Kikerter med spicy tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Kikerter med spicy tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kikerter i spicy tomatsaus

Kikerter med spicy tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Enkel og god middag på 15 minutter!

Ofte, kanskje til og med veldig ofte, må middagen raskt på bordet. Det skal kjøres og hentes, møtes og treffes, kanskje kommer og går folk til forskjellige tider så middagsvinduet er forsvinnende lite. Eller kanskje har man mer enn nok med tid, men orker bare ikke bruke tid på å lage middag. Da er det greit å ha noen gode alternativer så man slipper å kompromisse på smak eller ty til halv- eller helfabrikata, bare fordi man har litt mindre tid.

Denne måneden utfordrer Mias Mat norske matbloggere til å vise frem sine beste retter som lages på null komma svisj. Her er norske bloggere noen enere så jeg gleder meg til å se mange gode bidrag fremover! Til nå har Mia selv bidratt med en hel ukemeny med raske retter og Det glade kjøkken har lagd pytt i panne med chorizo og svin. Følg med #oppskriftsutfordringen på Instagram og Matbloggsentralen på Facebook for å få med deg flere godbiter etterhvert!

Kikerter med spicy tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Akkurat nå er denne min favoritt når det skal skje raskt: Kikerter i spicy tomatsaus. Mettende middag som er full av smak og klar på under 15 minutter! Tid til å lage en salat eller koke bulgur eller ris til har du og, for det er mer enn nok dødtid å ta av men løken surrer.

Retten er inspirert av det tyrkerne kaller sulu yemek, et begrep som referer til alle slags gryter med vann- eller kraftbasert saus som ikke er tyknet og derfor ganske tynn. Smaken kommer ofte fra to veldig mye brukte basisingredienser i det tyrkiske kjøkken: Tomatpure. Og chilipaste. Bland det med litt myknet løk og olivenolje, kanskje et krydder eller to om du vil, og du har et helt fantastisk utgangspunkt for god middag.

Både tomatpuré og chilipaste fra Tyrkia er gjennomgående av høy kvalitet og tyrkerne bruker heller disse puréene enn for eksempel tomater på boks. Jeg anbefaler å kjøpe med begge deler neste gang du er i en butikk som fører tyrkiske varer. Tomatpureen er ofte av vesentlig høyere kvalitet enn det du ofte finner på vanlige supermarkeder og chilipasten er såpass mild at den passer til veldig mye. Begge deler holder seg mange uker i kjøleskapet.

Kikerter med spicy tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Bruk fantasien og pimp kikertene! Her har jeg sautert spinat og yoghurt over; speilegg er et annet godt alternativ.

Chilipasten finnes for øvrig i to varianter: acı biber salçası, som er chilipaste, og tatlı biber salçası, som er paprikapaste, altså er den ikke sterk. Da jeg bodde i London pleide jeg å kjøpe merket Öncü, men med unntak av de aller billigste variantene er de fleste tyrkiske merkene som sagt gode. Får du ikke tak i de tyrkiske variantene kan du selvfølgelig bruke vanlig tomatpuré og enten droppe chilipasten eller bruke en annen chilipaste du liker.

Les mer om tyrkiske krydder og sauser: I mitt kjøkkenskap

En trenger ikke gjøre så mye mer for å gjøre et helt måltid ut av denne retten. Ris, bulgur og brød passer alle godt til. Setter du i tillegg en frisk salat på bordet har du et raskt, godt og balansert måltid. Du kan også pimpe kikertene litt, for eksempel ved å toppe med litt sautert spinat og en klatt yoghurt, som jeg har gjort på bildet over, eller hvorfor ikke et speilegg? De passer også utrolig godt som siderett, for eksempel til børek (ja det er helt innafor med børek til middag!) eller et stykke stekt kylling, kotelett, fisk…ja her funker egentlig det meste. Bruk det du har og har lyst på. Gir to porsjoner.

Kikerter med spicy tomatsaus
Mengde: 2 porsjoner

Kikerter i spicy tomatsaus

Ingredienser

 • 3 ss olivenolje
 • 1 løk, skrelt og hakket
 • ca. 40 g (ca. 2 ss) tomatpuré
 • ca. 20 g (ca. 1 ss) tyrkisk chilipaste (acı biber salçası) eller annen chilipaste etter smak (kan sløyfes)
 • 2×400 g bokser kikerter, skylt og avrent
 • 1 ts isot biber/urfapepper (kan sløyfes eller erstattes av et annet krydder du liker godt)
 • 0,5-1 ts sukker
 • 0,5-1 ss sitronsaft
 • liten bunt bladpersille, uten tykke stilker og grovhakket (ca. 10 g nettovekt)
 • vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Fres løk i olivenolje på medium varme i en stor tykkbunnet panne eller gryte til løken er myk men ikke brun, 8-10 minutter. Rør jevnlig underveis.
 2. Bland tomatpuré og chilipaste godt inn i oljen og løken og surr i et par minutter.
 3. Bland inn kikerter så de er godt dekt av pure- og løkblandingen. Ha i 1,5-2 dl vann (så kikertene er ca. 3/4 dekt) og isot biber/urfapepper (om du bruker). Bland godt sammen og kok opp. Smak til med salt og pepper samt litt sukker og sitronsaft. Hvor mye du trenger avhenger av hvor bitter tomatpuréen og chilipasten er, dette kan variere ganske mye fra merke til merke. La småkoke i noen minutter uten lokk.
 4. Bland inn bladpersille og trekk av varmen. La stå et par minutter så kikertene er gode og varme men ikke glohete når de serveres.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring