NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Månedens favoritter: Januar 2017

Månedens favoritter: Januar 2017 / Et kjøkken i Istanbul
Månedens favoritter: Januar 2017 / Et kjøkken i Istanbul
Akkurat nå er jeg i Gerede, et lite tettsted i fjellene mellom Istanbul og Ankara. Her er vi på vinterferie (vi var her også i fjor og det kan du lese om her). Denne uka er det derfor litt stille i dørene på bloggen. Men til helga håper jeg dere følger med for da har jeg noe spennende – og litt annerledes enn det jeg har gjort til nå – på gang. Håper dere vil like det! Også kommer selvfølgelig postkortet på lørdag, og tema denne uka blir nok Tyrkia som vinterferieland. Hvis det gjorde deg nysgjerrig kan du melde deg på under for å motta det ukentlige (virtuelle) postkortet fra Istanbul.

Men nå er det på tide å oppsummere måneden vi har lagt bak oss. Jeg hadde god tro på at januar skulle bli en bra måned for bloggen. Innleggene jeg hadde planlagt var jeg veldig fornøyde med, og dessuten er jo januar en måned mange gjerne vil prøve noe nytt og litt annerledes etter all festmaten og kakene i desember. Og ikke minst er jo det meste av det som ligger på bloggen sunt og enkelt å lage.

Men du verden for en respons! Enkelte dager lurte jeg nesten på hva som skjedde, for besøkstallene var helt der oppe med toppene rundt fjorårets artikkel i Dagbladet Magasinet og kåringen av Årets Matblogger. Men denne gangen var det ingen annen drahjelp enn dere lesere. Jeg har også fått veldig mange tilbakemeldinger fra mange av dere har som har prøvd oppskrifter og nå har fått mersmak på å prøve flere. Kjempegøy! Det er responsen fra dere som gjør det verdt å drive denne bloggen, så dette er en stor motivasjon til å fortsette videre.

Januar var altså også måneden hvor jeg begynte med ukentlige postkort fra Istanbul. Jeg har lenge hatt lyst til å dele litt mer av hverdagslivet i Istanbul med dere. Ikke min private hverdag – den er ikke så spennende så den skal dere slippe å få høre så mye om. Det dere skal få er små innblikk i tyrkisk kultur og hverdag anno 2017 fra perspektivet til en mann bosatt midt i det hele. Det er veldig gøy at så mange av dere har meldt dere på og gitt tilbakemeldinger på at dere synes det er morsomt å lese postkortene. Det er bare tre uker siden vi begynte men allerede er det rundt 200 som mottar disse postkortene hver helg. Har du også lyst til å motta de kan du melde deg på under. Du kan når som helst melde deg av igjen om du skulle ønske det.

Oppdatering april 2018: Postkort fra Istanbul sendes nå ut annenhver uke. I tillegg vil du motta en ukentlig oppsummering fra bloggen

[mailerlite_form form_id=1]

Men nå til deres favoritter blant månedens 14 nye innlegg. Som seg hør og bør i januar var det mest leste innlegget samlesaken Fem favorittmiddager som (tilfeldigvis) er kjøttfrie. I lista under har jeg imidlertid bare inkludert de helt nye innleggene som dere responderte best på.

Månedens favoritter: Januar 2017

1. Den allsidige kikerten: Historie, tilberedningstips og oppskrifter

Den allsidige kikerten: Historie, tilberedningstips og oppskrifter / Et kjøkken i Istanbul

Etter den gode responsen på innlegget om aubergine gikk jeg denne måneden litt i dybden på kikerter, og benyttet også anledningen til å oppdatere innlegget om koking av kikerter. Og det likte dere om mulig enda bedre! Hvilken ingrediens vil dere jeg skal ta for meg neste gang?

2. İzmir köfte (Tyrkiske kjøttboller med potet og tomatsaus)

İzmir köfte (Tyrkiske kjøttboller med potet i tomatsaus) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

En ordentlig klassiker fra det tyrkiske hjemmekjøkken som passer utrolig godt også til norske ganer. Klart det ble månedens mest populære oppskrift!

3. Chunky linsesuppe med grønnsaker

Chunky linsesuppe med grønnsaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Linsesuppe er noe av det beste jeg vet nå på vinteren. Enkelt, mettende og, ikke minst, veldig godt. Vanligvis har jeg pleid å kjøre suppa med stavmikser men denne tykke varianten med masse grønnsaker er den jeg har lagd mest av i vinter.

4. Postkort fra Istanbul #1

Barn lager snøfigur i gatene i Balat, Istanbul januar 2017 / Et kjøkken i Istanbul (foto: Vidar Bergum)

Det første av postkortene fra Istanbul ble lagt ut på bloggen. De sendes ut per e-post hver helg og vil du motta disse kan du melde deg på skjemaet over eller helt nederst på siden – eller inne i innlegget om det aller første postkortet.

5. Gresskar- og kikertgryte

Gresskar- og kikertgryte - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Gresskar, kikerter, tomat – og masse varmende krydder. Her er det mye å like på en kald vinterdag!

Månedens godbit fra arkivet

Vinter er suppetid og denne måneden er det veldig mange som har søkt seg inn på linsesuppe. Og jeg må få være beskjeden nok til å si at de som havnet på denne har vært heldige, for denne oppskrifta har jeg lagd utallige ganger over flere år nå.

Rød linsesuppe (Kırmızı mercimek çorbası)

Rød linsesuppe - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Flere godbiter fra arkivet får du altså i de ukentlige postkortene, hvor jeg pleier å linke til både blogginnleggene fra den siste uka og et par-tre oppskrifter fra arkivet som passer fint til sesongen.

Oppdatert 7. april 2018 for å reflektere endringer i nyhetsbrevene

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

4 kommentarer

  1. Så bloggen din via en Facebook side for vegetarianere:) Jeg er lei norsk (og vanlig) mat i tillegg til at jeg føler et slags ubehag ved å spise kjøtt. Dette pga. dyrevelferden.. prøver å lage middag uten kjøtt men det er vanskelig når man er «opplært» til at grønt er tilbehør til kjøttet. Du skriver mye bra og jeg kommer definitivt til å prøve flere av rettene dine 🙂 utrolig spennende oppskrifter. Håper jeg får tak i indigriensene bare. Lykke til videre i Istanbul 🙂

    1. Hei! Så hyggelig å høre 🙂 Jeg lager definitivt ikke mat etter «grønt er tilbehør»-prinsippet. Selv spiser jeg både kjøtt og sjømat men når jeg gjør det er det gjerne det som blir tilbehøret hos meg. Håper du finner noe du liker her inne! Mange av oppskriftene kan lages med standardsortimentet til en helt vanlig dagligvarebutikk, men stikk gjerne innom en god tyrkisk butikk/grønnsaksforhandler med godt utvalg neste gang du har mulighet og kjøp med deg krydder, tahini og granateplesirup – det holder seg jo i måneder så du trenger ikke dit så ofte 🙂 Her har jeg skrevet litt om de ingrediensene jeg av og til bruker som det kan være nyttig å ha i alle fall noen av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM