Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Lyse rugbrød som er klare til frokosten – og akkurat lette og luftige nok til å passe til både frokost, lunsj og middag.

Jeg varierer hele tiden på brødene jeg spiser. Den eneste fellesnevneren er at det er enkelt, i den forstand at jeg sjelden tilsetter mye frø, kli og den slags. To meltyper, salt, vann og litt gjær eller surdeig holder.

For tiden baker jeg for det meste små brød som er halvparten så store som de jeg vanligvis baker. Vi spiser mindre brød nå på sommeren, så da er det mest praktisk sånn. Siden brødene er så små trenger du heller ikke hevekurver eller annet utstyr. Alt du trenger er en bolle til å blande deigen i, en sleiv til å blande den, og en deigskrape eller slikkepott til selve formingen av deigen.

To små lyse rugbrød – oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
To små lyse rugbrød – oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Men aller mest gjør jeg det sånn fordi jeg har lyst på ferskt brød til frokost. De store brødene krever litt hevetid også på morgenen og tar en del tid før de kjøler ned nok til å skjæres i. Da blir det jo ikke ferskt brød før til lunsj.

Av og til lager jeg rundstykker, men uansett hvor gode rundstykker kan være er det altså ingenting som slår brød.

Halverer jeg brødstørrelsen kan jeg imidlertid kutte ned drastisk på både hevetid og nedkjølingstid. Jeg lar de heve i en halvtimes tid mens ovnen gjør seg god og varm. Og spises kan de nesten bare minutter etter at de er kommet ut av ovnen.

Er brødet ennå veldig varmt når du skjærer i det, sett det på høykant så snart du har skjært opp det du skal, så minsker du sjansen for å ødelegge konsistensen på resten av brødet. (Brød som skjæres i for tidlig får som regel en litt pussig konsistens.)

To små lyse rugbrød – oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Dette er et lyst og lett brød som passer utmerket for late sommerdager. Det har 20% rugmel, akkurat nok til at du får den gode rugsmaken (og noen sunnhetspoeng, for den som er opptatt av sånt). Samtidig er det akkurat lite nok til at brødet blir lett og luftig, helt uten antydning til å bli kompakt slik rugbrød jo ofte er.

Og kanskje aller best: Da kan vi spise det til frokost, til lunsj og til middag. Universalbrød, dette lyse rugbrødet. Gir to små brød, men du kan selvfølgelig også lage ett stort, om du vil.

To små lyse rugbrød – oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

2 små lyse rugbrød

Mengde: 2 små brød

Ingredienser

 • 400 g siktet hvetemel
 • 100 g rugmel (jeg bruker fint sammalt)
 • 10 g salt
 • 2-3 g gjær eller 0,25-0,5 ts tørrgjær
 • 380 ml vann

Sånn gjør jeg det

 1. Bland sammen det tørre og ha i det våte. Bland godt sammen. Dekk til med tett lokk eller clingfilm og la heve til dobbel størrelse, 8-12 timer. Min deig står over natten.
 2. Sett stekeovnen på 260 grader (evt. høyeste setting), over- og undervarme. Sett i en bakesten om du har, og en langpanne du tåler at blir bulkete på laveste nivå.
 3. Ha deigen på en umelet benk. Dryss litt mel over. Bruk en deigskrape eller slikkepott til å snu deigen, så den melete siden kommer ned. Brett hver langside inn mot midten. Rull deigemnet så skjøten kommer ned og trill lett rundt. (Se video under – del 1 for hvordan jeg gjør det). La hvile under et kjøkkenhåndkle i 10-15 minutter.
 4. Strø litt mel over og del deigen i to like store deler. Gjenta bretteprosessen i steg 2 for hver av de to emnene. La hvile under et kjøkkenhåndkle i 10-15 minutter.
 5. Form emnene til brød. (Se video under – del 2 for hvordan jeg gjør det). Disse brødene er såpass små at de ikke trenger hevekurver. La de heve med skjøten ned, dekt med et kjøkkenhåndkle, i 10-30 minutter.
 6. Bruk en brødkniv til å skjære et snitt i brødene. Dette er viktig, da de vil heve seg en del i ovnen. Ha brødene i ovnen umiddelbart sammen med en skvett varmt vann i langpannen du tåler at får bulker. Lukk døra umiddelbart så dampen ikke slipper ut.
 7. Skru ned temperaturen til 230 grader og stek brødene i 15 minutter. Åpne så døra for å slippe ut damp og stek videre til brødene har fått en fin skorpe og er gjennomstekte, typisk 10-15 minutter til (rundt 25-30 minutter totalt). La avkjøles før du skjærer i det – om du har tid, da.

Tips

I videoen på denne siden ser du hvordan jeg lager større brød. Disse små lages på samme måte, bortsett fra at jeg ikke bruker hevekurver. Det er heller ikke nødvendig med en treplate e.l. – brødene er så små at de lett kan løftes rett inn i ovnen med hendene og en deigskrape.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

6 kommentarer

 1. Jeg satte deigen i kjøleskapet mens jeg var på jobb den første gangen jeg lagde eltefritt brød. Jeg ikke rakk å bake ut etter 10-12 timer. Men burde jeg da la deigen få romtemperatur først før jeg baker ut ? Brødene hevet seg fint i ovnen -men det ble litt mindre luftlommer i brødet enn forventet. Eller skyldes det heving i for høy temperatur tro?

  1. Hei Merethe. Ikke la deigen komme til romtemperatur, særlig om den allerede har stått litt lenge. Det er enklest å få store luftlommer når det meste av hevingen skjer i ovnen. Det fordrer at brødene er litt underhevet mot det vi er opplært til. Fikk deigen stå litt for lenge, vil de ofte bli litt mer kompakte og ha mer jevnt fordelte luftlommer. Prøv å heve litt kortere tid neste gang. Lykke til!

 2. Hei,
  Denne er helt perfekt, takk!
  Men, hvis jeg skal bytte ut gjær med surdeigskultur, hva anbefaler du som blandingsforhold?

  1. Tusen takk! Jeg bruker en annen fremgangsmåte når jeg baker med surdeig. Min erfaring er at fremgangsmåten for eltefritt brød gir for mye næring til den aktive kulturen, enda morgenen kommer er brødet forlengst overhevd og glutenstrukturen helt brutt sammen. Mulig det går an med mye mindre kultur, men jeg har ikke funnet rett mengde og derfor gått over til en annen fremgangsmåte. Derfor vet jeg dessverre ikke hva den direkte ekvivalenten blir her.

   Jeg gjør det i stedet slik: 100 g aktiv surdeigskultur (matet siste 5-6 timer), men jeg ville vendt deigen hver halvtime til den er fast og fin, 3-4 timer, formet brødene og latt dem heve (i hevekurv e.l.) i kjøleskap i 6-10 timer. Så rett fra kjøleskapet i varm ovn.

 3. Skal det virkelig bare være 1/2 ts med tørrgjær?
  Prøvde denne oppskriften idag. Hevet seg ikke noenting. Ble et flatbrød🤣

  1. Ja, mengden gjær er riktig. Det skal være mer enn nok med så lang hevetid. Dersom du brukte veldig kald væske, kan det være årsaken, så bruk i så fall litt varmere væske neste gang. Hvis ikke anbefaler jeg rett og slett å kjøpe en ny pakke gjær. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden

Få unike oppskrifter i innboksen

Få unike oppskrifter & historier fra Istanbul

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?