NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Rødbet- og jordskokkpai

Growing Pie: You grew not only in my heart, but also in my stomach-Isil Egrikavuk, Pluto Mutfağı, 2017. Courtesy of Block Universe and Open Space Contemporary. © Martina O’Shea.

Deilig pai med jordgrønnsaker, rosmarin, modnet ost – og en litt annerledes presentasjon.

Hovedretten i mitt samarbeid med Işıl Eğrikavuk for prosjektet Plutos kjøkken skulle symbolisere våren. Og hva symboliserer vel våren mer enn at ting begynner å vokse igjen?

Idéen til denne paien kom ut fra den britiske retten stargazy pie, en fiskepai dekorert (om man kan kalle det det) med fiskehoder som stikker opp av paibunnen. Men om jeg kan få si det: Denne er mye bedre enn sin inspirasjon!

Ikke bare ser en voksende rødbete en million ganger bedre ut enn døde fiskehoder. Jordskokk og rødbete fungerer rett og slett perfekt sammen, hvor jordskokken mildner den litt skarpe rødbetesmaken samtidig som betene gir jordskokken mer karakter.

Sausen er mektigere enn det jeg pleier å lage her på bloggen, men med Pluto (med det jeg må anta er et heller kaldt og forlatt landskap med begrensede ressurser) i bakhodet valgte jeg en kremete saus. Men selvfølgelig like godt smaksatt som ellers! Rosmarin og purreløk gjør rett og slett underverker her, og litt yoghurt tilfører litt syrlighet som står godt til betene og gjør det hele litt mindre tungt enn det ellers kunne vært.

Jordskokk og rødbeter fungerer rett og slett perfekt sammen, og den kremete sausen smaksatt med rosmarin binder det hele sammen for en skikkelig god smaksopplevelse.

Server med grønn salat til, eller som i performancen – med lammestek og salat. Gir 1 pai, nok til 3-4 personer som hovedrett, mer med lammestek til.

Slik paien ble servert på siste forestilling. // Pluto’s Kitchen by Işıl Eğrikavuk, commissioned by Open Space Contemporary and Block Universe at the Ned, London, 2017. Photo ©Arron Leppard, courtesy Block Universe.

Voksende pai med jordskokk og rødbete

Oppskrift på paibunn hentet fra Ottolenghi: The cookbook av Yotam Ottolenghi og Sami Tamimi. Fyllet er mitt eget.

Ingredienser

Paibunn

 • 300 g hvetemel
 • 0,5 ts salt
 • 160 g kaldt smør, i terninger
 • 70 g kaldt vann

Fyll

 • 1 hel medium stor rødbete med blader, godt vasket, med toppen skjært av som et lokk og satt til side
 • 200-250 g rødbeter, skrelt og skjært i terninger
 • 500-600 g jordskokk, skrelt og skjært i terninger
 • 150 ml yoghurt blandet med 1 ss hvetemel
 • 125 g purreløk, finhakket
 • 1 ss frisk rosmarin, finhakket
 • 300 ml kremfløte
 • maisstivelse (maizena) blandet med litt vann, til tykning
 • 100 g cheddar eller annen modnet ost av god kvalitet, i terninger
 • smør og olivenolje, til steking

Sånn gjør jeg det

Paibunn

 1. Bland sammen mel, salt og smør til alt er som smuler. Bruk hendene eller en kjøkkenmaskin (jeg bruker kakekroken). Ha i vannet og fortsett å elte til du har en deig. Pakk inn med clingfilm og sett i kjøleskapet i minst 2 timer.
 2. Forvarm ovnen til 180 grader, over- og undervarme.
 3. Kjevle ut paideigen til bunn og lokk. Ha bunnen i en passende form (jeg bruker vanlig kakeform). Ha over bakepapir og noe tungt (jeg bruker tørre kikerter) og stek i 20 minutter. Ta ut og sett til side.

Pai

 1. Forvarm ovnen til 200 grader, over- og undervarme.
 2. Ovnsbak den hele rødbeten (uten toppen) til gjennomstekt, 1-2 timer.
 3. Bland terningene av rødbeter med salt, pepper og litt olje og fordel på et stekebrett. Gjør det samme med jordskokken. De får fint plass på ett brett, men ikke bland de da rødbetene vil farge jordskokken. Dekk med folio og ovnsbak til grønnsakene begynner å bli myke, 45 minutter til en time.
 4. Visp sammen yoghurt og 1 ss hvetemel. Dette reduserer risikoen for at yoghurten skiller seg.
 5. Stek purreløk i godt med smør og olivenolje på medium varme til myknet, 3-5 minutter. Ha i rosmarin, deretter fløte og yoghurt. Smak til med salt og pepper. Kok forsiktig opp (ikke sett på veldig høy varme). Dersom blandingen ser litt tynn ut, tykne med maisstivelse (maizena) blandet med litt vann.
 6. Sett den hele rødbeten i midten av paien. Fordel de hakkede grønnsakene rundt. Hell sausen over de hakkede grønnsakene. Press inn ostebiter mellom grønnsakene. Skjær et hull på pailokket som tilsvarer størrelsen på toppen av rødbeten du har skjært av og ha over, så den hele rødbeten akkurat stikker opp.
 7. Endre ovnstemperaturen til 180 grader, over- og undervarme.
 8. Stek paien til den har fått fin farge og er gjennomstekt. La paien stå minst 10-15 minutter; den kan spises både varm og ved romtemperatur, men er best når den ikke er glohet. Sett på toppen av rødbeten du satte til side helt i begynnelsen av til servering. Bruk tannpirkere e.l. om nødvendig for å holde den på plass.

Dette var én del av hovedretten i mitt samarbeid med Işıl Eğrikavuk for hennes prosjekt «Plutos kjøkken». Les mer om Plutos kjøkken her.

SaveSave

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM