Postkort fra Istanbul: Våren kommer!

Ferske mandler / Et kjøkken i Istanbul
Ferske mandler / Et kjøkken i Istanbul
Av
På nyåret begynte jeg med et ukentlig nyhetsbrev jeg kaller Postkort fra Istanbul. Det er ikke et tradisjonelt nyhetsbrev med oppsummering av det du allerede har sett på bloggen, selv om jeg også lenker til siste ukes blogginnlegg. Det er heller ingen ukemeny, selv om du også får 3-4 tips fra arkivet som passer til sesongen.

 

I postkortene får du først og fremst et lite innblikk i livet i Tyrkia. Gjennom bilder og tekster får du bli litt bedre kjent med meg, mitt liv – og ikke minst Tyrkia og tyrkisk (mat)kultur.

Har du lyst til å motta disse postkortene, som fra 2018 er annenhver uke, kan du enkelt melde deg på ved å fylle ut skjemaet under. Du vil også motta en ukentlig oppsummering av nye blogginnlegg.

Så snart du har meldt deg på vil du motta en e-post som ber deg bekrefte e-postadressen din. Det må du gjøre før du mottar noenting. Finner du ikke denne e-posten, sjekk om den har havnet i spam-mappen.


Postkort fra Istanbul #12: Våren kommer!

27. mars 2017

Ferske mandler / Et kjøkken i Istanbul
Ferske mandler. Høstet akkurat i det korte vinduet etter at mandlene blir spiselige, men før de hardner. Spis de som de er, eller dynket i litt flaksalt.

***

Våren kommer!

Denne uka droppet jeg mitt eget nabolagsmarked og gikk i steden de få hundre meterne opp bakken til Çarşamba. På onsdager er det nemlig et stort marked her, mye større enn det vi har i Balat.

Jeg så det allerede da jeg kom inn hovedgata. Det var noe annerledes med fargebildet. Det oransje tok mindre plass. Man får fremdeles appelsiner, mandariner og gulrøtter, men litt etter litt viker de mer og mer plass til det grønne og det røde. Erter, i belgen selvsagt. De første snittebønnene selgerne er noenlunde stolte av. Og tomater. Nå begynner de endelig å smake litt igjen, og da øker utvalget betraktelig.

Det var likevel i sidegatene jeg fant de sikreste vårtegnene.

De første grønne plommene, disse litt sure og harde plommene som tyrkerne elsker, enten på egen hånd eller dyppet i litt salt. Grønne Reine Claude-plommer heter de visst på norsk. Riktignok bittesmå, i små bokser og utrolig kostbare (og sikkert ikke veldig gode heller), men likevel.

Grønne mandler, høstet i det korte vinduet etter at mandlene blir spiselige men før de hardner, gjorde meg mer nysgjerrig. Jeg kunne ikke dy med for å handle med et par håndfuller.

Noen damer i tradisjonelle landsbyklær stod med en haug sekker med det som så ut til å være forskjellige typer ugress og villblomster. Det var det sikkert også, jeg kjente i alle fall ikke igjen noen av de. Spiselige var de nok, kanskje gode, til og med. Tyrkiske markeder er brutale sånn. Folk kan fremdeles for mye om frukt og grønt til at man kan komme seg unna med å selge sekunda vare.

Uansett, selv om verken vårfruktene eller vårgrønnsakene er særlig gode ennå er en ting sikkert: Nå er våren like om hjørnet!

Ha en fin uke!

Vidar

***

Uka som gikk på Et kjøkken i Istanbul

***

Godbiter fra arkivet

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.