Eltefritt hverdagsbrød [med video]

Nydelig eltefritt brød som alle kan lage! Dette er grunnoppskriften hvor jeg deler alle mine tips og triks.
Eltefritt hverdagsbrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Eltefritt hverdagsbrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

I år er det ti år siden jeg begynte å bake mine egne brød. Ikke blitt mange butikkbrød siden den gang, gitt! Slik lager jeg brødet jeg spiser aller mest. Jeg kaller det bare eltefritt hverdagsbrød.

Det er ikke vanskelig å lage brød. Ikke tar det lang tid heller.

Ok, variantene mange av oss vokste opp med mye gjær, varm væske og bare en times pause mellom slagene var både finurlige og krevde en del av deg over flere timer.

Men i det eltefrie brødets tidsalder kreves nesten ingen tid eller innsats. Det krever bare litt planlegging. Og det er så utrolig mye bedre!

Eltefrie brød er dessuten utrolig fleksible.

I nesten alle disse ti åra har jeg jobbet ganske mye og sjelden vært hjemme før kl. 20-21. Likevel har jeg nesten alltid hatt hjemmebakt brød til frokost.

Jeg utviklet en rutine hvor jeg satte deigen på morgenen og bakte ut og stekte brødene på kvelden etter at jeg kom hjem. Og ble det så sent at jeg ikke rakk (eller orket) å bake ut den kvelden, slo jeg bare ned deigen, satte den i kjøleskapet og prøvde igjen neste dag.

Deiger er fine sånn, når en blir bedre kjent med dem. Det går faktisk helt fint an å kombinere et travelt liv med hjemmebakt brød til frokosten hver eneste dag.

Eltefritt hverdagsbrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Sunt og godt hverdagsbrød

Dette brødet er mitt hverdagsbrød. Jeg lager det omtrent annenhver dag og det passer til alt.

Sunt er det og – nesten alt hjemmebakt brød er det. Brød & Korn mener dette brødet er halvgrovt, men for mange er ikke det det viktigste. For der butikkbrød er tilsatt alskens stoffer for å produsere maksimalt volum på minst mulig tid inneholder dette bare det brød skal inneholde: Mel, salt, vann. Og litt gjær da. Også får deigen tid til å utvikle seg slik den skal.

I dette brødet er det ingen ekstra gluten og gjær for at det skal kunne heve raskere. Ingen usunn olje tilsatt for at brødet ikke skal kollapse fordi det hever så unaturlig raskt. Ingen smakstilsetninger fordi brødet ikke har fått tid til å utvikle sin egen smak. Ingenting tilsatt for å forlenge holdbarheten eller gjøre brøde saftigere.

Brødet inneholder kun godt, gammeldags mel fra hvete, vann fra springen og en klype salt. Og nok tid til å utvikle, smak, saftighet og holdbarhet helt på egen hånd.

Akkurat slik brød skal være.

Det gjør de også mye lettere å fordøye. Enkelte har reelle plager knyttet til gluten og kan dessverre ikke spise brød som dette, men det skulle ikke forundre meg om mange som tror de sliter med gluten eller brødprodukter (uten å ha diagnose) egentlig sliter med fabrikkproduserte brødprodukter.

Eltefritt hverdagsbrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hva er det som gjør de eltefrie brødene så gode?

Det er i hovedsak to ting som gjør det eltefrie brødet så godt og ingen av dem har med fraværet av elting å gjøre.

Det ene er at vannmengden er høy. Det gjør brødet saftig og utvikler fine luftlommer.

Det andre er at det får stå lenge og heve. Det gir smakene tid til å utvikle seg.

Kombinasjonen av disse to – vann og mye tid – gjør at glutennettverket, som vi trenger for at brødet skal heve seg høyt og fint, utvikler seg helt av seg selv og derfor ikke trenger elting.

Mange baker eltefrie brød i jern- eller leirgryter. Det fungerer aldeles utmerket – brødet hever seg fint i ovnen og ser ut som en million, hver gang. 

Jeg har imidlertid bare én sånn gryte, og den er stor og rund. Brødene får derfor en upraktisk rund og veldig bred fasong. Fint for suppebrødet – mindre praktisk for brødskiva med brunost. Dessuten er jeg ikke så glad i å bære rundt på flere kilo glohett jern med løse deler.

Eltefritt hverdagsbrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hemmeligheten: Bakesten

Jeg sverger derfor til metoden jeg har brukt de siste 6-7 åra: Bakt på en glohet bakesten. Varmen fra bakestenen og en skvett varmt vann i bunn av ovnen gir tilsvarende effekt som en glovarm gryte med lokk.

Brødet hever seg nesten like godt som det gjør i en gryte. Men til gjengjeld kan jeg forme brødet akkurat som jeg vil. Hvordan jeg gjør det kan du se i videoen helt nederst i innlegget.

Bakestenen jeg bruker er 2 cm tykk granitt og den funker som bare det. Jeg fikk den skjært til hos en kjøkkenbenkspesialist (de brukes egentlig til kjøkkenbenker). Da jeg bodde i London hadde jeg en nøyaktig lik en – den kjøpte jeg på nett hvor den var solgt som skjærefjøl(!).

Du kan også bruke andre materialer som selges som pizzastein eller bakestein. Pizzasteiner funker også til en viss grad – dog vil de tynneste variantene ikke gi like godt resultat. Det må litt tykkelse til så temperaturen ikke faller særlig når brødet legges på.

Men brødet blir godt uansett, altså. Selv med den helt vanlige stekeplaten som kom med ovnen da du kjøpte den!

Utstyr til brødbaking / Et kjøkken i Istanbul

Et par billige småting er alt du trenger av utstyr

Du trenger slett ikke mye utstyr for å bake brød.

Det aller viktigste vil jeg påstå er en kjøkkenvekt. Du får helt klart best resultat av å bruke vektmål og ikke volummål når du baker. Jeg veier alltidalle ingredienser når jeg baker brød og er nøye på mengdene. Inkludert vann. Spesielt vann, faktisk – svært mange desilitermål er veldig unøyaktige.

Jeg har gått gjennom mange kjøkkenvekter. De fleste har dårlig levetid og spiser batteri som om morgendagen ikke finnes. Jeg har derfor anskaffet meg en Hario Drip Scale. Den er egentlig beregnet på kaffe, men siden den går opp til 2 kg, er den utmerket også til andre ting. Jeg er superfornøyd med både kvalitet og batterilevetid. Den overgår alt annet jeg har hatt før.

Jeg holder meg med to deigskraper, en i plast (med runde kanter) og en i metall. Disse er billige og veldig praktiske, men du kan også bruke en slikkepott eller liknende om du ikke har de. Skrapen i plast bruker jeg til å få deigen hel ut av bollen, mens den i metall bruker jeg til å dele opp i stykker og å rulle/forme emnene.

Jeg bruker også hevekurver. Disse gjør at brødene holder formen under siste heving og gjør at du alltid får fine brød. Vil du teste metoden før du går til innkjøp av hevekurver, går det også an å bruke en stor brødform som du legger et melet kjøkkenhåndkle i.

Økologisk eller vanlig mel? Fersk gjær eller tørrgjær?

Om du bruker vanlig eller økologisk mel, og av hvilket merke, er helt opp til deg.

De aller fleste typer vil gi et godt resultat – prosessen er faktisk viktigere for smaken enn akkurat hvilken melprodusent du bruker. Vær obs på at masseprodusert mel kan være både behandlet og med tilsetningsstoffer, om det er viktig for deg.

Jeg bruker av og til masseprodusert mel og av og til økologisk småskalaprodusert. Hadde ikke pris og tilgjengelighet vært noen faktor skulle jeg gjerne brukt sistnevnte hele tiden, men prøv gjerne forskjellige typer om du har mulighet. For små forskjeller kan faktisk forskjellige meltyper gi.

Min erfaring er at brødene hever litt bedre med fersk gjær enn med tørrgjær. Jeg bruker derfor fersk gjær så ofte jeg kan.

Hvor mye gjær som trengs avhenger av tre ting: temperatur på mel og vann, romtemperatur der deigen skal heve og hvor lang tid deigen skal heve.

Hos meg er både ingredienser og romtemperatur rundt 20 grader nå på vinteren og mine brød hever i 8-10 timer før jeg begynner å jobbe med de. Da bruker jeg ca. 4 gram fersk gjær per kilo mel. Er det kaldere hos deg, eller du har mindre tid, bruk litt mer gjær. Er det varmere, eller du vil la deigen stå enda lenger, bruk litt mindre.

Dette er ingen nøyaktig vitenskap, og det er ganske godt med slingringsmonn. Du lærer deg fort hvordan deigen oppfører seg hjemme hos deg. Men bruk for all del ikke veldig varmt vann – jeg ville ikke gått over 25 grader.

Brødene har ganske lang hevetid i den første hevingen. Skal du ha ferskt brød på formiddagen, sett deigen før du legger deg. Skal du bake brødene på kvelden, for eksempel etter jobb, sett deigen på morgenen. Med disse prinsippene i grunn, kan du lage knallgode brød i mange forskjellige varianter. Oppskriften gir to store brød.

Eltefritt hverdagsbrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Eltefritt hverdagsbrød (med video)

Enkel oppskrift på brødet jeg baker oftest!
4,7 (81 stemmer).
Brød
Internasjonal mat
12 timer
2 store brød
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 675 g hvetemel, pluss ekstra til å forme deigen til brød
 • 325 g sammalt hvetemel, fint
 • 20 g salt
 • 4-6 g fersk gjær, evt. 1-2 g tørrgjær
 • 780 g vann, romtemperatur (ca. 20 grader)

Til utbaking

 • 1-2 ss rismel, for hevekurvene
 • 1-2 ss hvetemel, for hevekurvene
 • ca. 0,5 dl varmt vann, for å skape damp ved steking av brødene

Sånn gjør jeg det

 • Bland sammen det tørre og smuldre over gjær. Ha i vann og bland godt sammen til det ikke er spor av melrester. Jeg bruker en solid tresleiv til dette, men det går også fint å bruke hendene. Deigen skal være klissete. Dekk med clingfilm eller lokk og la stå i 6-12 timer (over natten eller mens du er på jobb).
 • (Se video under – Del 1) Ha deigen over på en ren, umelet kjøkkenbenk. Strø et tynt lag mel over og del i to like store emner (bruk gjerne vekt). Bruk en deigskrape (eller slikkepott og en hånd) til å vippe deigen rundt så den melete siden ligger ned. Brett hver langside inn mot midten, rull emnet så skjøten kommer ned og trill lett til et rundt emne. La heve under et kjøkkenhåndkle i 20-30 minutter. Det holder som regel med å brette deigen på denne måten én gang, men virker deigen fremdeles veldig løs, vipp den rundt og gjenta en gang til før du fortsetter.
 • Bland sammen like deler rismel og hvetemel (eller bruk bare hvetemel) og strø godt av blandingen over hevekurvene. Bruker du vanlige brødformer, legg kjøkkenhåndklær i formene og strø godt med mel på.
 • (Se video under – Del 2) Ha litt hvetemel på det første emnet og børst av med hendene så du ikke har noe overflødig mel. Vipp emnet rundt igjen og form til et brød. Det er mange måter å gjøre det på, se "Hvordan forme til brød" nedenfor for hvordan jeg gjør det. Legg det formede emnet i hevekurven med skjøten opp. Gjenta med det andre evne. Strø over litt hvetemel, dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve til omtrent dobbel størrelse, 2-3 timer (jo varmere det er, jo raskere går det). Har du det travelt går det fint an å ta det etter en times tid – det vil da heve seg enda mer i ovnen og du kan oppleve at innmaten på brødet blir litt ekstra spenstig.
 • Sett bakesten i ovnen og sett ovnen på 260 grader, over- og undervarme (eventuelt maks varme om det er mindre). De fleste bakestener må stå en halvtimes tid for å bli ordentlig varm, så sett på ovnen i god tid. Har du ikke bakesten holder det at ovnen er ordentlig gjennomvarm før du setter inn brødene.
 • (Se video under – Del 3) Ha godt med rismel/hvetemelblanding på en skjærefjøl eller liknende (antakelig trenger du to – ett for hvert brød). Velv brødene over. Bruk en brødkniv eller et barberblad til å skjære snitt i brødet. Jeg skjærer en 3-4 cm dyp stripe i midten med veldig lav vinkel, nesten horisontalt. Da åpner brødet seg fint på midten. Dette må gjøres med en ganske rask bevegelse. Jo mer horisontalt du kutter, jo større sjanse er det for at siden løfter seg og brødet får det karakteristiske, fine "øret". Men det er ikke så nøye akkurat hvordan det blir – poenget er at brødet hever seg der du kutter i stedet for å sprenges akkurat der det føler for selv. Ha emnene over på bakestenen i ovnen umiddelbart, sleng inn en skvett varmt vann i bunnen av ovnen (sett gjerne inn ei ekstra plate i bunn på forhånd for å unngå at selve ovnen buler), steng ovnsdøra så raskt du kan og skru ned temperaturen til 230 grader.
 • Stek brødene i 20 minutter. Åpne ovnsdøra for å slippe ut litt damp og la steke videre til brødene er ferdigstekte, 10-20 minutter (altså 30-40 minutter totalt). Har du ikke bakesten kan det ta lengre tid. Bruk gjerne et termometer til å sjekke (brødet skal ha nådd minst 96 grader over det hele, gjerne 97-98). Avkjøl på rist og ikke skjær i brødet før det er nesten helt avkjølt.

Video

Tips & noter

Slik former jeg brødene (se også video under).
Ved å forme brødene på denne måten skaper du spenn i overflaten av brødet som gjør at det hever seg fint uten å flyte utover, både i kurven og ovnen. Det er viktig å jobbe raskt, ellers blir det fort klissete. Bruk mer mel om du må, men prøv å bruk så lite som du kan, ellers vil du få en melrand i det ferdige brødet.
 1. Strø litt mel på det runde emnet og børst av alt overflødig mel med hendene. Snu emnet så den melete siden havner mot underlaget.
 2. Ta tak i siden lengst fra deg, strekk den litt og brett den ca. 1/3 inn mot midten. Bruk fingrene for å «lime fast» kantene på sin nye plass.
 3. Ta tak i hjørnene, strekk de litt og brett inn mot midten. Bruk fingrene til å «lime fast» kantene.
 4. Gjenta den første bevegelsen (altså med å strekke og brette hele langkanten lengst vekk fra deg inn mot midten – litt forbi forrige skjøt) til du har kommet til endes.
 5. Rull emnet lett med hendene så det blir fint og rundt og ligger med skjøten ned. Strø et tynt lag mel over og ha emnet over i hevekurven med skjøten opp.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

43 kommentarer

 1. Hei Vidar, kan du lage en video og vise hvordan det gjør det? Ble litt for mye informasjon å lese og kjenner jeg gjerne vil SE noen gjøre det 🙂

 2. Hei! Brødet mitt blir veldig rennende, så når jeg skal ha det over fra hevekurven til ovnen så flyter det utover og blir flatt. Hva gjør jeg feil?

  1. Hei! Det skjer av og til. Vanskelig å si akkurat hva som kan være årsaken uten å se brødet. Det kan være overhevet. Sprekker det opp på overflaten, er det sannsynligvis årsaken. Da er løsningen å bruke mindre gjær, eller la det heve kortere tid. Hvis det ikke ser ut til å være overhevet, kan du ha i litt mer mel eller bruke litt mindre vann. Det hjelper også å brette det sammen et par ganger ekstra (se punkt 2 i oppskriften). Håper det hjelper!

   Se også denne for flere tips om brødbaking etter denne metoden: https://etkjokken.com/2018/09/hvordan-bake-brod-i-en-travel-hverdag/

 3. Da har jeg kost meg med lesing og video i brødbaking,har alltid noe å lære,uansett alder. Boken din kjøpte jeg i bursdagsgave til meg selv, da du var i mathallen i Oslo april 2018. Boka skal være med til Tenerife når vi reiser ned igjen den 22 januar. ???

 4. Hei. Jeg gleder meg å prøve brødet ditt, men jeg kan ikke se at du har skrevet ned gradene brødene skal stekes,eller steketid? Kunne du hjulpet meg med det?
  En annen ting: 20 gram salt er ganske mye, stemmer det?

  1. Hei! Oj, her har det skjedd ett eller annet – hele fremgangsmåten er falt ut. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det! Har lagt det inn igjen nå, med både steketid og alt annet du trenger for å lage brødene 🙂

   20 gram salt stemmer. 2% av melmengde er standard saltmengde hos de fleste bakere, men du kan fint bruke mindre om du ønsker det eller er vant til å bruke lite salt i maten.

 5. Hei! Brød er satt til heving og gleder meg til nystekt brød i morgen tidlig. Men et spm. Skal det heve i kjøleskap eller i romtemperatur? Vennlig hilsen Stina

 6. Hei! Jeg har nettopp bakt brødet, og det ble nydelig! Til neste gang har jeg lyst til å lage med egen surdeigsstarter så jeg slipper å gå tom for gjær, men har aldri brukt dette før. Jeg likte denne oppskriften veldig godt, så lurer på om det er mulig å bare erstatte gjæren med surdeigsstarter? Evt. hvor mye surdeigsstarter tror du jeg måtte hatt oppi, og er det noe annet i oppskriften jeg burde endret på? Om dette i det hele tatt er mulig da 🙂

  1. Ja, det er mulig! Bruk 200 g aktiv surdeigstarter (altså matet 4-6 timer i forveien, bobler godt og flyter i vann), og reduser vannmengden med 50 g. Hopp over langtidshevingen i punkt 1 og gå rett på bretting av deigen 5-6 ganger med 30-40 minutters mellomrom, til deigen er smidig. Form til brød, ha i former og hev ferdig i kjøleskap (innpakket i plast e.l.) over natten. Så baker du dem rett fra kjøleskapet på morgenen.

   Kommer for øvrig oppskrift på surdeigsbrød også her snart, da blir det enklere å følge 🙂

   1. Tusen takk for svar! 🙂 Da prøver jeg det neste gang! Dette brødet var så godt at det forsvinner fort her i huset, så det blir nok ikke lenge til neste gang. Skal holde utkikk etter den nye oppskriften også!

 7. hei,du hadde en oppskrift på nettet i går(eller forleden?) Det var et stort eller to små brød..med hvete og 20% rug…skulle heves over natten ,finner den ikke igjen…HJELP! ????

 8. Hei Vidar,
  Du nevner at du kan slå ned deigen og sette den i kjøleskap hvis du ikke rekker å ta den etter de første 12 timene! Tar du den ut av kjøleskapet og setter til heving i nye 6-12 timer eller kan du da gå rett på steg 2?

 9. Brødene dine ser supergode ut. Tidligere oppskrifter jeg har forsøkt (ikke dine) har blitt sprøtt utenpå, men gummiaktig inni (det er godt nok stekt). Dine ser ikke slik ut! Kjenner du til problematikken, og har triks for å unngå dette….?

  1. Takk! Disse er veldig fine inni. Usikker på hva du mener med gummiaktig? Disse er faste og spenstige inni, men jeg vil ikke kalle dem gummiaktige. Det gjelder å steke dem lenge nok, brød blir best om det får stå noen minutter til etter at det «teknisk sett» er gjennomstekt. Jeg bruker tykk bakestein og en godt forvarmet ovn, så tidene i oppskriftene er nok å anse som minimumstider. Det er også viktig å ikke skjære i brødet før det er helt avkjølt, ellers ødelegger du strukturen inni helt. Lykke til!

 10. Hei, og takk for en kjempeinspirerende nettside!
  Jeg prøver ut denne oppskriften og driver og blander ingrediensene nå. Men foreløpig virker det som om deigen blir veldig tørr? Er det grunn til å tro at jeg har gjort noe feil? Eller blir den mer klissete når den har heva ferdig?

  1. Hei, deigen skal ikke være veldig tørr, og definitivt løsere enn en «gammeldags» brøddeig. Den vil bli litt mer klissete etter heving, men ikke like klissete som for eksempel noen av deigene som brukes til grytebrød. Ta en titt på videoen, så får du inntrykk av hvor fast/løs deigen er etter heving. Det går fint å blande inn litt mer vann om du er komfortabel med det, men vær forsiktig så det ikke blir for mye, da blir det vanskelig å forme brødene. Selv om det går fint å tilsette mer vann underveis, gjelder ikke det samme for mel – tilsetter du mer mel underveis blir brødet kompakt og tørt. Dobbeltsjekk om du har hatt i rett mengde av alle ingrediensene, og hvis du tror det, ville jeg latt det stå til i første omgang og heller justert neste gang. Lykke til!

  1. Hei! Videoen ligger både helt nederst (under tips) og i selve teksten (rett før overskriften om typer mel i teksten). Ser du dem fortsatt ikke, prøv å laste siden på nytt, eventuelt i en annen nettleser. Skulle det av en eller annen årsak fortsatt ikke laste (videoen laster separat, så den ikke forsinker oppskriften), finner du den også på YouTube her: https://www.youtube.com/watch?v=oncIV4ohePA Lykke til!

 11. Det gikk kjempebra! Jeg har endelig funnet en hverdagsoppskrift som krever minimalt med arbeid, men hvor det ikke går på bekostning av smak (og utseende) – tusen hjertelig takk!

  1. Jeg pleier å la det stå på kant på brødfjøla, med kuttsiden dekket med plastikk (folie eller frysepose) men selve skorpen ute i friluft. Det tørker inn litt raskere slik enn om du pakker den inn i plastpose, men skorpen holder seg som nystekt, og det er der mye av den gode smaken ligger!

 12. Går det bra å tilsette diverse frø i deigen? Og kan man bruke annet mel enn fin sammalt hvete? Havre og rug, f eks?

 13. Har nå lagd dette brødet flere uker og familien elsker det!

  Har prøvd flere forskjellige kombinasjoner av mel og frø og det blir nydelig hver gang. Synes det er spesielt herlig at brødet krever så lite jobb. Satt en deig som jeg ikke fikk starta på, så satte den inni kjøleskapet. Gikk helt fint og fikk nydelige brød når jeg hadde tid litt senere.

  Takk for en fantastisk oppskrift og fremgangsmåte 😋

 14. Hei. Jeg holder på å lage hjemmelaget brød for første gang, faktisk det første jeg noen gang baker på 33 år😅 og endte opp med dette. Jeg satte deigen igår kveld og steker et brød nå, men den andre halvparten har jeg satt i kjøleskapet. Kan den stå der til ikveld, også ha den i heveform på kvelden og over natten til imorgen tidlig?

  1. Den skal ligge både i selve teksten og under oppskriften. Om du ikke så den, tipper jeg du var uheldig og lastet siden akkurat mens videoen var midlertidig utilgjengelig pga. teknisk vedlikehold (den ligger på en annen server enn bloggen). Det skjer noen sekunder av gangen en gang i blant. Forhåpentlig finner du videoen nå, og om den fortsatt ikke dukker opp ligger den også på YouTube her. Lykke til!

  1. Nei, oppskriften er for heving ved romtemperatur. Jf. kommentarer over og i teksten kan du sette den i kjøleskapet en stund om du ikke får til å bake ut som planlagt, og så komme tilbake til deigen noen timer senere.

 15. Hei 🙂 eg har bakt brøda noken ganger no, og dei er knallgode. Det beste er at eg lykkes kvar gang, og det gir mestringsfølelse når man aldri har fått til brød noe særlig bra 😊 men eg lurer dog likevel på ein ting, lukker du ovnsdøra og steiker videre etter dampen er ute eller skal den stå på ein gløtt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.