Kikerter: Alt du trenger å vite

Den allsidige kikerten: Historie, tilberedningstips og oppskrifter / Et kjøkken i Istanbul
Den allsidige kikerten: Historie, tilberedningstips og oppskrifter / Et kjøkken i Istanbul

Kikerter er den en av våre eldste næringskilder. De er også den enkleste veien inn mot å spise mer grønt. Alle elsker kikerter! De er svært allsidige, og kan tilberedes på mange måter. I denne artikkelen har jeg samlet litt historie, informasjon og tips om hvordan du kan bruke denne fantastiske belgfrukten.

Hva er kikerter?

Kikerter er en belgfrukt som har eksistert i minst 10.000 år. Man tror at de første kikertene vokste frem i det som i dag er sør-øst-Tyrkia og siden fønikernes storhetstid noen århundrer før vår nåværende tidsregning startet har de vært en viktig næringskilde for mennesker.

Bunt med kikertplanter / Et kjøkken i Istanbul
Sånn ser en kikertplante ut.

I dag er disse små belgfruktene fremdeles en av de viktigste kildene til protein og næring i store deler av verden, fra India til Midt-Østen, Nord-Afrika og Middelhavet. De siste årene har den også blitt en stadig viktigere del av også vestlig kosthold, ikke minst på grunn av ønsket om å spise sunnere eller et kosthold basert på mindre kjøtt.

Under romernes tid ble de sett på som fattigmannskost, og sånn er det kanskje mange steder i dag også. De er riktignok billige. Det er likevel ingen grunn til å se ned på de av den grunn. For de er en utrolig spennende råvare man kan lage veldig mye godt med.

Det finnes i hovedsak to typer kikerter: Små og store. De små går under betegnelsen desi og brukes først og fremst i østre Asia. Den litt større varianten kalles kabuli og er den mest vanlige i Midt-Østen og rundt Middelhavet. I det daglige gjør det ikke så mye hvilken variant man bruker.

Næringsinnhold

I tillegg til å smake godt, er kikerter sunt. De gir god metthetsfølelse, samtidig som de tilfører kroppen næring.

Ifølge Matvaretabellen.no, drevet av Mattilsynet, har 100 g tørre kikerter 21 g protein og 46 g karbohydrater. Ved koking vokser kikertene til 2-2,5 ganger tørr vekt. Kokte vil de derfor ha ca. 7-10 g protein og rundt 20 g karbohydrat per 100 g.

Kikerter inneholder dessuten en rekke vitaminer og mineraler, og er vidt anerkjent som svært sunne. En naturlig del av et variert og sunt kosthold.

Hva er best? Boks, glass eller tørre kikerter?

Det aller meste av kikertene som produseres i dag tørkes for langtidslagring. De selges enten tørre, eller de kokes og selges ferdig kokte i lake. Sistnevnte får du både på boks og i glass.

Boksvariantene er billige og fungerer godt til de aller fleste formål.

Boksvariantene er billige og fungerer godt til de aller fleste formål. De fleste merkene er ganske brukbare men det kan likevel være store forskjeller. Noen er harde, andre myke. Noen er veldig salte, andre ikke fullt så salte. Prøv deg frem med forskjellige merker til du finner et merke du liker godt.

Kanskje finner du også at noen merker passer bedre til for eksempel salater, mens andre passer bedre om de skal stekes eller ristes. Uansett: Med mindre du skal lage hummus funker de fleste merkene bra til det meste.

Tørre kikerter / Et kjøkken i Istanbul

Jeg vil likevel anbefale å prøve å kjøpe tørkede kikerter og koke dem på egen hånd. Både smak og konsistens blir bedre, man slipper saltlakepreget som man jo ikke kommer unna i boksvariantene.

Lag gjerne mye i slengen. Ferdigkokte kan de fint fryses og tas opp ved behov. De siste årene har jeg gjort dette, og har nå nesten helt sluttet å bruke boksvarianten. Dette er også enda billigere, om det er viktig for deg (de er jo uansett veldig billige).

Kikerter for hummus og falafel

Og skal man lage virkelig god hummus er det helt vitalt å koke kikertene selv. Boks- og glassvariantene er rett og slett for harde til at man kan få skikkelig myk og god hummus.

Du kan få et brukbart resultat, for all del. Men jeg har fremdeles til gode å møte den som har prøvd begge deler og fremdeles mener du like godt kan bruke bokskikerter i hummus.

Falafel lages av tørre kikerter som er bløtlagt, men ikke kokt – kokte blir de for myke og får ikke rett konsistens. Falaflene vil bli for myke, og sjansen er stor for at de faller fra hverandre under steking. Du kan derfor ikke bruke hermetiserte, ferdigkokte kikerter til å lage falafel.

Ferske kikerter

Kikertplantene bærer frukt på våren. Noen uker i mai og juni får jeg kjøpt ferske kikerter på markedene her i Istanbul. Da rives planten rett og slett opp og selges som den er – røtter, buskvekst og det hele.

Å ta ertene ut av belgen er ikke den mest fornøyelige oppgaven – planten stikker og det er et møysommelig arbeide. Jeg brukte nesten en time på en kilo jeg kjøpte i vår. Dette lagde jeg med de ferske kikertene.

