6 dipper til helgekosen - oppskrifter / Et kjøkken i Istanbul

6 dipper til helgekosen

Da Andreas Viestad besøkte meg i fjor sommer for å lage reportasje fikk jeg ganske frie tøyler for hva jeg skulle lage. Jeg var aldri i tvil. Det måtte bli meze.

Meze er nærmest definisjonen på det jeg liker best med mattradisjonene jeg inspireres mest av. Det er mat i alle regnbuens farger. Hver eneste munnfull er som en liten eksplosjon av smaker. Og alt står midt på bordet, for å deles, og gjør stemningen avslappet samtidig og holder samtalen gående. Meze er minst like mye sosialt som det er god mat.

Mange av de mest kjente mezerettene er dipper. Perfekt for å spise med litt godt brød eller noen stilker med friske grønnsaker til. Som forrett. Som kveldssnack. Som del av et lite mezebord. Som del av et stort mezebord. Uansett hvordan du serverer de: Jeg lover at de får ben å gå på. Og skulle det være rester igjen er de knallgode til søndagsfrokosten. Her er seks av mine favorittdipper.

Bildene til kollasjen øverst i innlegget (med unntak av bildet nederst til venstre) er tatt av Mette Randem.

Muhammara (Paprika- og valnøttdipp)

Foto: Mette Randem.

Den nest mest populære dippen på bloggen som også var Viestads favoritt. En venn av meg som vokste opp med å spise denne hver dag mener til og med min variant er den beste han har smakt!

Hummus (Kikert- og tahinidipp)

Hummusoppskriften ligger alltid høyt på besøksstatistikken til bloggen. Ikke fordi folk ramler inn fra søk – men fordi folk kommer tilbake til oppskriften igjen og igjen. Denne oppskriften har jeg kommet frem til etter år med testing og mye tips og innspill fra venner fra Midt-Østen og den gir perfekt resultat hver eneste gang.

Baba ganoush (Auberginedipp med tahini)

Baba ganoush - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Foto: Mette Randem.

Mezeklassiker som er kjempegøy å lage – her får du nemlig lov til å brenne noe så hardt du bare klarer! Har du ikke gasskomfyr kan du legge auberginen rett under grillelementet eller steke den i en glohet grillpanne.

Tahinidipp

Tahini er en av mine favorittingredienser. Den har en utrolig fylde og nøtteaktig smak som gjør at den passer til det aller meste. Skjær opp noen grønnsaker, sett denne på bordet og dipp i vei. Funker også veldig godt som saus til for eksempel bakte grønnsaker, fisk eller til og med tomatbaserte gryter.

Rødbetedipp med fetaost og valnøtter (Rødbeteborani)

Min versjon av rødbetedippen som er en av de mest populære rettene på Morito, i mine øyne er Londons beste mezerestaurant.

Cacık (Yoghurt- og agurkdipp)

Glad i tzatziki? Denne tyrkiske dippen er nært beslektet, men i stedet for å raspes finhakkes agurken og man tilsetter også mynte for en enda friskere smak.

Brød til?

Andre meze?

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring