Vintersalat for hverdagen: Tre varianter

Spinat og jordskokksalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Spinat og jordskokksalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

For noen år siden, tok jeg noen grep for å spise mer grønt. Ikke sånn opprivende «nytt liv»-type grep, mer «litt bedre enn i går». Ett av dem var å sette en frisk salat på middagsbordet, hver dag. Det er lett på sommeren, men hva med vinteren? Jo da, det er veldig lett – og godt – å lage vintersalat også! Her er mine triks og oppskrifter.

Jeg har vel aldri levd direkte usunt, men som for veldig mange andre gikk det lenge veldig mye i pasta, stekt kjøtt, ris og den slags uten altfor mye annet til.

For det var jo det det var, grønnsaker og salat og sånt. «Det andre». Som liksom måtte med, fordi fem-om-dagen og alt det der. Men det var jo ikke den delen som gjorde at jeg gledet meg til middagen, for å si det sånn.

Hvordan gjøre grønnsakene mer spennende?

På et tidspunkt bestemte jeg meg derfor for å ta noen grep for å spise mer grønt. Ikke sånn at jeg endret kostholdet over natten – den slags er ikke noe for meg. Men jeg begynte å lære litt mer om grønnsaker. Hvordan kunne jeg gjøre grønnsakene litt mer fristende enn den dampede varianten jeg stort sett drev med?

Prosessen jeg begynte den gang pågår ennå, men har snudd helt rundt på hvordan jeg ser på et måltid. «Det andre» står nå oftere i sentrum, med et eventuelt kjøttstykke som tilbehøret. Alt jeg har oppdaget har blant annet også resultert i denne bloggen, hvor det grønne har en fremtredende rolle.

Ikke fordi jeg forfekter et vegetarisk kosthold eller fordi det er sunt. Men fordi det er sånn jeg nå liker maten aller best.

Ruccola- og grønnsakssalat med granateplesirup - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Trikset for å spise mer vintersalat

Ett av de første knepene jeg tok til meg er kanskje det enkleste og raskeste. Jeg begynte rett og slett å sette en frisk salat på bordet. Så godt som hver eneste gang jeg lagde mat selv. Og i alle fall om selve middagen ikke inneholdt særlig med grønnsaker.

Flere år senere gjør jeg det fremdeles, så godt som hver eneste dag.

Det høres enkelt ut, og det er det også. Men det byr også på noen utfordringer, særlig på vinteren når utvalget av salatgrønnsaker som faktisk smaker noe er relativt snevert. Der jeg på sommeren lett kan spise tomat- og agurksalat omtrent hver eneste dag er den samme salaten helt smakløs på vinteren og derfor uaktuell hjemme hos meg.

Slik lager du gode vintersalater

Heldigvis finnes det utrolig mange gode grønnsaker som smaker noe på vinteren også.

I dette innlegget får du intet mindre enn tre oppskrifter på vintersalater som går igjen i hverdagen hos meg. Felles for de alle er at de kan slenges sammen på få minutter, mens alt det andre du lager står og putrer.

Jeg lager som regel disse salatene på slump. Jeg titter litt på hva jeg har liggende i kjøleskapet og tar det derfra. Det meste funker godt. Også med grønnsaker du kanskje ikke er så vant til å bruke rå, i salat, som brokkoli, blomkål og jordskokk.

Vintersalat eller sommersalat, dressing er viktig. Jeg gjør det imidlertid aldri avansert. Det holder lenge å ha over noe syrlig og litt extra virgin olivenolje. Oppskriftene gir en skål som holder til 2-3 personer som siderett til middag.

Vintersalat med spinat og jordskokk

Spinat og jordskokksalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

En enkel men litt uvanlig kombinasjon som alle blir overrasket over hvor god er. Oppskriften er sterkt inspirert av en tilsvarende salat i Moro The Cookbook.

Ingredienser

 • 200 g spinat
 • 200 g jordskokk
 • 2 ts sherryeddik (evt. rødvinseddik)
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

Skyll spinaten godt og snitt i strimler (bruker du babyspinat kan du bruke den hel). Skrell jordskokk og skjær i så tynne skiver du klarer – bruk din skarpeste kniv eller snittesiden av en raspeboks. Bland sammen alle ingrediensene. Prøv å spre jordskokkskivene så godt du kan, de har en tendens til å klistre seg sammen. Server umiddelbart.

Råkostsalat med gulrot og nepe

Råkostsalat med gulrot og nepe - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Den gode, gamle raspede gulroten passer til så mye mer enn fiskekakene om du tilsetter et par ekstra ingredienser. Det blir rett og slett en ordentlig god vintersalat av det.

Ingredienser

 • 1 stor eller 2 medium gulrot
 • 1 nepe
 • 1 ss grovhakkede urter som bladpersille, kruspersille eller koriander (kan sløyfes)
 • 1/2 sitron, saften
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • 1-2 ss granateplekjerner (kan sløyfes)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

Skrell og rasp gulrøtter og nepe. Bland sammen med urter, sitronsaft og extra virgin olivenolje og smak til med salt og pepper. Topp med granateplekjerner og server umiddelbart.

Varianter

Bruk det du har av friske urter – litt ruccola fungerer også bra. Det går også fint å bruke reddiker i stedet for nepe – eller bare gulrot, selvfølgelig. Har du noen cherrytomater liggende kan du kutte de i små biter og ha i, juster i så fall mengden sitronsaft om nødvendig (tomater er gjerne ganske syrlige på vinteren).

Ruccola- og grønnsakssalat med granateplesirup

Ruccola- og grønnsakssalat med granateplesirup - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Poenget her er å bruke opp små rester man har liggende i kjøleskapet. Grønnsaker som brokkoli og blomkål er ypperlige til å brukes rå i vintersalat. Granateplesirup både binder sammen og løfter salaten til noe mye mer spennende.

Ingredienser

 • en god neve ruccola, godt skylt og tørket
 • 1 liten gulrot
 • liten håndfull små blomkålbuketter
 • liten håndfull små brokkolibuketter
 • 3 ss granateplekjerner (kan sløyfes)
 • 1-2 ts granateplesirup
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

Skrell gulrot og skjær i tynne skiver eller rasp. Skyll blomkål og brokkoli godt og skjær i små buketter. Bland sammen ruccola med granateplesirup og legg på et fat. Legg det øvrige over. Ha på litt salt og pepper og rigle over extra virgin olivenolje. Server umiddelbart.

Varianter

Bruk det du har av grønnsaker. Det går fint an å bruke bare blomkål eller brokkoli – eller noe helt annet som rødkål, rosenkål, vanlig kål eller neper, for eksempel. Har du noen stilker friske urter som bladpersille eller koriander liggende, eller noen spirer, er det bare å bruke de og. Du kan også bruke neper eller reddik i stedet for, eller i tillegg til, gulrot. Det går også helt fint å bruke sitronsaft i stedet for granateplesirup om du vil, og å skvise det over det hele i stedet for bare på ruccolaen. Jeg bruker det jeg føler for der og da.

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.