Kikertbonanza - ferske kikerter på fire måter - oppskrifter / Et kjøkken i Istanbul
Ferske kikerter tilberedt på fire måter

Ferske er kikertene grønne. De kan spises rå. Jo yngre planten er, dess bedre er både smak og konsistens. Aller best er de kanskje spist som edamamebønner – dampet og strødd med masse flaksalt. Mmmm!

Hvordan tilberede kikerter

Her er noen måter jeg bruker dem på. Ble du inspirert, har jeg lenket til et knippe oppskrifter du kan prøve under!

Dipp

Den desidert mest kjente kikertbaserte retten er selvfølgelig den araberne ga det samme navnet som selve frukten: Hummus. Hummus er i dag elsket over hele verden og kan selv varieres nærmest i det uendelige med forskjellige toppinger eller ved å tilsette forskjellige ingredienser i selve dippen. Når du lager hummus blir den klart bedre om du koker kikertene selv, til de er helt myke. Da får du den fløyelsmyke konsistensen som kjennetegner hummus slik den lages i Midt-Østen.

Salat

Kikerter passer utrolig godt til å gi fylde til salater uten å ta for mye oppmerksomhet bort fra de friske ingrediensene. Skyll og renn av en boks med kikerter og du løfter nesten enhver salat fra siderett til hovedrett. Kikertene passer også godt sammen med det meste av dressinger, bare bruk litt mer så også kikertene får ta til seg litt av smaken.

Jeg lager dessuten ofte salater hvor kikerter er hovedingrediensen. Tilsett noen bakte eller hakkede friske grønnsaker, litt urter og en god dressing og voilá – middagen er servert. Kjempegodt!

Gryter og supper

Kikerter finner den mest naturlige plass i de fleste gryter og supper. Akkurat nok smak og tekstur til at den tilfører retten noe. Og samtidig akkurat anonym nok til at den ikke overskygger de viktigste smakene i retten. Metter godt gjør den og. Perfekt!

Ristet eller stekt

Når du rister kikertene, får du plutselig noe litt annet. De blir nærmest sprø på utsiden, og seig eller litt tørr inni, avhengig av hvor mye eller lenge man har ristet eller stekt de. Og vips kan du bruke kikertene som sprø bestanddel i det man lager!

En av mine favorittmiddager når det må gå fort unna er kikerter stekt i godt med olje og deretter krydret, med en enkel salat til. Ufattelig godt og enkelt!

Ovnsbaker du for eksempel grønnsaker kan du også slenge på noen kikerter. Da får du både to forskjellige teksturer i retten, og en mer mettende rett. Noen steder tar de den helt ut. I Tyrkia og flere andre land selges ristede kikerter som er blitt helt sprø og tørre som snacks på linje med nøtter.

Og enda er det mye mer man kan bruke kikerter til. Har du for eksempel prøvd kikerter og pasta? Knallgodt! Veggisburger? Kjør på! En boks kikerter i risen? Mye bedre!

Hvordan bruker du kikerter?

Kikerter: 13 oppskrifter fra salat til gryterett

Noen av mine beste oppskrifter med kikerter.

Deler av dette innlegget ble først publisert 16. november 2015 under tittelen Hvordan koke kikerter. Sistnevnte innlegg har siden blitt delvis omskrevet.

Kilder: Davidson, Alan: The Oxford Companion to Food (OUP, 2006); Grigson, Jane: Jane Grigson’s Vegetable Book (Penguin, 1980); Wikipedia.

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

7 kommentarer

 1. Hei!
  Takk for en fantastisk blogg, jeg er inne nærmest daglig, har prøvd mange av oppskriftene, særlig brødene. Oppdaget i bloggen i reportasjen i magasinet.
  jeg savner en god oppskrift på falafel, ser ut som det er på bildet over innlegget.
  Så lurte jeg på noe ang rødbetkakene, tror jeg rev rødbetene for grovt, fikk ut lite væske, de ble gode på smak. bruker du et ‘ vanlig’ rivjern. Jeg brukte det grove rivjernet på foodprocessoren.
  Gleder meg til nye innlegg og oppskrifter?hilsen fra Kristiansand

  1. Tusen takk, så hyggelig å høre!

   Oppskrift på falafel kommer helt sikkert også fra denne kanten etterhvert 🙂

   Jeg bruker den groveste siden av et vanlig rivjern til rødbetkakene og gjør det alltid for hånd. Hvordan ble konsistensen på rødbetene og kakene? Hvis det ble for store biter eller de ble for våte kan du nok gjøre lurt i å prøve en litt mindre grov innstilling neste gang. Lykke til!

 2. Hei. Hvor finner jeg oppskrift på de kikkert»bollene»? 🙂 Akkurat kommet over bloggen din via instagram, gleder meg til å lage masse herfra?

  1. Hei Sara! Så hyggelig å høre! 🙂 Kikertbollene er falafler. Oppskriften ligger ikke på bloggen enda, men kommer ganske sikkert i en eller annen form etterhvert 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM