Kikerter i spicy tomatsaus

Enkel og god middag på 15 minutter!
Kikerter med spicy tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Kikerter med spicy tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

Med kikerter i fryseboksen, kjøleskapet eller kjøkkenhylla, er et godt måltid bare minutter unna. Alt du trenger er noen enkle smaksettinger inspirert av det tyrkiske kjøkken – og vips, så har du et mettende, næringsrikt og knallgodt måltid i form av kikerter i spicy tomatsaus.

Ofte, kanskje til og med veldig ofte, må middagen raskt på bordet.

Det skal kjøres og hentes, møtes og treffes, kanskje kommer og går folk til forskjellige tider så middagsvinduet er forsvinnende lite. Eller kanskje har man mer enn nok med tid, men orker bare ikke bruke tid på å lage middag.

Da er det greit å ha noen gode alternativer så man slipper å kompromisse på smak eller ty til halv- eller helfabrikata, bare fordi man har litt mindre tid.

Kikerter med spicy tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Akkurat nå er denne min favoritt når det skal skje raskt: Kikerter i spicy tomatsaus. Mettende middag som er full av smak og klar på under 15 minutter!

Tid til å lage en salat eller koke bulgur eller ris til har du også, for det er mer enn nok dødtid å ta av men løken surrer.

Inspirert av tyrkiske tradisjonsretter

Retten er inspirert av det tyrkerne kaller sulu yemek, et begrep som referer til alle slags gryter med vann- eller kraftbasert saus som ikke er tyknet og derfor ganske tynn.

Smaken kommer ofte fra to veldig mye brukte basisingredienser i det tyrkiske kjøkken: Tomatpure. Og chilipaste.

Bland det med litt myknet løk og olivenolje, kanskje et krydder eller to om du vil, og du har et helt fantastisk utgangspunkt for god middag.

Både tomatpuré og chilipaste fra Tyrkia er gjennomgående av høy kvalitet og tyrkerne bruker heller disse puréene enn for eksempel tomater på boks. Jeg anbefaler å kjøpe med begge deler neste gang du er i en butikk som fører tyrkiske varer.

Tomatpureen er ofte av vesentlig høyere kvalitet enn det du ofte finner på vanlige supermarkeder og chilipasten er såpass mild at den passer til veldig mye. Begge deler holder seg mange uker i kjøleskapet.

Kikerter med spicy tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Bruk fantasien og pimp kikertene! Her har jeg sautert spinat og yoghurt over; speilegg er et annet godt alternativ.

Chilipasten finnes for øvrig i to varianter: acı biber salçası, som er chilipaste, og tatlı biber salçası, som er paprikapaste, altså er den ikke sterk.

Da jeg bodde i London pleide jeg å kjøpe merket Öncü, men med unntak av de aller billigste variantene er de fleste tyrkiske merkene som sagt gode. Får du ikke tak i de tyrkiske variantene kan du selvfølgelig bruke vanlig tomatpuré og enten droppe chilipasten eller bruke en annen chilipaste du liker.

Les mer om tyrkiske krydder og sauser: I mitt kjøkkenskap

Jeg koker kikertene selv, men du kan også bruke hermetiske

Det eneste som tilsynelatende trenger tid i denne retten, er kikertene. Jeg pleier å koke opp en kilo med tørre kikert i gangen. Mesteparten går i fryseren. Det som blir brukt opp i løpet av ei uke går i kjøleskapet, lagret i en tett boks i sitt eget vann.

Da er middager som denne bare minutter unna. Siden jeg begynte med å fryse ned selvkokte kikerter, har jeg ikke kjøpt en eneste boks hermetiske kikerter. Da bruker jeg gjerne kokevannet fra kikertene i stedet for vann også, for ekstra god smak.

Men, du kan selvfølgelig også bruke kikerter på boks, om det er det du har. Renn av og skyll dem før bruk. Én 400 g boks hermetiske kikerter tilsvarer ca. 230-250 g selvkokte kikerter.

Server dette til kikerter i spicy tomatsaus

Du trenger ikke så mye mer for å gjøre et helt måltid ut av denne retten.

Ris, bulgur og brød passer alle godt til. Setter du i tillegg en frisk salat på bordet har du et raskt, godt og balansert måltid.

Du kan også pimpe kikertene litt, for eksempel ved å toppe med litt sautert spinat og en klatt yoghurt, som jeg har gjort på bildet over. Eller hvorfor ikke et speilegg?

Kikerter i spicy tomatsaus passer også utrolig godt som siderett, for eksempel til børek (ja det er helt innafor med børek til middag!) eller et stykke stekt kylling, kotelett, fisk…ja her funker egentlig det meste. Bruk det du har og har lyst på. Gir to porsjoner.

Kikerter med spicy tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kikerter i spicy tomatsaus

4,8 (11 stemmer).
Lunsj, Middag
Tyrkia
30 minutter
2 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 3 ss olivenolje
 • 1 løk, skrelt og hakket
 • ca. 40 g (ca. 2 ss) tomatpuré
 • ca. 20 g (ca. 1 ss) tyrkisk chilipuré (acı biber salçası), eller annen chilipaste etter smak (kan sløyfes)
 • 500 g kokte kikerter, (fra 2×400 g bokser hermetiserte kikerter, skylt og avrent, eller 200 g tørre kikerter bløtlagt og kokt)
 • 1 ts isot biber (Urfa-pepper), (kan sløyfes eller erstattes av røkt paprika for en annen smak)
 • 0,5-1 ts sukker
 • 0,5-1 ss sitronsaft
 • 10 g grovhakket bladpersille
 • vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Fres løk i olivenolje på medium varme i en stor tykkbunnet panne eller gryte til løken er myk men ikke brun, 8-10 minutter. Rør jevnlig underveis.
 • Bland tomatpuré og chilipaste godt inn i oljen og løken og surr i et par minutter.
 • Bland inn kikerter så de er godt dekt av pure- og løkblandingen. Ha i 1,5-2 dl vann (så kikertene er ca. 3/4 dekt) og isot biber/urfapepper (om du bruker). Bland godt sammen og kok opp. Smak til med salt og pepper samt litt sukker og sitronsaft. Hvor mye du trenger avhenger av hvor bitter tomatpuréen og chilipasten er, dette kan variere ganske mye fra merke til merke. La småkoke i noen minutter uten lokk.
 • Bland inn bladpersille og trekk av varmen. La stå et par minutter så kikertene er gode og varme men ikke glohete når de serveres.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.