Inneholder annonser [info]

Eltefritt hverdagsbrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Eltefritt hverdagsbrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Eltefritt hverdagsbrød [med video]

Eltefritt hverdagsbrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

I år er det ti år siden jeg begynte å bake mine egne brød. Ikke blitt mange butikkbrød siden den gang, gitt. Slik lager jeg brødet jeg spiser aller mest. Jeg kaller det bare eltefritt hverdagsbrød.

Det er ikke vanskelig å lage brød. Ikke tar det lang tid heller.

Ok, variantene mange av oss vokste opp med mye gjær, varm væske og bare en times pause mellom slagene var både finurlige og krevde en del av deg over flere timer.

Men i det eltefrie brødets tidsalder kreves nesten ingen tid eller innsats. Det krever bare litt planlegging. Og det er så utrolig mye bedre!

Eltefrie brød er dessuten utrolig fleksible.

I nesten alle disse ti åra har jeg jobbet ganske mye og sjelden vært hjemme før kl. 20-21. Likevel har jeg nesten alltid hatt hjemmebakt brød til frokost.

Jeg utviklet en rutine hvor jeg satte deigen på morgenen og bakte ut og stekte brødene på kvelden etter at jeg kom hjem. Og ble det så sent at jeg ikke rakk (eller orket) å bake ut den kvelden, slo jeg bare ned deigen, satte den i kjøleskapet og prøvde igjen neste dag.

Deiger er fine sånn, når en blir bedre kjent med dem. Det går faktisk helt fint an å kombinere et travelt liv med hjemmebakt brød til frokosten hver eneste dag.

Eltefritt hverdagsbrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Sunt og godt hverdagsbrød

Dette brødet er mitt hverdagsbrød. Jeg lager det omtrent annenhver dag og det passer til alt.

Sunt er det og – nesten alt hjemmebakt brød er det. Brød & Korn mener dette brødet er halvgrovt, men for mange er ikke det det viktigste. For der butikkbrød er tilsatt alskens stoffer for å produsere maksimalt volum på minst mulig tid inneholder dette bare det brød skal inneholde: Mel, salt, vann. Og litt gjær da. Også får deigen tid til å utvikle seg slik den skal.

I dette brødet er det ingen ekstra gluten og gjær for at det skal kunne heve raskere. Ingen usunn olje tilsatt for at brødet ikke skal kollapse fordi det hever så unaturlig raskt. Ingen smakstilsetninger fordi brødet ikke har fått tid til å utvikle sin egen smak. Ingenting tilsatt for å forlenge holdbarheten eller gjøre brøde saftigere.

Brødet inneholder kun godt, gammeldags mel fra hvete, vann fra springen og en klype salt. Og nok tid til å utvikle, smak, saftighet og holdbarhet helt på egen hånd.

Akkurat slik brød skal være.

Det gjør de også mye lettere å fordøye. Enkelte har reelle plager knyttet til gluten og kan dessverre ikke spise brød som dette, men det skulle ikke forundre meg om mange som tror de sliter med gluten eller brødprodukter (uten å ha diagnose) egentlig sliter med fabrikkproduserte brødprodukter.

Eltefritt hverdagsbrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hva er det som gjør de eltefrie brødene så gode?

Det er i hovedsak to ting som gjør det eltefrie brødet så godt og ingen av dem har med fraværet av elting å gjøre.

Det ene er at vannmengden er høy. Det gjør brødet saftig og utvikler fine luftlommer.

Det andre er at det får stå lenge og heve. Det gir smakene tid til å utvikle seg.

Kombinasjonen av disse to – vann og mye tid – gjør at glutennettverket, som vi trenger for at brødet skal heve seg høyt og fint, utvikler seg helt av seg selv og derfor ikke trenger elting.

Mange baker eltefrie brød i jern- eller leirgryter. Det fungerer aldeles utmerket – brødet hever seg fint i ovnen og ser ut som en million, hver gang. 

Jeg har imidlertid bare én sånn gryte, og den er stor og rund. Brødene får derfor en upraktisk rund og veldig bred fasong. Fint for suppebrødet – mindre praktisk for brødskiva med brunost. Dessuten er jeg ikke så glad i å bære rundt på flere kilo glohett jern med løse deler.

Eltefritt hverdagsbrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hemmeligheten: Bakesten

Jeg sverger derfor til metoden jeg har brukt de siste 6-7 åra: Bakt på en glohet bakesten. Varmen fra bakestenen og en skvett varmt vann i bunn av ovnen gir tilsvarende effekt som en glovarm gryte med lokk.

Brødet hever seg nesten like godt som det gjør i en gryte. Men til gjengjeld kan jeg forme brødet akkurat som jeg vil. Hvordan jeg gjør det kan du se i videoen helt nederst i innlegget.

Bakestenen jeg bruker er 2 cm tykk granitt og den funker som bare det. Jeg fikk den skjært til hos en kjøkkenbenkspesialist (de brukes egentlig til kjøkkenbenker). Da jeg bodde i London hadde jeg en nøyaktig lik en – den kjøpte jeg på nett hvor den var solgt som skjærefjøl(!).

Du kan også bruke andre materialer som selges som pizzastein eller bakestein (annonselenke). Pizzasteiner funker også til en viss grad – dog vil de tynneste variantene ikke gi like godt resultat. Det må litt tykkelse til så temperaturen ikke faller særlig når brødet legges på.

Men brødet blir godt uansett, altså. Selv med den helt vanlige stekeplaten som kom med ovnen da du kjøpte den!

Utstyr til brødbaking / Et kjøkken i Istanbul

Et par billige småting er alt du trenger av utstyr

Du trenger slett ikke mye utstyr for å bake brød.

Det aller viktigste vil jeg påstå er en kjøkkenvekt. Du får helt klart best resultat av å bruke vektmål og ikke volummål når du baker. Jeg veier alltidalle ingredienser når jeg baker brød og er nøye på mengdene. Inkludert vann. Spesielt vann, faktisk – svært mange desilitermål er veldig unøyaktige.

Jeg har gått gjennom mange kjøkkenvekter. De fleste har dårlig levetid og spiser batteri som om morgendagen ikke finnes. Jeg har derfor anskaffet meg en Hario Drip Scale (annonselenke). Den er egentlig beregnet på kaffe, men siden den går opp til 2 kg, er den utmerket også til andre ting. Jeg er superfornøyd med både kvalitet og batterilevetid.

Jeg holder meg med to deigskraper, en i plast og en i metall (annonselenke). Disse er billige og veldig praktiske, men du kan også bruke en slikkepott eller liknende om du ikke har de. Skrapen i plast bruker jeg til å få deigen hel ut av bollen, mens den i metall bruker jeg til å dele opp i stykker og å rulle/forme emnene.

Jeg bruker også hevekurver (annonselenke). Disse gjør at brødene holder formen under siste heving og gjør at du alltid får fine brød. Du får de for en 100-lapp stykket på Clas Ohlson, litt mer hos spesialforhandlere eller på nett. Vil du teste metoden før du går til innkjøp av hevekurver går det også fint å bruke en stor brødform som du legger et melet kjøkkenhåndkle i.

Økologisk eller vanlig mel? Fersk gjær eller tørrgjær?

Om du bruker vanlig eller økologisk mel, og av hvilket merke, er helt opp til deg.

De aller fleste typer vil gi et godt resultat – prosessen er faktisk viktigere for smaken enn akkurat hvilken melprodusent du bruker. Vær obs på at masseprodusert mel kan være både behandlet og med tilsetningsstoffer, om det er viktig for deg.

Jeg bruker av og til masseprodusert mel og av og til økologisk småskalaprodusert. Hadde ikke pris og tilgjengelighet vært noen faktor skulle jeg gjerne brukt sistnevnte hele tiden, men prøv gjerne forskjellige typer om du har mulighet. For små forskjeller kan faktisk forskjellige meltyper gi.

Min erfaring er at brødene hever litt bedre med fersk gjær enn med tørrgjær. Jeg bruker derfor fersk gjær så ofte jeg kan.

Hvor mye gjær som trengs avhenger av tre ting: temperatur på mel og vann, romtemperatur der deigen skal heve og hvor lang tid deigen skal heve.

Hos meg er både ingredienser og romtemperatur rundt 20 grader nå på vinteren og mine brød hever i 8-10 timer før jeg begynner å jobbe med de. Da bruker jeg ca. 4 gram fersk gjær per kilo mel. Er det kaldere hos deg, eller du har mindre tid, bruk litt mer gjær. Er det varmere, eller du vil la deigen stå enda lenger, bruk litt mindre.

Dette er ingen nøyaktig vitenskap, og det er ganske godt med slingringsmonn. Du lærer deg fort hvordan deigen oppfører seg hjemme hos deg. Men bruk for all del ikke veldig varmt vann – jeg ville ikke gått over 25 grader.

Brødene har ganske lang hevetid i den første hevingen. Skal du ha ferskt brød på formiddagen, sett deigen før du legger deg. Skal du bake brødene på kvelden, for eksempel etter jobb, sett deigen på morgenen. Med disse prinsippene i grunn, kan du lage knallgode brød i mange forskjellige varianter. Oppskriften gir to store brød.

Eltefritt hverdagsbrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Mengde: 2 store brød

Eltefritt hverdagsbrød (med video)

Enkel oppskrift på brødet jeg baker oftest!

Ingredienser

 • 675 g hvetemel, pluss ekstra til å forme deigen til brød
 • 325 g sammalt hvetemel, fint
 • 20 g salt
 • 4-6 g fersk gjær, evt. 1-2 g tørrgjær
 • 780 g vann ved romtemperatur (ca. 20 grader)
 • 1-2 ss hver av rismel (kan sløyfes) og hvetemel, for hevekurvene
 • en skvett varmt vann (ca. 0,5 dl), for å skape damp ved steking av brødene

Sånn gjør jeg det

 1. Bland sammen det tørre og smuldre over gjær. Ha i vann og bland godt sammen til det ikke er spor av melrester. Jeg bruker en solid tresleiv til dette, men det går også fint å bruke hendene. Deigen skal være klissete. Dekk med clingfilm eller lokk og la stå i 6-12 timer (over natten eller mens du er på jobb).
 2. (Se video under – Del 1) Ha deigen over på en ren, umelet kjøkkenbenk. Strø et tynt lag mel over og del i to like store emner (bruk gjerne vekt). Bruk en deigskrape (eller slikkepott og en hånd) til å vippe deigen rundt så den melete siden ligger ned. Brett hver langside inn mot midten, rull emnet så skjøten kommer ned og trill lett til et rundt emne. La heve under et kjøkkenhåndkle i 20-30 minutter. Det holder som regel med å brette deigen på denne måten én gang, men virker deigen fremdeles veldig løs, vipp den rundt og gjenta en gang til før du fortsetter.
 3. Bland sammen like deler rismel og hvetemel (eller bruk bare hvetemel) og strø godt av blandingen over hevekurvene. Bruker du vanlige brødformer, legg kjøkkenhåndklær i formene og strø godt med mel på.
 4. (Se video under – Del 2) Ha litt hvetemel på det første emnet og børst av med hendene så du ikke har noe overflødig mel. Vipp emnet rundt igjen og form til et brød. Det er mange måter å gjøre det på, se "Hvordan forme til brød" nedenfor for hvordan jeg gjør det. Legg det formede emnet i hevekurven med skjøten opp. Gjenta med det andre evne. Strø over litt hvetemel, dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve til omtrent dobbel størrelse, 2-3 timer (jo varmere det er, jo raskere går det). Har du det travelt går det fint an å ta det etter en times tid – det vil da heve seg enda mer i ovnen og du kan oppleve at innmaten på brødet blir litt ekstra spenstig.
 5. Sett bakesten i ovnen og sett ovnen på 260 grader, over- og undervarme (eventuelt maks varme om det er mindre). De fleste bakestener må stå en halvtimes tid for å bli ordentlig varm, så sett på ovnen i god tid. Har du ikke bakesten holder det at ovnen er ordentlig gjennomvarm før du setter inn brødene.
 6. (Se video under – Del 3) Ha godt med rismel/hvetemelblanding på en skjærefjøl eller liknende (antakelig trenger du to – ett for hvert brød). Velv brødene over. Bruk en brødkniv eller et barberblad til å skjære snitt i brødet. Jeg skjærer en 3-4 cm dyp stripe i midten med veldig lav vinkel, nesten horisontalt. Da åpner brødet seg fint på midten. Dette må gjøres med en ganske rask bevegelse. Jo mer horisontalt du kutter, jo større sjanse er det for at siden løfter seg og brødet får det karakteristiske, fine "øret". Men det er ikke så nøye akkurat hvordan det blir – poenget er at brødet hever seg der du kutter i stedet for å sprenges akkurat der det føler for selv. Ha emnene over på bakestenen i ovnen umiddelbart, sleng inn en skvett varmt vann i bunnen av ovnen (sett gjerne inn ei ekstra plate i bunn på forhånd for å unngå at selve ovnen buler), steng ovnsdøra så raskt du kan og skru ned temperaturen til 230 grader.
 7. Stek brødene i 20 minutter. Åpne ovnsdøra for å slippe ut litt damp og la steke videre til brødene er ferdigstekte, 10-20 minutter (altså 30-40 minutter totalt). Har du ikke bakesten kan det ta lengre tid. Bruk gjerne et termometer til å sjekke (brødet skal ha nådd minst 96 grader over det hele, gjerne 97-98). Avkjøl på rist og ikke skjær i brødet før det er nesten helt avkjølt.

Tips

Slik former jeg brødene (se også video under).

Ved å forme brødene på denne måten skaper du spenn i overflaten av brødet som gjør at det hever seg fint uten å flyte utover, både i kurven og ovnen. Det er viktig å jobbe raskt, ellers blir det fort klissete. Bruk mer mel om du må, men prøv å bruk så lite som du kan, ellers vil du få en melrand i det ferdige brødet.

 1. Strø litt mel på det runde emnet og børst av alt overflødig mel med hendene. Snu emnet så den melete siden havner mot underlaget.
 2. Ta tak i siden lengst fra deg, strekk den litt og brett den ca. 1/3 inn mot midten. Bruk fingrene for å «lime fast» kantene på sin nye plass.
 3. Ta tak i hjørnene, strekk de litt og brett inn mot midten. Bruk fingrene til å «lime fast» kantene.
 4. Gjenta den første bevegelsen (altså med å strekke og brette hele langkanten lengst vekk fra deg inn mot midten – litt forbi forrige skjøt) til du har kommet til endes.
 5. Rull emnet lett med hendene så det blir fint og rundt og ligger med skjøten ned. Strø et tynt lag mel over og ha emnet over i hevekurven med skjøten opp.


Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

22 kommentarer

 1. Hei Vidar, kan du lage en video og vise hvordan det gjør det? Ble litt for mye informasjon å lese og kjenner jeg gjerne vil SE noen gjøre det 🙂

 2. Hei! Brødet mitt blir veldig rennende, så når jeg skal ha det over fra hevekurven til ovnen så flyter det utover og blir flatt. Hva gjør jeg feil?

  1. Hei! Det skjer av og til. Vanskelig å si akkurat hva som kan være årsaken uten å se brødet. Det kan være overhevet. Sprekker det opp på overflaten, er det sannsynligvis årsaken. Da er løsningen å bruke mindre gjær, eller la det heve kortere tid. Hvis det ikke ser ut til å være overhevet, kan du ha i litt mer mel eller bruke litt mindre vann. Det hjelper også å brette det sammen et par ganger ekstra (se punkt 2 i oppskriften). Håper det hjelper!

   Se også denne for flere tips om brødbaking etter denne metoden: https://etkjokken.com/2018/09/hvordan-bake-brod-i-en-travel-hverdag/

 3. Da har jeg kost meg med lesing og video i brødbaking,har alltid noe å lære,uansett alder. Boken din kjøpte jeg i bursdagsgave til meg selv, da du var i mathallen i Oslo april 2018. Boka skal være med til Tenerife når vi reiser ned igjen den 22 januar. ???

 4. Hei. Jeg gleder meg å prøve brødet ditt, men jeg kan ikke se at du har skrevet ned gradene brødene skal stekes,eller steketid? Kunne du hjulpet meg med det?
  En annen ting: 20 gram salt er ganske mye, stemmer det?

  1. Hei! Oj, her har det skjedd ett eller annet – hele fremgangsmåten er falt ut. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det! Har lagt det inn igjen nå, med både steketid og alt annet du trenger for å lage brødene 🙂

   20 gram salt stemmer. 2% av melmengde er standard saltmengde hos de fleste bakere, men du kan fint bruke mindre om du ønsker det eller er vant til å bruke lite salt i maten.

 5. Hei! Brød er satt til heving og gleder meg til nystekt brød i morgen tidlig. Men et spm. Skal det heve i kjøleskap eller i romtemperatur? Vennlig hilsen Stina

 6. Hei! Jeg har nettopp bakt brødet, og det ble nydelig! Til neste gang har jeg lyst til å lage med egen surdeigsstarter så jeg slipper å gå tom for gjær, men har aldri brukt dette før. Jeg likte denne oppskriften veldig godt, så lurer på om det er mulig å bare erstatte gjæren med surdeigsstarter? Evt. hvor mye surdeigsstarter tror du jeg måtte hatt oppi, og er det noe annet i oppskriften jeg burde endret på? Om dette i det hele tatt er mulig da 🙂

  1. Ja, det er mulig! Bruk 200 g aktiv surdeigstarter (altså matet 4-6 timer i forveien, bobler godt og flyter i vann), og reduser vannmengden med 50 g. Hopp over langtidshevingen i punkt 1 og gå rett på bretting av deigen 5-6 ganger med 30-40 minutters mellomrom, til deigen er smidig. Form til brød, ha i former og hev ferdig i kjøleskap (innpakket i plast e.l.) over natten. Så baker du dem rett fra kjøleskapet på morgenen.

   Kommer for øvrig oppskrift på surdeigsbrød også her snart, da blir det enklere å følge 🙂

   1. Tusen takk for svar! 🙂 Da prøver jeg det neste gang! Dette brødet var så godt at det forsvinner fort her i huset, så det blir nok ikke lenge til neste gang. Skal holde utkikk etter den nye oppskriften også!

 7. hei,du hadde en oppskrift på nettet i går(eller forleden?) Det var et stort eller to små brød..med hvete og 20% rug…skulle heves over natten ,finner den ikke igjen…HJELP! ????

 8. Hei Vidar,
  Du nevner at du kan slå ned deigen og sette den i kjøleskap hvis du ikke rekker å ta den etter de første 12 timene! Tar du den ut av kjøleskapet og setter til heving i nye 6-12 timer eller kan du da gå rett på steg 2?

 9. Brødene dine ser supergode ut. Tidligere oppskrifter jeg har forsøkt (ikke dine) har blitt sprøtt utenpå, men gummiaktig inni (det er godt nok stekt). Dine ser ikke slik ut! Kjenner du til problematikken, og har triks for å unngå dette….?

  1. Takk! Disse er veldig fine inni. Usikker på hva du mener med gummiaktig? Disse er faste og spenstige inni, men jeg vil ikke kalle dem gummiaktige. Det gjelder å steke dem lenge nok, brød blir best om det får stå noen minutter til etter at det «teknisk sett» er gjennomstekt. Jeg bruker tykk bakestein og en godt forvarmet ovn, så tidene i oppskriftene er nok å anse som minimumstider. Det er også viktig å ikke skjære i brødet før det er helt avkjølt, ellers ødelegger du strukturen inni helt. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

For å gjøre det enklere for deg som leser, lenker jeg til steder du kan kjøpe produkter som omtales. Noen av disse er annonselenker, hvor jeg får en noen små prosenter om du velger å handle. Prisen for deg er den samme som den ellers ville vært. Disse lenkene er merket (annonselenke). Produktene omtales helt uavhengig av dette. All omtale er basert på egne erfaringer og anbefalinger. Det er i alle tilfeller butikken det lenkes til som er ansvarlig for salget på alle måter.

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring