Kylling- og paprikagryte (Tavuk sote)

Tyrkisk kylling- og paprikagryte (Tavuk sote) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Enkel og rask hverdagsmat av beste tyrkiske merke.

Har du vært i Tyrkia har du kanskje sett de mange restaurantene som selger gryteretter og annen mat som står i vannbad. Esnaf lokantası heter de på tyrkisk. Handelsmannsrestaurant.

For det er nettopp det de var: Steder hvor butikkeiere, håndverkere og andre arbeidsmenn kunne få seg en god, hjemmelagd lunsj. Levert av løpegutter rett til butikken, om man vil. Mange i Tyrkia driver jo helt på egen hånd og har ikke mulighet til å forlate sjappa i lunsjen. I Tyrkia har man nemlig ingen siesta midt på dagen, uansett hvor varmt det måtte bli på sommeren.

Tyrkisk kylling- og paprikagryte (Tavuk sote) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

I dag er publikummet riktignok bredere. Både studenter og andre er glade i disse restaurantene. Det er fast-food. Men i motsetning til alternativer som dönerkebab og köfte er det både sunt og relativt billig. De fleste lager fremdeles all maten selv fra bunn av og prøver å holde prisene så lave som mulig.

En av rettene som går igjen er en variant av denne. Tyrkerne kaller den tavuk sote – sautert kylling. Den er like enkel som den er god: Biter av kyllingfilet, løk og paprika i en enkel men smakrik tomatsaus. Godt hjemme og det!

Tyrkisk kylling- og paprikagryte (Tavuk sote) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tyrkisk kylling- og paprikagryte (Tavuk sote) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Dette er en rask og fin hverdagsmiddag. Det er gjort på en halvtime, og det siste kvarteret står det uansett og passer seg selv, så du kan lage en god salat til. Jeg lager ofte varianter av denne her hjemme når jeg ikke orker å legge særlig med energi i dagens middag.

Jeg gjør imidlertid et par grep for at retten skal bli enda bedre enn hos esnaf  lokantasıene. Det viktigste er at jeg bruker kyllingfilet av lår. Det gir mer smak, men du kan selvfølgelig likevel bruke kyllingbryst om du vil. Jeg tilfører også en del mer smak til sausen ved at jeg bruker mer tomater og mindre vann. Det gir en litt tykkere og mer smakrik saus.

Sausen er ikke krydret – i motsetning til hva mange tror bruker tyrkere flest lite krydder. Det er likevel ingenting i veien for å eksperimentere med flere krydder som for eksempel spisskummen, allehånde og kanel om man skulle ønske det. Selv synes jeg imidlertid akkurat denne retten blir best med enkle og rene smaker.

Server kylling- og paprikagryten med ris, bulgur eller pasta til. Jeg synes også det er en god vane å alltid sette en eller annen form for salat på middagsbordet. Det trenger ikke være så vanskelig – en pose grønne salatblader med litt olivenolje og balsamicoeddik, raspet gulrot med sitronsaft og olivenolje, hakket salat av tomat og agurk er noen eksempler. Gir 3 porsjoner med tilbehør.

Tyrkisk kylling- og paprikagryte (Tavuk sote) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kylling- og paprikagryte (Tavuk sote)

Ingredienser

 • 2-3 ss olivenolje
 • 600 g kyllingfilet av lår (evt. bryst), i biter
 • 1 løk, skrelt og grovhakket
 • 0,5 vanlig grønn paprika eller tilsvarende tyrkiske grønne paprika, membran og frø fjernet, i biter
 • 1 vanlig rød paprika eller 2 søtpaprika, membran og frø fjernet, i biter
 • 1 ss tomatpure
 • 0,5 ss tyrkisk chilipure (kan erstattes av mer tomatpuré)
 • 1 ts milde tyrkiske chiliflak (pul biber) (kan erstattes av en klype vanlige chiliflak eller cayennepepper)
 • 1 ts sukker
 • 2 tomater, skrelt og grovhakket
 • 2 dl vann
 • 2-3 ss grovhakket bladpersille (uten tykke stilker) (kan sløyfes)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Fres kyllingfilet i olivenolje i en tykkbunnet kasserolle på medium/høy varme. Gjør det i to omganger. Ta kyllingen ut og sett til side. Kyllingen skal bare få stekeskorpe og trenger ikke være gjennomstekt.
 2. Skru ned temperaturen til medium/lav og stek løk og paprika i samme kasserolle til de begynner å bli myke, men ikke er brune, 8-10 minutter. Tilsett mer olivenolje om nødvendig. Rør jevnlig så det ikke brenner seg.
 3. Bland inn tomatpuré, chilipuré (om du bruker), chiliflak og sukker. Fres i 1-2 minutter under konstant omrøring til puré og krydder er godt fordelt.
 4. Ha i tomater, kylling (med eventuelle safter som har rent ut) og 2 dl vann. Ha i litt salt og pepper. Bland godt, kok opp og la putre uten lokk i 15-20 minutter. Trekk av varmen og bland inn bladpersille (om du bruker). La stå i 5 minutter før du serverer (smaken kommer bedre frem når gryten er varm og ikke glohet. Dryss gjerne litt ekstra bladpersille over ved servering.

Serveringstips

 

Lyst på mer?

Kjøp boka mi «Hummus & granateple» — årets mest omtalte kokebok i 2018.

Med over 80 av mine beste oppskrifter og en grundig introduksjon til mat fra Tyrkia og Midtøsten, er boka full av spennende retter og historier.

Les mer eller kjøp boka her. Du finner den også i bokhandelen.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *