12-matretter-å-prøve-når-du-er-i-tyrkia-oppskrifter-et-kjøkken-i-istanbul

12 matretter å prøve når du er i Tyrkia (og oppskrifter for deg som er hjemme)

Den beste maten fra et av verdens fremste kjøkken – dette er maten du bør prøve når du er i Tyrkia.

Turistene er så smått begynt å komme tilbake til Tyrkia etter kraftig nedgang de siste årene. Mange steder rapporteres det om klart flere turister enn i fjor, og rent anekdotisk føles det riktig. Ikke er det bare arabere som kommer heller – jeg har hørt mer fransk, engelsk og italiensk på gatene i gamlebyen i år enn i fjor. Og ikke minst har det vært flere folk i gatene.

Tyrkia har utrolig mye å by på. Ikke bare den historiske verdensbyen Istanbul, men også flotte naturperler, antikke byer og, selvfølgelig, godt vær og fine strender. Og ikke minst: En av verdens rikeste og mest tradisjonsrike kjøkken.

Er du blant de som reiser til Tyrkia i tiden fremover anbefaler jeg deg å finne en god lokal restaurant som serverer tradisjonell tyrkisk mat. Ikke bare gå til turiststedene. Mange av de har også veldig god mat (tyrkere er gode kokker), men den typen mat de serverer representerer som regel bare en liten del av landets rike mathistorie.

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul
Du finner flere klassiske tyrkiske retter i boka mi «Hummus & granateple»

Her har jeg samlet noen av mine favoritter, som også har hatt en opptreden på bloggen. Det er et variert utvalg av frokostretter, salater, drikke, hjemmelagd mat og typisk utemat som kebab og köfte. Se etter disse rettene på menykartene når du er i Tyrkia – eller følg linken og finn ut hvor enkelt det er å lage tyrkisk mat hjemme.

Enda flere klassiske tyrkiske oppskrifter finner du i den populære boka mi Hummus & granateple, som kom ut i februar 2018. Klikk her for å lese mer om den!

Afiyet olsun!

Menemen (Tyrkisk eggerøre)

Menemen (Tyrkisk eggerøre med tomat) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Menemen er tyrkernes versjon av eggerøre. Friske grønnsaker i sesong gjør den både frisk, saftig og mye bedre.

Börek

Børek med krydret kjøttdeig og pistasjnøtter - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Med opphav fra Anatolia er dette en tyrkisk verdensklassiker. Finnes i mange forskjellige varianter og med mange forskjellige fyll som ost, potet (overraskende godt) og kjøttdeig.

Linsesuppe

Rød linsesuppe - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Veldig mange tyrkiske måltid starter med linsesuppe. Skvis over litt sitron og dig in!

Tyrkisk pide

Tyrkisk pide med za'atar - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det myke foccaccia-liknende brødet man får servert nærmest over alt er det perfekte følget til supper og meze.

  • Oppskrift: Tyrkisk pide (dropp za’atar for en mer autentisk versjon)

Gavurdağ salatası (Tomat- og valnøttsalat)

Kombinasjonen tomat, løk, valnøtter og granateplesirup er min salatfavoritt fra det tyrkiske kjøkken nå som tomatene har mye smak. Prøv den!

Mücver (Squashkaker)

Squashkaker (Mücver) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Jeg har til gode å møte noen som ikke elsker denne klassikeren – selv de som er nær allergisk mot veggisburgere, som det jo i bunn og grunn er. Raskt å enkelt å lage er det også.

Şakşuka (Aubergine i tomatsaus)

Aubergine i tomatsaus - tyrkisk oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Şakşuka, av og til solgt som soslu patlıcan (aubergine med saus), utnytter til det fulle den geniale kombinasjonen som er aubergine, olivenolje og tomat. (Må ikke forveksles med sin tunisiske navnesøster shakshuka, som er noe helt annet!)

Taze fasülye (Ferske bønner i olivenolje)

Grønnsaker kokt møre i masse olivenolje og litt tomat og hvitløk er en hel gruppe retter kjent som zeytinyağpå tyrkisk. Alle tilberedes likt og du kan også bruke grønnsaker som aspargesbønner, squash eller okra (bamya). Jeg liker snittebønnene best – faktisk er det min favorittmat nå på sommeren. Lett, enkelt og utrolig smakfullt.

Köfte (Tyrkiske kjøttboller)

Köfte – tyrkiske kjøttboller – er verdenskjente av en grunn. Du får de på nesten hvert gatehjørne i Tyrkia og jeg har ennå til gode å smaken en variant som ikke er god. Server de tradisjonelt med bønnesalaten piyaz, på brød, med ris slik tyrkerne gjør det eller bulgur til, eller med en god tomat- og løksalat.

Kebab

Tyrkiske grillspyd av lam / Et kjøkken i Istanbul

Sier du kebab i Tyrkia, tenker de fleste på det vi tenker på som grillspyd (selv om det også finnes andre typer kebab). Nok en rett tyrkerne er verdenskjent for, og også her er det ikke uten grunn. Marinadene er gode og tyrkerne er eksperter på selve grillingen, alltid over kull. Lag din egen tyrkiske kebab med min autentiske oppskrift fra Gaziantep, regionen i sør-østre Tyrkia som lager landets (verdens?) beste kebaber. Server gjerne med klassisk tyrkisk tilbehør: Løksalat med sumak.

Ayran (Tyrkisk drikkeyoghurt)

Ayran (Tyrkisk drikkeyoghurt) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Til köfte og kebab drikker tyrkerne ayran, en drikkeyoghurt laget av yoghurt, vann og en klype salt. Enkelt og knallgodt!

Aubergine med kjøttfyll (Karnıyarık)

Aubergine med kjøttfyll (Karniyarik) / Et kjøkken i Istanbul

Hos oss gleder tyrkeren i huset seg ekstra til middag når denne står på bordet. Alle tyrkere elsker nemlig karnıyarık – fløyelsmyk aubergine som er åpnet som en baguette og fylt med kjøttsaus. Så klassisk er den at jeg anbefalte den til Dagens Næringslivs lesere som en erketypisk rett å prøve fra det tyrkiske kjøkken.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

4 kommentarer

  1. «Kebab i Tyrkia betyr grillspyd», dette blir litt feil. kebab i Tyrkia betyr grillet kjøtt, ikke bare på spyd.

  2. Smakte noe, tror det skulle være en nasjonalrett, lignet på en gryterett, med lammekjøtt.
    Var veldig godt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring