Eltefritt sesambrød

Brødet som er like godt til frokosten som til suppa.
Eltefritt sesambrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Eltefritt sesambrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

Jeg skal innrømme at jeg var litt spent på hvordan dere ville ta i mot brødoppskriftene mine. Jeg vet jo at de er gode. Samtidig kjenner dere meg best med mat og smaker fra Midt-Østen, og her kom det brød med sine føtter godt plantet i en helt annen matkultur som jo også mange andre norske bloggere og matskribenter er gode på.

Det var ingen grunn til å være bekymret! Jeg ser fra statistikken at innlegget er ett av de dere går mest tilbake til, så det tyder på at dere både liker og bruker den. Jeg fikk også testet videofunksjonen på kameraet, og det var fint å høre at mange likte videoen jeg la ut for å vise hvordan jeg former brødet.

Et lysere eltefritt brød

Dette brødet er et annet jeg har lagt mye i det siste. Det er basert på samme fremgangsmåte som det eltefrie hverdagsbrødet, men er både lysere og har en litt annen smaksbase.

Selv om jeg ofte lager lyse brød er det svært sjelden jeg bruker 100% fint hvetemel. Det blir for tamt, sånn smaksmessig, med mindre man kjører på med helmelk eller smør.

Jeg tilsetter derfor alltid litt fint rugmel i disse deigene. Det gir både mer smak, et saftigere brød og en finere konsistens.

Tilsetter du i tillegg sesamfrø har du en herlig smaksdybde som gjør at brødet passer like godt til en sen helgefrokost som til suppe eller en god gryterett. Aldri så anvendelig, altså, dette sesambrødet!

Eltefritt sesambrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Eltefritt sesambrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hvis du ikke har lest det ennå, les gjerne gjennom innlegget med det eltefriet hverdagsbrødet først. Her går jeg gjennom litt av det lille med utstyr jeg bruker (og hva du kan bruke om du ikke har det), samt noen tips og ting å tenke på underveis.

Du skal greie deg fint med å følge fremgangsmåten under, altså. Men jeg er av den oppfatning at alt blir litt lettere om man ikke bare gjør som det sies, men også forstår hvorfor.

Se også videoen helt nederst i innlegget for hvordan jeg først former deigen til et emnet og så emnet til et brød. Det er slett ikke vanskelig og gjort på få sekunder – og til gjengjeld for du et brød som ser ut som det er kommet rett fra et proft stenovnsbakeri.

Et par ting til

Brødet holder seg fint i et par døgn i romtemperatur og kan også fint fryses.

Jeg oppbevarer alltid mine brød ute i romtemperatur, stående på en skjærefjøl med kuttsiden ned (og motsatt ende på brødet i været). Dette gjør at brødet beholder den gode skorpa og smaken. Det holder seg veldig fint i minst ett døgn på denne måten før det begynner å bli litt tørt.

Det holder seg sikkert saftigere en dag ekstra om du pakker inn i plast, men da mykner skorpa og brødet blir langt fra like godt. Oppskriften gir ett brød, men du må gjerne doble og lage to.

Eltefritt sesambrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Eltefritt sesambrød - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Eltefritt sesambrød

Brødet som er like godt til frokosten som til suppa.
Bli den første til å vurdere
Brød
Brødmat
12 timer
1 brød
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 450 g siktet hvetemel, pluss ekstra til utbaking
 • 50 g sammalt rugmel fint
 • 50 g sesamfrø
 • 10 g salt
 • 1-2 g fersk gjær
 • 390 g vann
 • 1 ss rismel og 1 ss hvetemel, evt. kun hvetemel

Sånn gjør jeg det

 • Bland alle ingrediensene (unntatt spiseskjeene med rismel/hvetemel) godt sammen. Dekk til med clingfilm eller et tett lokk og la heve i 8-12 timer, gjerne over natten.
 • Ha deigen på en umelet benk. Dryss litt mel over og snu deigen. Brett sammen fra hver kant, form til et rundt emne som best du kan og la heve under et kjøkkenhåndkle i 20-30 minutter. Se video under for hvordan jeg gjør dette (Del 1).
 • Bland sammen rismel og hvetemel og dryss en passende mengde i hevekurven. Ha også i en liten håndfull sesamfrø, om du vil.
 • Dryss litt hvetemel over emnet og snu det. Form til brød og legg i en hevekurv med skjøten opp. Se video under for hvordan jeg gjør dette (Del 2). La heve til nesten dobbelt størrelse, 1-3 timer avhengig av deig- og romtemperatur.
 • Minst en halvtime før du er klar til å bake brødene, sett inn bakestein (om du har) og sett ovnen på 260 grader, over- og undervarme. Sett gjerne også en gammel ovnspanne nederst i ovnen, for å skvette vann i for å skape damp. Har du ikke bakestein holder det at ovnen blir god og gjennomvarm.
 • Velv brødene over på et egnet redskap (for eksempel en skjærefjøl) eller rett på bakesteinen. Snitt brødet som du ønsker. Se video under for hvordan jeg gjør dette (Del 3). Ha i ovnen umiddelbart og skvett ca. 0,5 dl varmt vann i bunn av ovnen. Lukk ovnsdøra umiddelbart så dampen ikke slipper ut.
 • Senk ovnstemperaturen til 230 grader og stek brødet i 20 minutter. Åpne så ovnsdøra for å slippe ut damp. Stek videre til brødet er gjennomstekt, 10-20 minutter eller mer avhengig av ovn og om du bruker bakestein. Brødet er ferdigstekt når det har nådd en temperatur på minst 96-97 grader over det hele og har en hul lyd når du banker på undersiden. Avkjøl på rist før du skjærer i brødet.

Video

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.