Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Det er en grunn til at store fat med skiver av ovnsbakt aubergine med yoghurtsaus er nesten obligatorisk på gode salatsteder.

Aubergine er noe av det beste jeg vet. Det går sjelden en uke uten at det grilles, bakes eller stekes noen auberginer her på kjøkkenet.

Noen ganger vil jeg ha det myke fruktkjøttet til en dipp. Andre ganger skjærer jeg tynne skiver som jeg steker eller baker til de er sprø. Eller jeg bruker substansielle biter til en gryte eller en salat. Eller hvorfor ikke hele, som basis for det jeg føler for av toppinger. Med aubergine er valgmulighetene så mange at man nesten kunne spist den hver dag uten å bli lei. Og så skader det selvfølgelig heller ikke at mitt lokale marked bugner av fine auberginer hver eneste uke.

Enkel tilberedning som kan varieres i det uendelige

En av de beste og enkleste måten å tilberede aubergine på er som denne. Ovnsbakte skiver med en enkelt smaksatt yoghurt og en enkel topping eller to strødd over. Så enkelt. Og så utrolig godt.

Aubergine med spisskummenyoghurt - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Den Londonbaserte delikjeden Ottolenghi skal nok ha mye av æren for å ha popularisert denne varianten. Blant de store bugnende salatfatene de setter fremme ved vinduene er det så godt som alltid et fat med aubergine tilberedt på denne måten. Det var også her jeg først kom over konseptet og siden har jeg lagd mange forskjellige varianter inspirert av både Ottolenghi og andre.

Denne varianten er en favoritt akkurat nå. Spisskummen gir et lett eksotisk preg over yoghurten uten at det tar overhånd. Ristede mandler for litt krønsj. Granateple for både farge og små sursøte smakseksplosjoner som passer perfekt til de litt mektige aubergineskivene. Og litt friske urter gjør det hele, vel, litt friskere.

Ikke vær gjerrig med olivenoljen

Stek auberginen lenge nok

Det viktigste med aubergine er å gi den nok tid, så fruktkjøttet blir helt mykt. Ingen liker seig aubergine. Så la den heller stå noen minutter ekstra, for å være på den sikre siden. Den trenger også fuktighet, så prøv å unngå å åpne ovnsdøra for mye underveis. Da slipper du ut fuktighet og auberginene vil bli tørrere. Og ikke vær gjerrig med olivenoljen – aubergine trenger en del olje for å bli ordentlig god.

Server som del av et mezebord, som forrett med litt godt brød til eller som siderett til for eksempel kylling. Eller stek en boks eller to med kikerter i litt olivenolje, krydre litt med dine favorittkrydder og server sammen med en grønn salat som en kjøttfri festmiddag. Gir ett stort fat som gir 3-6 porsjoner, avhengig av hva annet som serveres til.

Aubergine med spisskummenyoghurt - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Aubergine med spisskummenyoghurt

Ingredienser

 • 3 aubergine (ca. 700 g), skrelt i zebrastriper og skjært i 3-4 cm tykke skiver på tvers
 • 5 ss (75 ml) olivenolje
 • 1/2 hvitløksfedd, most med litt salt i en morter
 • 1 ts malt spisskummen
 • 200 g yoghurt
 • 25 g ristede mandelskiver eller hele mandler, grovhakket
 • 1/2 granateple, kjernene
 • 15 g friske urter som bladpersille, koriander eller mynte, uten tykke stilker. Bruk gjerne en blanding
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm stekeovnen til 230 grader, over- og undervarme.
 2. Fordel aubergineskiver på et stekebrett og dynk med olivenolje på begge sider. Strø samtidig over litt salt og pepper på begge sider.
 3. Stek aubergineskivene midt i ovnen til de er lett brune på oversiden og myke i midten, 30-40 minutter. Snu gjerne skivene etter 20-25 minutter om de er blitt godt brune under uten å bli ferdigstekt, men ikke åpne ovnsdøren før det – da slipper du ut dampen som har dannet seg og som hjelper auberginen til å stekes myk samtidig som den holder seg saftig. La komme til romtemperatur.
 4. Samtidig, mos hvitløk til en paste med litt salt i en morter. Bland inn spisskummen og deretter yoghurt. Smak til med litt salt. Sett til side.
 5. Anrett aubergine på serveringsfat. Topp med mesteparten av yoghurtblandingen, ristede og grovhakkede eller skivede mandler, granateplekjerner og friske urter.

Flere oppskrifter med aubergine og yoghurt:

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

5 kommentarer

 1. Hei! Lagde denne i går, og den var utrolig god! Takk for oppskrift. Men, det står at en skal skjære de i 3-4 cm tykke skiver. Kan det stemme? jeg turte ikke å skjære de så tykke, men heller rundt 1 cm.

   1. Takk for svar, da fortsetter jeg med det, dette blir nok en gjenganger hos oss! Brukte flere av oppskriftene dine til middagsbordet i går, fikk utrolig mye skryt! Så takk for det 😀

 2. Hei Vidar

  Vi lagde denne i går, var utrolig godt! Takk for oppskrift.

  Bare et kort spørsmål, dette med skrelling i zebra striper – er det kun for en estetisk effekt, eller har det også en funksjon, hvis du skjønner hva jeg mener …?

  Hilsen Marianne

  1. Hei Marianne! Det er mer for smak og konsistens (personlig synes jeg det ser bedre ut uskrelt). Skallet kan bli litt hardt og bittert ved steking. Ved å skrelle bort halvparten får du fortsatt en fin kontrast i både smak og konsistens til det myke auberginekjøttet, men uten at det tar overhånd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?