Salat med hvite bønner, tomat og avokado - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Lite er som sommerens første salat. Her får du tips til å få maksimalt med smak ut av vårens første grønnsaker!

Når grønnsakene, en etter en, kommer i sesong og smaker noe igjen, da står det mye salat på bordet hjemme hos oss. Siden vi fremdeles er tidlig i sesongen bruker jeg likevel noen knep for å få maksimal smak ut av grønnsakene.

Tomatene begynner så smått å bli gode, men helt i sesong er de ikke ennå. Da er tommelfingerregelen at jo mindre og rødere tomatene er, jo mer smaker de. De store har bittert skinn og lite smak. De kjøper jeg bare når de er ordentlig i sesong, når sommeren allerede har vart noen uker.

Jeg bruker alltid cherrytomater eller en annen type små tomater på våren og tidlig sommer.

Jeg bruker derfor alltid cherrytomater eller en annen type små tomater på våren og tidlig sommer. For å få enda mer smak strør jeg litt salt over kuttsiden så snart jeg har skjært de opp. Det hjelper med to ting. Det forsterker tomatsmaken på tomatene. Og det gjør at mer av saftene renner ut og gir en herlig smak til resten av salaten. Og ikke minst saftene som er igjen på bunn når du har spist opp, og som nesten er det beste av alt med salaten.

I Tyrkia og Midt-Østen finnes ikke slangeagurk. I stedet har man mindre varianter. Disse er mindre vassen, har mindre frø – og smaker utrolig mye mer. Har du tilgang til en grønnsaksforhandler som selger slike agurker – kjøp de. Hos oss går det over en kilo i uka når de er i sesong. Er ditt eneste alternativ i hverdagen et vanlig supermarked, se etter det som selges som snacksagurk. De har mye mer smak og er fastere i fasongen. De passer derfor mye bedre til denne typen salat.

Salat med hvite bønner, tomat og avokado - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Sist, men ikke minst, bruker jeg en god del friske urter. Ikke vær redd for at de blir for dominerende. Det gjør de faktisk ikke. Og selv om jeg bruker de også midt på sommeren er de ekstra viktige nå. En håndfull friske urter løfter smaken på salaten, og skjuler eventuelle umodne smaker fra grønnsakene. Og ikke minst tilfører de umiddelbare assosiasjoner til solskinn, sandstrender og blått hav. Akkurat nå er jeg veldig fan av fersk mynte. Den er ikke så dominerende som man skulle tro og passer utrolig godt sammen med tomat og agurk. Du kan selvfølgelig bruke akkurat det du har tilgang på og liker best.

Med grønnsakene på plass fyller jeg på med noe godt som metter. Denne gangen var det hvite bønner, en favoritt hos meg. Men det kunne også vært smørbønner, øyebønner eller kikerter. Eller litt revet kylling, for den saks skyld. Husk å skylle de dersom du bruker bønner fra boks, så ikke smaken av lake blir for fremtredende.

En håndfull friske urter løfter smaken på salaten, og skjuler eventuelle umodne smaker fra grønnsakene.

Helt til slutt topper jeg med noe fett, i alle fall om jeg skal spise salaten alene. Avokado passer veldig godt til akkurat denne varianten, men jeg bruker også ofte feta- eller halloumiost.

Dressingen gjør jeg enkelt: Sitronsaft og olivenolje. Masse sitronsaft. Masse olivenolje. Det kan nesten ikke bli for mye. I denne har jeg også i sumak for ekstra syrlighet og smaksdybde, men har du det ikke kan det sløyfes. Så er det bare å sette ferskt brød på bordet og nyte sommerens første gode salat!

Denne salaten passer perfekt som lunsj eller som en lett middag. Jeg serverer alltid med godt brød til. Salaten passer også godt som siderett til for eksempel kylling eller kjøttboller. Gir 2 porsjoner som lunsj eller lett måltid.

Salat med hvite bønner, tomat og avokado - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Sommersalat med hvite bønner, tomat og avokado

Mengde: 2 porsjoner

Enkel salat som er verdt å lage hver sommer.

Ingredienser

 • 0,5 medium rødløk, skrelt og finhakket eller 1-2 vårløk, finhakket
 • 2 ts sumak, pluss ekstra til å strø over
 • 200 g cherrytomater, skjært i biter og med litt salt drysset over
 • 100 g korte/små agurk, skrelt og skjært i biter
 • 250 g kokte hvite bønner (fra 100 g tørre (hvordan koke)
 • saften fra 0,5 sitron
 • 10 g bladpersille (uten tykke stilker), skjært i tynne strimler
 • 10 g mynteblader, skjært i tynne strimler
 • 4 ss extra virgin olivenolje
 • 1 avokado, delt i to, skall og stein fjernet og skjært i tynne skiver
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Ha løk, sumak, tomater, agurk og bønner lag på lag i en bolle i akkurat den rekkefølgen. Skvis over sitronsaft og la stå et par minutter. Saftene vil renne helt nederst og mykne løken. Det gjør at den får en mindre rå smak.
 2. Ha i urter og olivenolje og bland godt. Smak til med salt og pepper.
 3. Fordel salaten i to boller. Topp med avokado og et ekstra dryss sumak, salt og pepper. Server umiddelbart.

Serveringstips

Flere oppskrifter med bønner & linser!

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker belgfrukter! Sjekk ut innlegget med 27 av mine favoritt-oppskrifter med bønner, linser & kikerter. Her finner du noe for enhver smak!

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

2 kommentarer

 1. Fantastisk god salat! Kommer til å bli mye spist gjennom sommeren. Tusen takk for at du deler så mange deilige oppskrifter, også veganske!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Lyst på noe annet?

Skip to Recipe
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
To gratis e-hefter fra Vidar Bergum: Hummus og 5 grunnoppskrifter

Få unike oppskrifter fra Istanbul!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Hva har du lyst på?