Borlottibønner med salvie

Borlottibønner med salvie, hvitløk, olivenolje og tomat
Borlottibønner med salvie, hvitløk, olivenolje og tomat
Av

Det enkle er ofte det beste.

Ferske borlottibønner er en av mine favoritter på denne tiden av året. Man blir jo glad bare av å se på de: Knallfargede belger fylt med hvite bønner med rosalilla flekker. Ikke rart de gjerne kalles cranberry bean på engelsk.

Likevel er det smaken som gjør at jeg nesten alltid kjøper med en god bunt fra markedet nesten hver uke på denne tiden av året. Nøtteaktig og nesten litt søt – og med en deilig kremete konsistens. At de er utrolig enkle å tilberede skader selvfølgelig heller ikke…

Nå skal det sies at ferske borlottibønner nok er sjelden vare i Norge. Du kan fint bruke tørkede borlottibønner – eller tørkede hvite bønner eller smørbønner, for den saks skyld – til denne retten. Men er du en av de mange leserne av Et kjøkken i Istanbul som reiser til Tyrkia eller ett av de andre Middelhavslandene: Bruk fersk! Man kan ikke unngå å se haugene av de nydelige rosalilla bønnene på markedene. Handler du på supermarkeder heter de barbunya på tyrkisk. Fra 1 kg bønner i belgen får du ca. 500 g bønner.

Borlottibønner
Borlottibønner

Tyrkerne tilbereder bønnene som så mye annet: Med masse olivenolje, løk og gulrot. Enkelt – og veldig, veldig godt. Likevel ser jeg aller helst litt lenger vest når jeg tilbereder mine bønner. For italienerne gjør det enda enklere. Og enda bedre.

Denne oppskriften har jeg hentet fra The River Cafe Cookbook, en av de mange kokebøkene til en av Londons beste italienske restauranter. Deres filosofi er like enkel som den er genial: Enkel (men gjerne eksklusiv) mat basert på få, men gode ingredienser etter italienske tradisjoner.

Borlottibønner med salvie, hvitløk, olivenolje og tomat
Borlottibønner med salvie, hvitløk, olivenolje og tomat

Jeg pleier aldri å måle opp ordentlig når jeg lager denne retten. Urten kommer helt an på hva jeg har tilgjengelig. Salvie er kanskje aller best, men rosmarin og timian fungerer også veldig godt. Liker du hvitløk, ha i mer hvitløk. Og motsatt.

Server med ferskt brød til, og kanskje en frisk salat. Mer trengs ikke. Når det er sagt, passer de også godt til både fisk og kjøtt, også. Eller som en del av et meze- eller tapasbord. Gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva annet som serveres til.

Borlottibønner med salvie, hvitløk, olivenolje og tomat

Borlottibønner med salvie og hvitløk

Basert på en oppskrift fra The River Cafe Cookbook.

Ingredienser

 • 500 g ferske borlottibønner, evt. ca. 200 g tørkede
 • 1 dl olivenolje (gjerne extra virgin om du kan)
 • 2 tomater, delt i fire eller åtte
 • 2-3 kvister salvie eller en annen sterk urt du liker (f.eks. rosmarin eller timian)
 • 2-3 hvitløksfedd, skrelt
 • 1/2 sitron
 • vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Bruker du tørkede bønner: Sett de i godt med vann over natten. Renn av.
  Bruker du ferske bønner: Ta bønnene ut av belgen og kast belgen.
 2. Ha bønner, tomater, hele hvitløksfedd og urter i en kasserolle. Ha i godt med olivenolje og ha i nok vann til at det dekker bønnene og litt til. Ha i litt salt og pepper, sett på lokk og kok opp. Skru ned varmen til laveste innstilling og la putre til bønnene begynner å bli møre, ca. 20-30 minutter for ferske bønner, lengre for tørkede. Ta av lokket og la putre videre i 5-10 minutter så litt av vannet fordamper, væsken tykner litt og bønnene er myke og gode. Smak til med salt og pepper, om nødvendig. Sett til side noen minutter før servering.
 3. Server bønnene varme (men ikke glovarme) eller ved romtemperatur med en liten skvis sitron over, og gjerne noen ekstra urteblader.

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

3 kommentarer

 1. Gler meg til å prøve denne oppskrifta me borlottibønner. Du har nok dessverre rett i at ferske borlottibønner er vanskelige å få tak i i Norge, noko som gir meg inspirasjon til å prøve å dyrke sjølv. Ein treng ikkje store hageflekken, men bør begynne tidlig. I fjor rakk dei såvidt å bli spiseklare, eg brukte dei heile med belg, men belgane var nok mjukare enn dei er når du kjøper dei på markedet i Tyrkia. Takk for god inspirasjon!

  1. Oi, det var imponerende! Borlottibønner er så gode at jeg tenker det må være mer enn verdt et godt forsøk! Og ingenting er jo som selvgrodde grønnsaker 🙂 Lykke til, og håper det smaker!

 2. Nå har eg nett hausta inn mine, første gang med slike. Skal bli spennande å prøva med salvie og tomat og kvitløk sjølvsagt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.