NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Gryte med hvite bønner og krydret pølse (Sucuklu kuru fasulye)

Gryte med hvite bønner og krydret pølse (Sucuklu kuru fasulye) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Gryte med hvite bønner og krydret pølse (Sucuklu kuru fasulye) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tyrkerne kan sin kuru fasulye – en gryte av hvite bønner i tomatsaus som er så populær at den gjerne fremheves som Tyrkias nasjonalrett. Og det er lett å forstå: Det er vanskelig å finne noen som ikke liker kuru fasulye. Dette er mat som gjør at man føler seg hjemme, enten man sitter på kjøkkenet hos mor eller alene på en halvshabby lunsjkafé midt i storbyen. Så selvfølgelig har den glidd rett inn i mitt middagsrepertoar for dager jeg har lyst på noe mettende og ordentlig comforting.

Kuru fasulye kommer i alle former og fasonger: tykk, tynn, lett, mektig, med kjøtt, uten kjøtt, med mye tomatsmak, med vannete saus, krydret, enkel – ja, du skjønner tegninga. Her er det altså utrolig mange varianter. Basen er imidlertid alltid den samme: olivenolje, tomatpure og hvite bønner.

I denne varianten har jeg brukt en krydret pølse som ekstra smakselement – en litt uvanlig men ikke uhørt måte å lage kuru fasulye på i Tyrkia. Det gir en rask og enkel middag siden pølsene tilfører utrolig mye smak til sausen selv uten veldig lang koketid. Tyrkerne lager alltid kuru fasulye fra tørre hvite bønner men du kan selvfølgelig helt fint bruke hvite bønner fra boks. Kikerter funker også fint om det skulle være det du har stående, selv om det da ikke lenger blir kuru fasulye (men det gjør jo ingenting så lenge det er godt!).

Gryte med hvite bønner og krydret pølse (Sucuklu kuru fasulye) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Jeg har brukt en tyrkisk pølse som heter sucuk (so-dzjok), men du kan bruke hvilken som helst smaksrik modnet pølse du får tak i. Sucuk (eller sujuk) er en modnet pølse laget av biffkjøtt som krydres med en rekke krydder, de viktigste er hvitløk, bukkehornkløver, spisskummen og chiliflak. Pølsen er typisk ganske fet og salt, og finnes i både milde og sterke varianter – i tillegg til at kryddermiksen kan variere fra sted til sted og merke til merke. Den er utbredt langt utenfor Tyrkias grenser, men her serveres den typisk som stekte skiver, enten til frokost med egg, eller som meze på egne ben. Sucuk brennes lett og må stekes på lav varme.

Får du ikke tak i sucuk er chorizo et godt alternativ. Det vil gi en ganske annen smak – den er laget på svinekjøtt og med helt andre krydder og vil (naturlig nok) smake mye mer spansk enn tyrkisk. Men som sucuk er chorizo både modnet og krydret og vil tilføre masse smak til hele gryta. Vær også obs på at mange kommersielle varianter av sucuk dessverre ikke er særlig gode (jeg er så heldig at oste- og kjøttpåleggforhandleren jeg handler hos i mitt nabolag lager sin egen, og den er knallgod). Du kan også fint bruke pancetta, bacon eller spekeskinke. Du vil ikke få den samme krydrede smaken, men det blir også veldig godt – en av de mest populære lunsjkaféene i mitt nabolag lager for eksempel sin kuru fasulye med pastırma, tyrkisk pastrami.

Server gryta med ris eller bulgur og en god klatt yoghurt (gjerne gresk eller tyrkisk type). Jeg pleier også å servere en enkel frisk salat til. Som gryter flest er den minst like god dagen etterpå. Og, som med gryter flest, bruk smakssansen underveis og juster mengdene deretter, om nødvendig – særlig om du bruker noe annet enn sucuk. Gir 4-6 porsjoner.

Gryte med hvite bønner og krydret pølse (Sucuklu kuru fasulye) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Gryte med hvite bønner og krydret pølse (Sucuklu kuru fasülye)

Ingredienser

 • ca. 150 g sucuk/sujuk, chorizo eller annen rå velkrydret pølse (evt. pastirma, pancetta, bacon eller spekeskinke, uten skinn og skjært i strimler eller små terninger)
 • 1 løk, skrelt og finhakket
 • 1-2 ss tomatpure
 • 1 ts sukker
 • 1×400 g boks hakket tomat + 2-3 dl vann eller 4 dl passata + 2-3 dl vann
 • 3×400 g bokser hvite bønner, skylt og avrent eller ca. 750 g kokte hvite bønner (fra ca. 300 g tørre)
 • 40 g smør
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Ha pølsebitene i en tykkbunnet gryte og sett den på lav varme. Når fettet begynner å smelte ut, ha i løken. Skru opp til medium varme og fres til løken er myk men ikke brun, 8-10 minutter. Rør jevnlig så løken ikke brenner seg.
 2. Ha i tomatpure og fres videre under omrøring i 30 sekunder. Tilsett sukker, hakket tomat eller passata og nok vann til at du får en tynn saus. Bland godt sammen og vend inn bønner. Dersom bønnene du bruker er veldig myke kan du vente med å ha de i til noen minutter før servering.
 3. Kok opp, skru ned varmen til lav og la gryta putre under lokk i 15 minutter, gjerne lenger om du kan. Fyll på med mer vann dersom gryta blir litt tørr i konsistensen. Vær forsiktig når du rører rundt så du ikke moser bønnene. Hvor fast eller flytende du vil ha den er helt opp til egne smaksløker. Den på bildene er ganske fast og gryta kan fint være litt mer flytende (bildene ble tatt da retten ble varmet opp på dag to og hadde derfor tyknet litt).
 4. Like før du er klar til å servere, vend inn smør til det er helt smeltet og godt blandet inn. Smak til med salt og pepper.

Se også

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

2 kommentarer

 1. Lagde gryte med hvite bønner og krydret pølse i dag. Brukte chorizo. Ungene elsket den. Jeg var redd den skulle være litt spesiell, men den gikk ned på høykant 🙂 Tusen takk for flott oppskrift

  1. Så hyggelig å høre! Barn er ofte veldig glade i hvite bønner så det overrasker meg egentlig ikke at det ble en hit hos de 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM