Aubergine- og kikertsalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Aubergine- og kikertsalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Aubergine- og kikertsalat

Aubergine- og kikertsalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det er tid for salat. Mettende aubergine- og kikertsalat.

Nå om dagen går det mye i salat hjemme hos oss. Med lengre og varmere dager er det deilig å spise lettere mat. Kroppen vil ha noe annet og friskere etter en lang vinter med gryteretter og annen langtidsstekt mat.

Hos meg betyr salat sjelden grønne blader med noe oppå. Med fare for å bli kontroversiell (i ordets mildeste betydning): Jeg blir litt skuffet og lei meg hver gang salat tolkes som nettopp “masse grønt med noe oppå”. Eller innblandet, for den saks skyld. For salat er så mye mer enn det. Faktisk er denne nesten et lite unntak for meg, for i denne salaten har jeg brukt grønne blader.

Akkurat nå er nemlig portulakk i sesong. Portulakk er en mild og delikat type salat, med litt tykkere blader enn annen småbladssalat. Den minner litt om feltsalat både i smak og utseende. Den er svært populær og utbredt i både Tyrkia og Midtøsten.

Aubergine- og kikertsalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

I Norge er den nok dessverre nærmest umulig å få tak i. Nevnte feltsalat eller en annen mild type grønn salat fungerer imidlertid like godt. Skulle du befinne deg i Tyrkia heter den semizotu på tyrkisk og er tilgjengelig de fleste steder som selger frukt og grønt.

Denne salaten er svært så allsidig. Server med brød til for en god lunsj eller lett middag. Server enkelt tilberedt kylling eller fisk til om du er veldig sulten. Eller sett den på koldtbordet sammen med masse annet deilig. Gir 2 porsjoner som lunsj eller lett middag (én om du er grådig sulten).

Aubergine- og kikertsalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Aubergine- og kikertsalat

Ingredienser

Salat

 • 2 aubergine, i tykke skiver
 • 4 ss olivenolje
 • 1 x 400 g bokser kikerter
 • 3 vårløk, finsnittet
 • 150 g cherrytomater, delt i to eller fire
 • 40 g salatblader (etter smak og tilgjengelighet)

Dressing

 • 1 lite hvitløksfedd, most i en morter med litt salt
 • 0,5 ts malt spisskummen
 • 0,5 ts paprikapulver
 • 0,25 ts malt kanel
 • 0,25 ts malt allehånde
 • 2 ss sitronsaft
 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm ovnen til 230 grader, over- og undervarme. Ha bakepapir på et stekebrett.
 2. Dynk aubergine i olivenolje. Strø over litt salt og pepper på begge sider. Fordel på stekebrettet så ingen skiver overlapper noen andre. Stek midt i ovnen til myke, 20-30 minutter. Ikke åpne ovnsdøra før minst 20 minutter er gått – auberginen skaper sin egen damp som holder den saftig. Sett til side for å avkjøles. (Dette kan fint gjøres i forveien – aubergine holder seg fin flere timer i romtemperatur. Du kan også lage den kvelden før og oppbevare i en tett beholder i kjøleskapet. Frisk den i så fall opp ved å varme den litt i stekeovn eller mikro før servering – den trenger bare bli varm, ikke glohet.)
 3. Lag dressing ved å mose hvitløk med litt salt i en morter. Bland inn krydder, sitronsaft og olivenolje. Smak til med salt og pepper.
 4. Bland sammen kikerter, vårløk, cherrytomater og salatblader. Vend inn dressing. Vend til slutt forsiktig inn aubergine. Server umiddelbart.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring