NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Den beste sommersalaten

Den beste sommersalaten - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Den beste sommersalaten - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Sprø og frisk salat slik du får den i Midtøsten. Passer til alt!

Salat trenger ikke bety masse smakløse grønne blader med litt dvask tomat og mais fra boks oppi. Salat kan være saftige og friske hakkede grønnsaker. Salat kan være ovnsbakte grønnsaker med aromatiske krydder. Salat kan være moste grønnsaker, blandet med smaksettinger for de deiligste dipper.

Noen vil kanskje si jeg strekker salatbegrepet litt langt. Det for så være. Poenget er dette: Grønnsaksfobien mange i nord lider av har ikke noe med mangel på grønnsaksspisende gener å gjøre. Den handler for det meste om at grønnsaker er knyttet til smakløse salater og overkokte gulrøtter og brokkoli. Og litt om en matkultur som setter alt for lite pris på grønnsaker som ingrediens andre sammenhenger enn “for å være sunn”. Ikke noe rart mange ikke vil ha grønnsaker da vel!

Siden mine første aha-opplevelser da jeg så smått begynte å lære meg å gjøre mer ut av grønnsakene enn å bare koke de har jeg etablert en fast rutine med å sette en salat på bordet hver eneste dag. Som regel er det en frisk salat. Av og til er den bakt, eller en dipp. Som regel er den svært enkel: To eller tre raspede eller kuttede grønnsaker, en god skvis sitronsaft, et par spiseskjeer extra virgin olivenolje. Det er alt som trengs.

Den beste sommersalaten - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Nå på sommeren er det denne jeg lager aller mest. Med frisk tomat og agurk som base er dette en frisk og saftig salat som passer til omtrent alt! Jeg liker også å tilsette reddik eller gulrot, for ekstra krønsj – og chili for kick. Du kan selvfølgelig variere som du vil.

Uansett lønner det seg å gå for de beste agurkene og tomatene du kan finne. Agurk av den korte typen de bruker i Midtøsten er fastere og bedre på smak enn slangeagurken, som passer godt på brødskiva men blir litt vassen for salat. De selges på mange grønnsaksbutikker også i Norge. Får du ikke tak i de har jeg gode erfaringer med å bruke det som selges som snacksagurk – enda mindre agurker i en kopp. De er riktignok en del dyrere. Bruker du slangeagurk anbefaler jeg å skjære bort kjernen, som er vassen og smakløs. Når det gjelder tomat varierer tilbudet veldig mye fra sted til sted og gang til gang, men kjøp de beste du har råd til.

Urter er viktige for å sette en god smak på salaten. Jeg bruker bladpersille og mynteblader, men du kan også bruke koriander eller ruccola, alt etter hva du liker best og hva som er tilgjengelig for deg. Jeg tilsetter også en tørket chili. Du kjenner den ikke i selve salaten, men den gjør dressingen litt spicy. Ta den med (du kan også bruke fersk chili) om du liker ting litt spicy; dropp den hvis ikke. Og vær for all del raus med både sitron, olivenolje og salt (den tåler ganske mye salt). Salaten blir verken sur eller smakende av oliven – men du får masse deilig saft som renner ut og er noe av det beste med hele salaten. Jeg har vært nøye med målene i oppskriften, men det er jeg ikke til daglig. Det viktigste er å ha en base med omtrent like mye tomat og agurk. Gir en raus skål salat, nok til 2-3 porsjoner.

Den beste sommersalaten - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Den beste sommersalaten

Ingredienser

 • 200 g agurk, helst av den korte Midtøstentypen (ca. 3 stk) eller små snacksagurk
 • 200 g solmoden tomat med mye smak
 • 50 g reddik (kan erstattes med gulrot eller sløyfes)
 • 1 vårløk eller 0,5 liten skrelt rødløk, finhakket
 • 15 g blandede urter (bladpersille, mynteblader, koriander, ruccola), grovhakket (jeg bruker ca. 10 g bladpersille og 5 g mynteblader)
 • 1 tørket eller fersk chili, frøene fjernet og finhakket (eller etter smak, kan også sløyfes)
 • 1 sitron, saften
 • 3-4 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Skjær endene av agurken. Dersom skallet er veldig mørkt, skrell av mesteparten. Er det lyst og fint lar jeg det være på. Del i to på langs, og deretter hver halvdel i to igjen. Bruker du slangeagurk, skrap bort og kast den bløte midten. Skjær i terninger og ha i en bolle.
 2. Skjær tomat i 1 cm tykke skiver og deretter i 1 cm terninger. Gjør det samme med reddik og ha begge i bollen.
 3. Ha vårløk, urter og chili i bollen. Vend sammen. Ha over sitronsaft, extra virgin olivenolje og smak til med godt med salt og pepper (salaten tåler mye salt). Bland godt sammen. Ha på serveringsfat og server umiddelbart.

Flere friske salattips

SaveSave

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM