blant de aller beste oppskriftene på bloggen. Server de med krydrede kikerter til (dropp tomat- og agurksalaten som er utenfor sesong og derfor vil bli smakløs) og en grønn salat med yoghurtdressing (eller bare en skvis sitron og en dæsj god extra virgin olivenolje, om du vil).

Linsesalat med aubergine

Linsesalat med aubergine og urter - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Linser er best sånn, synes jeg: Kokt al dente, blandet med ovnsbakte grønnsaker og med en god dressing til. Server denne som den er, eller med en enkel grønn salat eller et par raspede gulrøtter og reddiker eller neper med en skvis sitron og en dæsj god extra virgin olivenolje til.

Shakshuka med tyrkisk pide

Shakshukah - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tyrkisk pide med za'atar - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Shakshuka, eller tomat- og paprikaragu med egg, om du vil, har vært populær brønsjmat i noen år nå, og jeg blir i alle fall ikke lei av den, enkel og god som den er. Den er mettende nok til å serveres til middag også, med godt brød som for eksempel tyrkisk pide til. Du kan selvfølgelig kjøpe et godt brød du liker hvis du ikke vil eller har mulighet til å lage selv.

Rødbetkaker med hvite bønner

Rødbetkaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Hvite bønner med hvitløk - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Rødbeter kan brukes til så uendelig mye mer enn tilbehør til brødskiva. Disse rødbetkakene er enkle å lage og blir like gode hver eneste gang. Server med for eksempel hvite bønner med hvitløk ved siden av og du har et helt måltid.

Har du sett den nye oppskriftsoversikten? Det er nå mye lettere å finne frem i arkivet. Klikk her for å bla deg gjennom de forskjellige kategoriene.

SaveSave

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

4 kommentarer

  1. Du har en super inspirerende blogg! Flotte bilder, god tekst og utrolige mange deilige oppskrifter!
    Stort pluss for meg som ikke spiser kjøtt at mange av oppskriftene er kjøttfrie.

  2. Etter å ha oppdaget blogget din i november, har den libanesiske mousakkaen din stått på middagsbordet mitt hele tre ganger. Kjæresten min kommenterte forleden at han ikke kan fatte og begripe hvordan jeg klarer å lage noe nytt nesten hver eneste dag. Og det ligger en sannhet i det; jeg elsker å prøve nye retter, og det er sjeldent jeg går tilbake til det samme. Uansett hvor godt det er, er det alltids noen endringer, og retter finner sjeldent sted i samme format. Så det må da tyde på at mousakkaen er god! Og det samme gjelder for de andre rettene jeg har prøvd fra bloggen din – ufattelig gode! Èn ting synes jeg dog at mangler i arkivet, og det er en falafeloppskrift. Det hadde jeg satt pris på om du ville delt.

    1. Tusen takk, så hyggelig å høre! Libanesisk moussaka er en favoritt her i huset også… Jeg driver og tester litt falafel om dagen så det kommer nok etterhvert på et vis 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.