Ukemeny: 5 enkle hverdagsmiddager / Et kjøkken i Istanbul
Ukemeny: 5 enkle hverdagsmiddager / Et kjøkken i Istanbul

5 enkle og spennende hverdagsmiddager

Ukemeny: 5 enkle hverdagsmiddager / Et kjøkken i Istanbul

En slags ukemeny.

At middagen skal være enkel eller kjapp er ingen grunn til å kompromisse på smaken. Jeg har tittet i arkivet og plukket opp 5 enkle kombinasjoner som er perfekte til hverdags. Alle er enten veldig raske å lage eller gjør seg selv i ovnen mens du gjør andre ting.

Jeg har delt opp oppskriftene som en slags ukemeny, men det er selvfølgelig ingenting i veien for å lage akkurat den maten du vil på akkurat den dagen du vil. Uansett når: Jeg håper du får lyst til å prøve noe nytt etter å ha lest dette innlegget!

Kjøttfri mandag: Kikerter i spicy tomatsaus med bulgur

Kikerter med spicy tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Bulgur - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Mandager er ofte hektiske og da er det greit med alt som kan gjøres unna raskt. Denne er gjort unna på et kvarter – tjue minutter maks. Og du har mer enn nok dødtid til å smelle sammen en enkel salat til også. Toppingen på kikertene er valgfri.

Pastatirsdag: Knekt spaghetti med spicy kjøttsaus og hvitløksyoghurt

Knekt spaghetti med spicy kjøttsaus og hvitløksyoghurt - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Min favorittpasta! Kjøttsausen er litt som en tyrkisk og litt spicy variant av bolognese. Men prikken over i-en er virkelig hvitløksyoghurten som balanserer kjøttsausen perfekt og gir en utrolig god fylde og smak.

Tyrkisk onsdag: Izmir köfte

İzmir köfte (Tyrkiske kjøttboller med potet i tomatsaus) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Dette er retten for dagen da du har noen småting å gjøre hjemme før middagen skal spises, eller når alle skal spise til forskjellig tid. Lag köfte og kutt opp grønnsaker, også har du tre kvarter eller så til å gjøre annet mens denne passer seg selv i ovnen. Spiser folk til forskjellig tid er det bare å dekke formen med folie og la den stå i ovnen på lav varme (70-75 grader), så holder den seg fin og varm til alle er ferdigspist. Den kan også fint gjøres ferdig kvelden i forveien og varmes opp til middag. I Tyrkia serveres retten med ris til, men dette er også en god anledning til å bruke opp rester fra mandagens kikerter og bulgur.

Suppetorsdag: Chunky linsesuppe med grønnsaker og brød

Chunky linsesuppe med grønnsaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Eltefritt sesambrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Jeg er egentlig motstander av å ha suppe, og ingenting annet, til middag. For denne gjør jeg et unntak. Ikke bare er den god og næringsrik, den er også mettende. Har du storspisere rundt bordet er det likevel ingenting i veien for å slenge oppi en boks kikerter også, eller litt revet kylling.

Brød synes jeg imidlertid hører til. Mitt eltefrie sesambrød passer utrolig godt og kan fint bakes dagen i forveien. Sett deigen onsdag morgen og bak det ut på kvelden. Bare la det stå på en rist uten å pakke det inn, det holder seg fint til middag dagen etter. Eller så kan du selvfølgelig bruke akkurat det brødet du vil.

Kyllingfredag: Kylling med sumak og ris

Kylling med sumak - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Ok, jeg vet at fredagstacoen er hellig, men hvorfor ikke prøve et annet krydder denne ene gangen? Sumak er et syrlig krydder med en fantastisk smaksdybde. Det brukes mest til å krydre salater, men passer utrolig godt også til kyllinglår. Server med ris og salat til. Har du suppe igjen fra dagen før er den finfin som en liten forrett.

Ikke glem det grønne!

3 vintersalater - oppskrifter / Et kjøkken i Istanbul

Jeg pleier alltid å servere en frisk hakket salat til middagen. Jeg bruker det jeg har liggende av passende grønnsaker i kjøleskapet, rigler over godt med extra virgin olivenolje og tilsetter litt syre, som regel sitronsaft eller sherryeddik (sistnevnte er i mine øyne den klart beste eddiken å bruke til salat på denne måten). Enkelt, sunt og godt!

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring