Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

10 herlige oppskrifter som bruker supertriks fra det tyrkiske kjøkken.

Alle kjøkken har sine særegne metoder som brukes igjen og igjen. Det kan være kombinasjoner av ingredienser, som hvitløk, ingefær og chili i noen asiatiske kjøkken. Det kan være teknikker, som emulsjonssausene i det franske kjøkken.

Tyrkerne har mange gode triks som enkelt løfter middagsmaten mange hakk. Dette er fire av triksene jeg bruker mye, særlig på dager da ting skal gå raskt unna. For tyrkerne kan det der med maksimal smak på minst mulig tid.

Supertriks 1: Superenkel tomatsaus

Tyrkisk kylling- og paprikagryte (Tavuk sote) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Kikerter med spicy tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tyrkisk moussaka - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det er nesten ikke grenser for hva tyrkerne kan lage med en enkel tomatsaus på løk, tomatpuré og vann. Det høres kanskje ikke så spennende ut, men ikke la deg lure: Dette er både raskt og godt! Jeg bruker denne teknikken mye, særlig på dager jeg ikke har særlig mye tid eller energi å bruke på middagen.

Denne enkle tomatsausen kan brukes som base for det meste av grønnsaker, belgfrukter og kjøtt. Aller best blir det hvis du holder det til én eller to ingredienser utover selve sausen. For mange ingredienser og smakene har en tendens til å nulle ut hverandre. Én type belgfrukt eller kjøtt og én type grønnsak er en fin regel. Og tomatsausen kan selvfølgelig krydres etter smak.

Supertrikset i bruk:

Supertriks 2: Smaksett risen

Hvordan koke ris slik tyrkerne gjør - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tyrkisk festpilaff (İç pilavı) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

De fleste koker ris som på pakken: I vann, med litt salt og that’s it. Dessverre er det sånn at å koke noe etter anvisning på pakken sjelden gir det beste resultatet. Det gjør ikke tyrkerne, som legger litt ekstra innsats (men ikke veldig mye!) i risen. Til gjengjeld får den masse, masse smak, som alle som har spist ris i Tyrkia vet. Til hverdags holder det med litt pasta og smør. Men til festmiddagen er det bare å slå seg løs med krydder, pinjekjerner og korinter.

Supertrikset i bruk:

Supertriks 3: Yoghurt

Aubergine med tomatsaus og yoghurt - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Knekt spaghetti med spicy kjøttsaus og hvitløksyoghurt - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Grønne linser med spinat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Beviset på hvor mye tyrkerne elsker yoghurt står ved inngangen og i vinduene til mange hjem: Femkilos yoghurtbokser resirkuleres gjerne som blomsterpotter. Der vi bruker rømme bruker tyrkerne yoghurt – og i mange situasjoner til.

Til å begynne med syntes jeg det var rart å spise yoghurt til middagen – jeg var jo mest vant til de sukkerholdige “frukt”yoghurtene fra oppveksten. Det tok imidlertid ikke lang tid før det ble en vane også hos meg. En klatt yoghurt gir både fylde og smak til middagen. Skader ikke at det er sunt heller! Nå er det nesten utenkelig for meg med tyrkisk middag uten at det står en boks yoghurt på bordet.

Aller best passer yoghurt til tomatbaserte retter og til ris.

Supertrikset i bruk:

Supertriks 4: Chilismør

Rød linsesuppe - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Pasta med erter, hvitløksyoghurt og ost

Kanskje det beste supertrikset av de alle er like enkelt som det er genialt: Smelt smør eller varm litt god olivenolje i en panne. Trekk av varmen og bland inn tyrkiske chiliflak. Et voila: Verdens beste naturlige smaksforsterker.

Tyrkiske chiliflak, eller pul biber eller Aleppochili om du vil, er nemlig mye mildere og mye mer aromatisk og med et bredere smaksregister enn det meste av annen chili og gir et helt fantastisk løft til maten. Du finner det lett i butikker med utvalg av internasjonale krydder.

Chilismør eller -olje brukes mye til å gi ekstra smak til supper – det er for eksempel uunnværlig på linsesuppe. Det fungerer også veldig godt i kombinasjon med  supertriks 3 (yoghurt).

Supertrikset i bruk:

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Det er i innboksen det skjer!

Unike oppskrifter og historier fra mitt kjøkken i Istanbul.

OVER 11.000 ABONNENTER

Ved å melde deg på aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

La meg lese bloggen først →

Få unike oppskrifter i innboksen

Få unike oppskrifter & historier fra Istanbul

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?