Kylling med sumak - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Ovnsbakt kylling med syrlige toner og myke, deilige biter av vårløk stekt i samme panne. Prøv kylling med sumak!

Sumak er et syrlig, knallrød bær som vokser på busker og små trær, for det meste i Afrika og Nord-Amerika. Den var mye brukt som smaksetter i antikkens Roma, men selv etter sitronen tok over mye av sumakens bruksområde har sumaktradisjonene levd videre i store deler av Midt-Østen og Tyrkia. Og det skjønner jeg godt!

For sumak har en unik smaksdybde, et sted mellom sitron og et syrlig bær. Den er syrlig, men mye mildere og mer balansert enn sitronsaft. Den har et tydelig sitruspreg, men har også fruktige undertoner. Med andre ord tilfører sumak mye mer enn bare syrlighet. Den selges som oftest malt og passer ypperlig som garnityr på friske salater og enkelte dipper. Eller som her, til å smaksette et stykke kylling.

Kylling med sumak - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Kylling med sumak - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Denne retten er en gjenganger hjemme hos oss. Den skulle faktisk ha kommet på bloggen for lenge, lenge siden, men jeg fikk aldri tatt bilder jeg var fornøyd med (kyllinglår er ikke særlig fotogene). Men da denne stod på menyen mandag fikk jeg endelig tatt ordentlige bilder så jeg får dele oppskriften også med dere.

Her får du kjøpt sumak

Sumak får du kjøpt hos grønnsaksforhandlere og andre med godt utvalg av internasjonale krydder. Skulle du ikke få tak i det der du bor finnes det dessverre ikke noe godt substitutt utenom sitron, så da ville jeg heller gjort et mentalt notat om å kjøpe det med neste gang du er i en litt større by og har mulighet til å handle med litt bedre utvalg.

Ta en titt på tipsene under om du lurer på andre måter å bruke sumak på enn som i denne oppskriften.

Får du ikke tak i kyllinglår, kan du bruke bryst, men jeg anbefaler i så fall at skinnet er på. Steketiden må dessuten tilpasses. Jeg pleier alltid å kjøpe hel kylling og stykke den opp selv, det er verken vanskelig eller tar særlig med tid så lenge du har en god kniv. Da får jeg også et skrog å koke kraft på og ingen deler av dyret går til spille.

Jeg har servert til mye forskjellig, men aller best synes jeg denne retten blir med enkelt tilbehør. En frisk salat eller ovnsbakte grønnsaker, og ris eller bulgur. Mer trengs ikke. Gir to porsjoner.

Kylling med sumak - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kylling med sumak

Mengde: 2 porsjoner

Ingredienser

 • 2-3 ss olivenolje
 • en bunt vårløk, det hvite og lysegrønne skjært i 3-4 cm lange staver, de mørkegrønne finsnittet (du trenger bare 2-3 ss av et mørkegrønne)
 • 6 ts (2 ss) sumak
 • 2 kyllinglår eller -fileter, helst med skinn
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.
 2. Bland de hvite og lysegrønne vårløkstavene med 1-2 ss olivenolje, 1 ts sumak og litt salt og pepper og ha i en ildfast form stor nok for kyllingen.
 3. Fordel 1 ss olivenolje på kyllingen. Salt og pepre og ha på 2 ts sumak på hvert stykke (1 ts på undersiden og 1 ts på oversiden av hvert stykke). Legg i formen over vårløkstavene med skinnsiden opp.
 4. Stek høyt i ovn til kyllingen er ferdig, typisk 25-30 minutter for lår, litt mindre for bryst. Bruker du kyllingfilet anbefaler jeg å bruke et elektronisk steketermometer og ta ut kyllingen når kjernetemperaturen er ca. 67 grader (den skal hvile seg opp til 70-72 grader). Dette sikrer at kyllingen er gjennomstekt men ikke blir overstekt. For lår gjør det ikke så mye om den får stå noen minutter ekstra.
 5. La kyllingen hvile i 5-10 minutter. Dryss over 1 ts sumak like før servering.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Andre retter med sumak

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

2 kommentarer

 1. Hei Vidar 🙂 , det ser ut som om de mørkegrønne vårløkdelene brukes til å drysse over kyllingen før serveringen? Eller drysser du de på mens kyllingen fortsatt steker i ovnen? Det står ingenting om bruk av disse …
  Har allerede stekt kylling med sumak flere ganger -uten vårløk-, men da jeg hadde det i huset nå, skulle jeg prøve den orginale oppskriften 😉
  Takk som vanlig for en fin oppskrift! 🙂
  Hilse Eva

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Lyst på noe annet?

Skip to Recipe
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
To gratis e-hefter fra Vidar Bergum: Hummus og 5 grunnoppskrifter

Få unike oppskrifter fra Istanbul!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Hva har du lyst på?